Kuruculuğunu Gönül Özgün’ün yaptığı Gönül Özgün Kişisel Gelişim Kursu, her yıl derece yaparak başarısını adeta tescilliyor. Aydın’ın ilk Etüt Eğitim Merkezi’ni 2004 yılında açan Gönül Özgün’ün etüt merkezini 2017 yılında dönüştürdüğü Gönül Özgün Kişisel Gelişim Kursu, uzman kadrosu ve kaliteli eğitim anlayışıyla kısa sürede Aydınlıların tercihi oldu. Gönül Özgün Kişisel Gelişim Kursu’nun sahibi Gönül Özgün ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Eğitim ile ilgili açıklamalarda bulunan Gönül Özgün’ü yakından tanıyalım.

Eğitimdeki hikâyenizi bize kısaca anlatır mısınız?


8 Nisan 1956 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesinde doğdum. Babamın askerlik görevi dolayısıyla eğitimime Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde devam ettim. En son Trabzon Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Matematik bölümünden mezun oldum. İlk görev yerim Malatya Akçadağ Öğretmen Lisesi oldu. Daha sonra Antalya Aksu Ortaokulu ve ardından 1982 yılında eş durumundan Aydın Cumhuriyet Kız Lisesi’ne atandım. 2,5 yılı müdür yardımcılığı olmak üzere 14 yıl görev yaptım. Daha sonra Aydın’ın çeşitli okullarında görev yaptıktan sonra 7 Eylül İlköğretim Okulu’ndan emekli oldum. Çeşitli dershanelerde de çalıştıktan sonra 2004 yılında Aydın’da ilk Etüt Eğitim Merkezini Gönül Özgün Etüt Eğitim Merkezi’ni kurdum. 40 yıllık öğretmenlik hayatımın 38 yılını Aydın eğitimine hizmet vererek geçirmek beni çok gururlandırıyor. 2017 yılında Etüt Eğitim Merkezleri kapatılınca biz de eğitime hizmete devam etmek için Kişisel Gelişim Kursu’na dönüştük. Şu anda Gönül Özgün Kişisel Gelişim Kursu olarak Aydın eğitimine hizmet etmekteyiz. 2004 yılından beri her yıl yetiştirdiğimiz öğrencilerin derece yapması ve bu yıl da LGS Aydın birincisinin kursumuzda yetiştirdiğimiz öğrencilerden çıkması bizleri hem gururlandırıyor hem de yüreklendiriyor.

Sizce eğitimin amacı ne olmalıdır?

Sistem artık öğretmek için eğitim değil de, sınav kazandırmak için eğitim şekline dönüştürüldü. Bir ülkenin süper güç olmasında en önemli etkenlerin başında eğitim gelir. Halbuki asıl eğitimin amacı, öğrenciye öğrenmeyi öğretmek, ne, neden, niçin, nasıl sorularının cevaplarını buldurarak güçlendirmek olmalıdır. Ayrıca bizde eğitimle ilgili kararlar anlık verilmekte ve uygulanmaktadır. Halbuki Finlandiya ve Singapur gibi eğitimi güçlü ülkelerde eğitimle ilgili bir sistem getirilecekse, önce öğretmenler ve veliler bir araya gelerek fikir tartışması yapar ve alınan en uygun kararlar 10 yıl sonra uygulamaya konur.

Eğitimde velinin rolü ne olmalıdır?

Genelde veliler eğitim konusunda çocuklarına ya baskı uygulamakta veya gevşek bırakmaktadır. Bazı veliler ise eğitim konusunda her şeyi üstlenerek çocuklarına sorumluluk vermemektedir. Bu iki uygulama da öğrencilere eğitim yönünden zarar vermektedir. Velilerin eğitim konusunda eğitilerek bu sürece katılması sağlanmalıdır. Son dönemde özel okulların sayısının artması hakkında neler söyleyebilirsiniz? Eskiden özel okullara öğrenciler sınavla alınırdı. Ve bu okulların kurucusu çalışanları eğitmendi. Şimdi ise kurucular yüklenici, diş doktoru ve aklınıza gelebilecek çeşitli mesleklerden. Herkes özel okul açabiliyor ve kurucusu olabiliyor. Artık özel okullar ticarethane mantığı ile yönetiliyor.

Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Sınıfta kalmak geri getirilmeli. Öğrenciler nasılsa sınıfı geçiyoruz diye sorumluluk alıp yeteri kadar ders çalışmıyor ve eğitimde boş bir nesil yetişiyor. Anadolu liselerine giriş 5’inci sınıftan sonra olmalı, 6’ıncı sınıf hazırlık sınıfı olarak sadece yabancı dil eğitimi vermeli ve öğrenci 4 yıl okumalı. Anadolu Lisesi’ne giremeyen öğrenciler normal okullara gönderilmeli ve ortaokul bittikten sonraki hangi okullara gideceklerine veli öğretmen iş birliği ile karar verilerek gönderilmeli. Bu uygulama ile meslek liselerine daha istekli ve kabiliyetli öğrencilerin gitmesi sağlanır ve bu öğrencilerin eğitimleri kolaylaşır. Yurdumuzda ara eleman ihtiyacının temini bu yöntemle daha da kolaylaşır. Zira lise mezunu olmasına rağmen üniversiteye gidemeyen öğrencilerin mesleki anlamda eğitilmesi daha zordur.

Pandemi döneminde neler yapıyorsunuz?

Şimdi pandemi sürecindeyiz. Mart 2020 tarihinde okullar kapandı. Bu demektir ki bütün öğrenciler eğitimde bir yıl geriden gitmektedir. Bu olay ülkemiz ve geleceğimiz için büyük bir kayıptır. Gerekli tedbirler alınarak resmi ve özel bütün eğitim kurumlarının açık kalması sağlanmalıdır. Biz kurum olarak bu dönemde evinde interneti olmayan öğrencilere kurs merkezimizde canlı derslerini takip etmelerini sağlıyoruz. Ayrıca 24 Kasım’da Öğretmenler Günü’nü kutlayacağız. Öğrenmek en güzel işi ise dünyanın öğrenince çıkıyorsa tüm karanlıklar aydınlığa avuç mu yeter öğretmeni alkışlamaya, Öğretmenler Günü’müz kutlu olsun.