Çocukların beslenmesine ve sağlığına uygun olduğu belirtilen “okul gıdası logosu”nun hangi kriterlere göre konulacağının tam bir muamma olduğunu ifade eden Milletvekili Bülbül, konuyu soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’na taşıdı. CHP’li Bülbül, Bakan Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, 22 Ekim’de yayımlanan “Okul Gıdası Hakkında Tebliğ”de okul gıdası logosuna karar verecek komisyon üyelerinin seçimi ve gıdaların değerlendirme kriterleriyle ilgili eksiklerin olduğunu ifade etti.

NE ÜYELER, NE DE GIDA KRİTERLERİ BELLİ


“Okul gıdası logosunun verilip verilmeyeceğine Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından olmak üzere toplam 7 uzmandan oluşan bir komisyon karar verecek” diyen CHP’li Bülbül, “Ancak komisyon üyelerinin seçiminin nasıl yapılacağı, uzmanlık alanlarının ne olacağı ve belki de en önemlisi çocukların tüketeceği gıdaların seçim kriterinin nasıl ele alınacağı konuları tebliğde belirtilmemiştir. Tebliğde yaratılan bu muğlaklık halk sağlığı açısından çok önemli olan bir konuda büyük boşluklar yaratmıştır. Bu açıdan bakıldığında komisyonun çalışma esaslarının bilimsel esaslar yerine bürokratik işlemlere dayanacağı düşünülmektedir. Komisyonun geniş katılımlı olarak oluşması ve başta halk sağlığı uzmanlarını, pediyatristleri ve gıda mühendislerini içermesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

MEYVELİ SÜTLER ZEHİR SAÇIYOR


Türkiye’de obezitenin giderek artmakta olduğunu kaydeden Bülbül, “Çocuklarda aşırı kilolu olma hali ve sağlık sorunları devletin uygulamış olduğu gıda politikasıyla paraleldir. Bu sağlık sorunun temel sebebi, tüketilen şeker miktarıyken çocuklar, paketli gıdalardan inanılmaz düzeyde rafine şeker almaktadır. Çocuklar için üretilen meyveli içme sütlerin sadece bir kutusunda 7 küp şekere kadar kesme şeker bulunmaktadır. Çocukların çevresini yüksek miktarlarda şeker içeren binlerce yiyecek ve içecek sarmışken, bu durumu anne babaların bilinçli tercihlerine bırakmak yerine devlet politikaları geliştirmek gerekmekte ve okullarda bu gıdalara geçit verilmemelidir” diye konuştu.

“1.8 MİLYON ÇOCUK OBEZ”


82 milyon olan Türkiye nüfusunun 3 milyon kadarının ise morbid obez olduğunu söyleyen Bülbül, “Bu 3 milyon morbid obezin de yüzde 60’ı yani yaklaşık 1.8 milyonu 18 yaş altı morbid obez çocuklardan oluşuyor. Yetersiz, dengesiz veya yanlış beslenme bir çocuğun hak ve hürriyetlerini ihlal etmekle birlikte genel sağlık durumunu bozuyor. Çocukların yüksek miktarda şeker içeren fast food ve abur cubur gıda ürünlerine kolayca erişebiliyor olmaları obezite sorununun kritik önem taşıyan noktasıdır” dedi. CHP’li Bülbül, Bakan Pakdemirli'ye komisyon üyelerinin atamasının nasıl yapılacağı ve okul gıdası logosu verilmesi kriterlerinin yanı sıra, “Gıdalar üzerinde yapılacak analizler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?” diye sordu.