Latmos (Beşparmak) Dağları’nın kuzey batı yamaçlarında yer alan ve iki mahalleden oluşan Karacahayıt Mahallesine sevinçli bir haber ulaştı. Mahallenin her iki yanında açılması düşünülen maden ocakları için yapılan hukuk mücadelesi mutlu bir şekilde sonuçlandı.
Avukatlığını Akın Yakan’ın yaptığı ve Muhtar Nebil Kırca, Adem Ak, Kadir Bozkan ve Kasım Acar’ın açtığı dava sonucunda son karar Danıştay’dan geldi. Danıştay Altıncı Dairesi; Aydın 1. İdare Mahkemesi’nce verilen kararın ve dayandığı gerekçenin hukuk ve usule uygun olduğu, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine ve karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

KARACAHAYIT'IN PEYZAJI BOZULACAKTI


Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Karacahayıtlıların yaşadığı toprağa sahip çıktığını söyledi. Maden ocaklarının koyun doğal yapısına zarar vereceğini belirten Sürücü, “Bir zamanlar çit ev yapımının en yoğun olduğu yerlerden biri olan Karacahayıt, geniş bahçeli otantik evleri ve misafirperver yöre insanlarıyla bilinmektedir. Antik dönemin Hybandos bugünkü adıyla Kargın çayı sularının oluşturduğu Karacahayıt Göleti’yle verimli ovalarını sulamaktadır. Maden faaliyetleri yapılmış olsaydı, öncelikle bölgenin su kaynaklarını olumsuz etkilenecek, maden tozları en önemli geçim kaynağı olan zeytinciliğe, hayvancılığa ve en önemlisi de insan sağlığına büyük zarar verecekti. Karacahayıt bölgesinin doğal peyzajını bozarak, geri dönülmez tahribatlar yaratacaktı. Çevresinde olağanüstü jeolojik oluşumlar bulunan Karacahayıt, aynı zamanda tarih öncesinden Osmanlı’ya kadar birçok kültür varlığına ev sahipliği yapmaktadır" dedi.

ÖRNEK OLACAK


Kararın Latmos'daki diğer mahallelere örnek olacağını dile getiren Sürücü, “Karacahayıtlılar, atalarının yaşadığı topraklara sahip çıktılar, geleneksel yaşam biçimlerinin bozulmaması, doğaların tahrip edilmemesi, yaban hayatına zarar verilmemesi, zeytinciliğin, hayvancılığın korunması ve çocuklarının geleceği için kararlı ve örnek bir mücadele sergilediler. Bu mücadele ve alınan mutlu sonucun tüm Latmos (Beşparmak) Dağları’nda yer alan köylere örnek olacağına inanıyoruz. Bölgede maden faaliyetleri gibi doğal yapıyı bozacak, yöre insanlarının sağlığını olumsuz etkileyecek ve mutsuz edecek faaliyetler yerine, bölge insanının sosyal ve ekonomik gelişmesini sağlayacak ekoturizm faaliyetlerinin planlaması yapılmalıdır” diye konuştu. Başkan Sürücü, Yeşilköy’lülerin Karacahayıtlılarla ortak açmış olduğu ve mahkemenin geri dönülmez tahribatlar açmaması için yürütmeyi durdurma kararı verdiği davanın mahkemesinin 17 Aralık’ta olduğunu ve bu duruşmadan da emsal kararın çıkmasını beklediklerini ifade etti.