Öğrenci velileri yüzde 39 hasar raporu verilen okul önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını öğrenci velisi Yeşim Döngel okudu. “Çocuklarımız için güvenli bir okul istiyoruz” diyerek sözlerine başlayan Döngel, “İzmir depreminin yaşandığı 30 Ekim 2020 Cuma günü meydana gelen depremin ardından yüzlerce artçı depremler yaşadık ve bugün dahi hissetmeye devam ediyoruz. Bizler okulumuz velileri olarak çocuklarımızın eğitim gördükleri okullarının depremlere dayanaklı ve kullanışlı olmalarını talep ediyoruz. 1998 yılından beri kullanıma açılan okulumuzun 2018 yılında yapılan incelemede yüzde 49 depreme dayanıksız olduğu tespit edilmişti ve 2020 yılında ise güçlendirilmesi yapılacaktı. 30 Ekim 2020 Cuma günü yaşanan İzmir depreminden sonra yüzde 39 hasarlı raporu verilmiştir. Eğer ki verilen rapor yüzde 40 verilmiş olsaydı okulumuzun yıkılıp yeniden yapılması gerekecekti, ne tesadüftür ki yüzde 39’da kaldı. Biz öğrenci velileri olarak okulumuzun yenilenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

"GÜÇLENDİRMEYE GÜVENMİYORUZ"


Döngel, “Okulumuzun dökülen sıvalarından ve patlayan kolonlarından gördüğümüz demirler oksitlenmeden dolayı tüm özelliklerini yitirmiştir. Bodrum katının tavanı merdivenlerinden bina eklentilerine kadar bir çok alanda çatlaklar uzun zamandan beri mevcuttur ve yıllardır rutubete maruz kalmış haldedir. Binayı gezecek herkes bu okulun daha fazla hizmet veremeyeceğini göreceklerdir. Bizim çocuklarımız birkaç milyon liralardan daha değerlidir. Okulumuzda 870 evladımız eğitim görmektedir. Bir tanesinin bile saçının teline zarar gelmesini asla kabul edemeyiz. Mevcut halinde ilk ve ortaokul öğrencilerine eğitim veren okulumuz güçlendirmesi yapılmış olsa bile yeterli değildir. Salgın koşullarında bile bir koridora sıkıştırılmış 14 derslikli 420 öğrencilerimiz nasıl sağlıklı bir eğitim ve öğretim görsünler? Uzmanların olası bir büyüklükteki Aydın depremine hazır olun dedikleri depremde bizi yöneten yetkililere diyoruz ki, güçlendirmeye güvenmiyoruz. Güçlendirme yapılmış olsa dahi bu okula öğrencilerimizi göndermek istemiyoruz ve göndermeyeceğiz" dedi.

"BİZLERE YAPILAN HAKSIZLIĞI UNUTMAYACAĞIZ"


Veliler adına konuşan Döngel, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler sağlam ve depreme dayanaklı okul binalarında öğrencilerimizin eğitim görmelerini istiyoruz. Yetkililer şunu unutmasınlar yaşanacak en küçük bir olumsuzlukta sorumluluk kendilerine aittir. Bu uygulamaları yapanlar zaman içerisinde yaşanacak bir afette ortaya çıkacak problemlerin hesabını nasıl verecek ve vicdanları gerçekten rahat edecek midir? 5 milyon TL gibi bir maliyete ısrarla bu kullanımı zor ve güvensiz binaya harcamak yerine yeni bir bina yapmak çok daha iyi olacaktır. Bizler hizmet istiyoruz, sağlıklı ve güvenli eğitim ortamları bizim çocuklarımızın da hakkıdır. Bu okula bizleri mahkum etmeye çalışanlar unutmasınlar ki biz veliler ve öğrenim gören evlatlarımız bizlere yapılan haksızlığı unutmayacağız. Yeni okulumuza kavuşana kadar bu mücadelemize devam edeceğiz ve etmeye de kararlıyız."