Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın başkanlığında yapılan Ticaret Bakanlığı bütçesinde konuşma yapan CHP’li milletvekili Bülbül, pandemi sürecinde esnafın sıkıntılarını anlattı. Çıkarılan genelgelerle esnafın zor durumda olduğunu kaydeden Bülbül, “ “Çıkarılan genelgeler plansız ve ortak akıldan yoksun bir şekilde alınan tedbirlerle dolu. Son yayınlanan genelgeyle restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya, yeme içme yerleri gibi yerler sadece paket servis ve gel al hizmeti verecek ve Aydın'da bu kapsamdaki işletme sayısı 3 bin 17. Aydında toplam bin 847 sinema salonları, kahvehane, kıraathane, lokal, çay bahçesi ve halı saha faaliyetleri bu çerçevede durduruldu. Okulların yüz yüze eğitime yıl sonuna kadar ara vermesiyle birlikte Aydın'da bulunan 234 kantin esnafı da durumdan etkilendi ve işletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Hafta sonu belirli saatlerde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun yolcu kapasitelerine sınırlama getirmesi nedeniyle 2 bin kadar toplu ulaşım esnafı bu durumdan oldukça fazla etkilendi. Sayın Cumhurbaşkanı, söylediklerimizi abartılı buluyor ama yurttaşlar gerçekten evine artık ekmek götüremiyor, esnaf zor durumda” diye konuştu.

YANDAŞ ŞİRKETLERE MUAFİYET

Bülbül, “Az önce söylediğim veriler buz dağının görünen yüzü bile değil. Bir de 81 il gerçeği var. Çıkarılan genelgeler sonucu en az 2 milyon çalışan işsiz kaldı yani bu genelgelerle millet işsizliğin, yoksulluğun, açlığın sınırını aştı. Peki, iş yerleri kapatılan esnaflarla ilgili ne yapıldı? Yanlış anlamayın ama lütfeder gibi birkaç ay faiz erteleme, kredi kolaylığı tanındı, başka bir şey yapılmadı. Ama 9 Ekim’de Bakanlığınızca yayınlanan tebliğle Ülker'e, Türk Hava Yolları'na, Kalyon'a, ASELSAN'a hatta Katar ortaklığı olan BMC şirketine milyarlarca lira vergi muafiyeti sağlandı. Oysa esnafın hâli ortada; vergiler, primler, krediler ödenemezken bir kesime ekonomik ayrıcalık, imtiyaz tanınıyor; ihtiyacı olan esnafa ise yok deniyor” diyerek esnafın desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

AYDIN’IN TAMAMI 3. BÖLGE OLMALI

Bölgesel teşvik getirilmeli” diyen Bülbül, “Bir başka konu, yatırım teşvik belgeleriyle ilgili. 21 Ağustos 2020 tarihinde Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Resmî Gazete'de yayınlanmış ve Aydın'ın en büyük ilçesi olan Nazilli Ticaret Odasının da yetki ve sorumluluk içinde bulunan Kuyucak, Karacasu, Bozdoğan, Sultanhisar, Yenipazar ve Buharkent ilçeleri 3'üncü bölge kapsamına alınmıştır fakat ekonomisi tarım, turizm ve hizmet sektörüne dayalı Nazilli, Kuşadası, Didim, Efeler, Söke, Çine 2'nci bölgede yer almaya devam etmiştir. Nazilli, Efeler, Kuşadası, Didim, Söke ve Çine'nin 3'üncü bölgeye alınarak yapılacak yatırımlara daha fazla teşvik ve destek verilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Ayrıca, bölgesel sektörel teşvik mutlaka getirilmelidir” diye konuştu.

ESNAFA NAKDİ DESTEK VERİLECEK Mİ?

CHP’li Bülbül konuşmasının ardından Bakan Ruhsar Pekcan’a şu soruları yöneltti: “Esnaflarımıza aylık nakdî destek, maaş koruma programınıza girecek midir? Faaliyetleri kısmi ve tamamen durdurulan esnafımızın yanında çalışanlar için kısa çalışma ödeneği kapsamına alınacak bir çalışmanız var mıdır? 382 bin iş yeri, işletme ve bu işletmelerde çalışan 2 milyon işçi için gelir kaybı ödeneği ve işsizliğe karşı koruma paketi çerçevesinde karşılıksız para desteği sağlanacak mıdır? ÖTV ve KDV muafiyeti olan lüks yat ve teknelere sağlanan yakıt gibi halka hizmet eden toplu ulaşım esnafına da salgın sürecinde yakıt desteği vermeyi düşünüyor musunuz? Genelgeyle faaliyetleri geçici olarak durdurulan kahvehane, kıraathane, çay bahçesi esnafımızın Digiturk ve D-Smart gibi spor kanallarına her ay yüklü miktarda ödeme yapmak zorunda oldukları abonelikleri bulunmakta, bu kapsamda esnafımızın maddi zararlarının giderilmesiyle ilgili bir çalışmanız var mıdır? İşletmesi kısıtlamalar nedeniyle kapanan ve kısmi şekilde açık olan esnafımızın elektrik, su, doğal gaz, vergi, SSK ve BAĞKUR prim borçlarının devlet tarafından karşılanmasını ya da en azından faizsiz ötelenmesini düşünüyor musunuz? İş yeri kira olan ve iş yerleri kapanan esnafımıza kira desteği verecek misiniz? Stopaj vergisini kaldıracak mısınız?