Aydın’ın ilçesi Söke’nin Sarıkemer Mahallesi’nde bulunan Sarıkemer Taş Köprüsü, bakımsızlık nedeniyle çürüyor. Büyük Menderes Nehri’nin üzerinde yer alan tarihi köprü, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ünlü sinema oyuncu Kemal Sunal’ın oynadığı İnatçı filminin çekiminin yapıldığı taş köprünün koruma altına alınmasını isteyen vatandaşlar çağrıda bulundu. Adeta kaderine terk edilen köprünün restore edilmesini isteyen vatandaşlar, tarihin yaşatılmasını istiyor.

“TAŞ KÖPRÜ TEHDİT ALTINDA”

Tarihi taş köprü ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Havzaya bereket getiren ve geçmiş uygarlıklar zamanında mitolojik efsanelere konu olan Büyük Menderes Nehri, doğduğu Dinar Suçıkan’dan, denize döküldüğü yer olan deltanın Kafa bölgesine kadar, üzerinde yapılan birçok köprüye ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri de, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararı ile 1982 yılında tescil edilen Aydın ili, Söke ilçesine bağlı Sarıkemer’i birbirine bağlayan Sarıkemer Köprüsü’dür. Büyük Menderes Nehri’nin üzerinde çok az kalan tarihi köprülerden biri olan taş köprünün, Menderes’in getirdiği alüvyonlu çamurlar kuruduktan sonra üzeri sarardığından adının “Sarıkemer” olarak kaldığı söylenir. Bir zamanlar deve kervanlarının geçtiği, yakın dönemde Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı ve önemli sahnelerinin geçtiği İnatçı filmine de konu olan Taşköprü tehdit altında” dedi.

“KÖPRÜ DÜZENLİ OLARAK TEMİZLENMELİ”

Kış aylarında yoğun yağışlardan sonra yukarı havzadan gelen insan kaynaklı yüzer atıklar ve doğadan gelen ağaç ve odun gibi maddelerin, alçak olan köprünün kemerlerini tıkamakta olduğunu ifade eden Başkan Sürücü, “Özellikle büyük kütle halinde gelen kütükler ve ağaç gövdeleri, suyun debisinin artmasıyla birlikte, taş köprünün kemerlerine baskı yapmaktadır. Kemerleri bağlayan taşlardan birinin yerinden çıkması halinde tüm köprünün dağılma ihtimali bulunmaktadır. Odun ve çalıların tıkadığı kemerlerden, yüzer atıklar geçemediği için, köprünün membasında geniş adacıklar oluşturmakta bu da köprüye sürekli basınç uygulamaktadır. Alttan geçemeyen sular, köprünün üzerinden aşarak geçmektedir. Yöre insanları da her türlü tehlikeyi göze alıp, taş köprüye takılan kütükleri ve odunları hayatlarını tehlikeye atarak, köprü üzerinde takıldığı yerden toplamaya çalışmaktadır. Hayatımızı olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan biri olan çöpler, ‘su götürür’ mantığıyla Menderes’e dökülerek önemli çevre kirliliği oluşturmaktadır. Bunun da en iyi örneğini Sarıkemer Köprüsü’nde görmekteyiz. Sarıkemer Köprüsü’nün bu tehditten kurtulmasının yolu düzenli olarak temizlenmesidir. Geçtiğimiz yıllarda, Devlet Su İşleri sulama mevsimlerinde kapatmış olduğu Söke regülatör kapaklarının membasında toplanan çöplerin, ekolojik kirlilik yaratmaması ve denize deşarj olmasını engellemek için yapmış olduğu yüzer bariyer sistemi projesi önemli başarı sağlamıştı. Tüm yüzer atıklar regülatör kapakları yerine, yüzer bariyer sistemine takılarak toplanmaktadır. Aynı sistemin Sarıkemer Köprüsü’nün önüne yapılması halinde, hem insanların yaşamları tehlikeye girmez, hem de tarihi köprünün yıkılma tehdidi ortadan kalkar. Tabi en iyisi de vatandaşların çöplerini ve hatta ölen hayvanlarını Menderes’e atmaması daha doğru olacaktır” diye konuştu.