Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal’ın davetiyle Karacasu’ya yaklaşık olarak üç ay önce gelen Azerbaycan Türkü Ünlü Ressam, Mimar Prof. Dr. Eldar Zeinalov yaptığı araştırmaların ardından çalışmalara başladı. Ressam Zeinalov, öncelikli olarak Karacasu Dua Meydanı’na Başkan İnal tarafından yaptırılan Saat Kulesi üzerinde çalışmalarını tamamladı. Saat Kulesi’ne bir karakter ve hikâye kazandırdıklarını söyleyen Azerbaycan asıllı Rus ressam Eldar Zeinalov, “Saat Kulesi diyorsunuz öncelikle burada saat nedir bunu açıklamak gerekiyor. Saat, zamanı ölçen bir araçtır. Zaman nedir? Dünya’nın hareketlerini tamamladığı süre. Bu Saat Kulesi’nin bulunduğu alan Dua Meydanı olarak geçiyor. Cami’nin orada olmasından kaynaklıdır diye düşünüyorum. Dua Meydanı’nda olan Saat Kulesi. Nasıl Kız Kulesi’nin kendine ait bir hikayesi var ise burada bu saat kulesinin bulunmasının da bir hikayesi, bulunma nedeni var. Yani Saat Kulesi’ne ressam olarak bir karakter kazandırdım” dedi.

“KENDİ ÖZELLİKLERİYLE GÜZEL BİR ESER ORTAYA ÇIKTI”

Saat Kulesi’nde dünyaya yani yer küreye yer verdiğini ifade eden Zeinalov, “Çünkü zamanın oluşması onun hareketlerine bağlı. Dünya’nın karakterinde de iki renk var. Anakara olan yeşil ve su olan mavi iki renkte dünyayı tamamladım. Dua Meydanı’nda bulunmasından dolayı da dinimiz olan İslam’a göre cami gibi bir kubbesi olmasını istedim. Kubbeyi de sekiz parçaya böldüm. Sekiz parça ne demek dinimizde cennetin sekiz kapısı vardır. Yer kubbesi inancımıza göre yedi kattan oluşur sekizincisi Azad yani özgürlük. Özgür Türkiye. Sonra onu daha da kutsal ve görkemli göstermek için Türklüğün rengi turkuazı kullandım. Üzerine de sim döktüm her bir sim Türk yıldızı. Sonra onun üstünde yine bayrağımızda olan Ayyıldız’ı monte ettim ama o Ayyıldız da kıbleye bakıyor. Saat kulesini çevreleyen buraya ait olan taşlar var. Hem Karacasu’ya ait olan malzemelerden hem dinimiz hem milletimiz hem Türklüğümüz hem zaman hem dünya hepsi bir bütünü oluşturdu. Buraya ait kendi özellikleri olan güzel bir eser ortaya çıktı. Aldığımız nefeste bile sanat vardır biz mimar ve ressamlarda” diye konuştu.

“TÜRK VE KARACASU KÜLTÜRÜNE AİT İMGELERİ DUVARA İŞLEYECEĞİM”

Saat Kulesi üzerinde yapmış olduğu çalışmalarının sona ermesinin ardından Zeinalov, belediye binasının dış cephesinde çalışmalara başladı. Belediye binası üzerinde farklı çalışmalar yapacağını dile getiren Ressam Eldar Zeinalov, “Michelangelo için Sistina Cappellası ne ise benim için de Karacasu Belediye binası o olacak. Eğer Aydın bir alyanssa Karacasu ve Aphrodisias onun taşıdır” şeklinde konuştu. Karacasu Belediye binasının anayola bakan Etnografya Müzesi tarafından çalışmalara başlayan Ressam Eldar Zeinalov, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Zeinalov yaptığı konuşmasında, Afrodisias’tan, Türk Devletleri’ne, Türk Devletleri’nden, Şehit Kahramanlıkları’na, Şehit Kahramanlıkları’ndan, Karacasu’nun Kültürü’ne kadar birçok imgeyi belediyenin duvarlarına işleyeceğini dile getirdi.

“AFRODİSİAS ESİNTİLERİ YER ALACAK”

Ressam Zeinalov, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Belediye binasının özellik olarak Afrodisias’ta bulunan Tetrapylon giriş kapısına benzemesi ve bünyesinde bulundurduğu kolonlar güzel bir çalışma yapmamıza olanak sağlayacak. Belediye binası büyük ve çok amaçlı kullanılan bir alan. Ana caddeye bakan tarafta Müze yer alıyor. Burada Afrodisias esintileri yer alacak. O dönemin yani 2500-3000 yıl önceye ait olan dönemin sütunları o zamanki heykeller olsun, dönemin kültürü olsun bu kısımda yer alacak. Bu kısımda zaten çalışmalara başladık. Belediyeye giriş kısmında ise Türklere semboller yer alacak. İdare kısmına girildiğinin anlaşılması için de Osmanlı Türkiye’sinden kalan iki başlı kartal var onu işleyeceğiz. Sonra orda olan sütunların rengi mermere benzeyecek. Aşağısında esnaflar var onların hepsinin tabelaları yerinde kalacak ama sanki o dönemin içerisinde gibi görünecekler. 16 Türk devletlerini her bir sütunun arasında karakterize edeceğiz ama hepsi birbirini tamamlayan sahneler olacak. Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezi’nin bulunduğu tarafta ise kahramanlık simgeleri olan resimlerle tamamlanacak. Terminal olan tarafa da tamamen sizin buranın kültüründe yer alan yerel zeybek figürleri buraya ait incir, elma seramik, zeytin, pide gibi burayı temsil eden şeyler yer alacak. Mesela bir yere giriyorsun Hoş geldiniz yazıyor. Nereye hoş geldim bilmek istiyorsun o yüzden tanıtmak gerekir diye düşünüyorum. Efe heykeli olabilir. Hanımların oturduğu figürler olur birinin elinde sepet sepetin içinde inciri üzümü falan onlar olur. Burada ne var görmüş olur gelen kişi. Bunların hepsi de tamamlandığında büyük bir dünya olacak. Belediye binanız Karacasu’yu, Aphrodisias’ı sizin adetlerinizi sizin danslarınızı sizin kahramanlığınızı ve en önemlisi sizin kültürünüzü barındıracak. Yalnız yabancı ve yerli turistler için değil için değil buranın insanı içinde güzel bir kazanım ve gezi alanı olacak. Benim için de dünya üzerinde bıraktığım en büyük ve en güzel iz Karacasu’da olacak. Michelangelo Sistina Cappellasını nasıl yarattı. O da büyük bir kapeladır içi doludur. Dünya’nın her şeyi vardır. Sonunda ölmeden önce ‘Ruhumu Allah’a benden kalanları insanlara emanet ediyorum’ dedi. Bende düşünüyorum ki herkes bir şey koyup bir iz bırakıp gitmeli. Michelangelo için Sistina Cappellası ne ise benim için de Karacasu Belediye binası odur. Eğer Aydın bir alyanssa Karacasu ve Aphrodisias onun taşıdır” dedi.