Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Akbükte gerçekleştirdiği inceleme gezisinde Bireysel Su Ürünleri Dalgıçları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Akbük ofisindeki deniz patlıcanı avcılığı yapan tekne sahipleri ve dernek yöneticilerin görüşme talebine kayıtsız kalmadı. Beraberindeki ekibiyle dernek yöneticilerini dinleyen Başkan Atabay belediye olarak bu konuda bir yatırımların olmadığını da açıkladı.

“YANLIŞ BİLGİLENDİRMELER VAR”

Bireysel Su Ürünleri Dalgıçları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Murat Sezginer bağlama yeri ve mühür çıkartma anlamında sorunların olduğunu belirterek “Deniz patlıcanı avcılığı konusunda yanlış bilgilendirmeler var. Ülkenin dört bir yanında bu işi yapan tekneler burada; resmi olmayan avcılık yani kaçak avcılık yapanlara bizde karşıyız ve kendi içimizde bunun önlemini de almaya çalışıyoruz.”dedi.

“SINIR 40 KG VE HER SEZON SONRASI DENİZİN ALTI DENETLENİYOR

Konuyla ilgili Biyolog Tamer Öney de bilgiler vererek “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve Liman Başkanlıkları bu konuda denetimleri gerçekleştiriyor. Deniz patlıcanının denizi temizlemesi yada bunların toplanması denizi kirletiyor söylemlerinin doğruluğu yok. Antalya’nın denizi temiz ama deniz patlıcanı o bölgede yoktur. Şu an 300 dalgıç Didim’de ve günlük 40 kg fazla deniz patlıcanı tutamaz. Zaten günlük böyle bir rakama erişmelerinin de imkanı yok. Yönetmelikte de zaten bu sınır 40 kilogram. Bu süre 4 yıl olacak ve 31 Mayıs’ta avlanma sona erecek. Her yıl 1 Kasım ile 31 Mayıs arası avlanma izni var. Bir deniz patlıcanı 1 milyon 200 bin yumurta bırakıyor. Deniz patlıcanlarının yılda 150 bin ton kum temizlediği söylemleri de doğru değil. Bu konuda bilimsel rakamlar yok. Zaten zaman zaman bilimsel araştırmalar için akademisyenlerce dalış yapılıyor. Ayrıca sezon bitiminde ilgili kurumların yetkilileri de deniz altında inceleme yapıyor ve buna göre rapor hazırlıyor. Bu bölgede şu an erişkin olanları toplanıyor ve denetimlerde de bu kontrol ediliyor.”dedi.

“YETKİLİ DEĞİLİZ AMA DOĞAYA KİRLETEN HER ŞEYE KARŞIYIZ”

Başkan Atabay ise deniz patlıcanı avcılığı konusunda eksikliklerin giderilmesi yada sorunların çözülmesi noktasında yetkili bir kurum olmadıklarını belirterek “En önemli nokta halkın bilgilendirilmemesi; çünkü insanlar bilmediği konudan korkar. Bilgi eksikliği var Burası bir turizm kenti, ben kendimde turizmciyim. Eğer sizin anlattığınız gibi deniz kirlenmiyorsa bir zararı yoksa yapılsın ama biz doğaya zarar verecek her şeye karşıyız. Şu an balık çiftlikleri ve OSB ile mücadele ediyoruz. Bu nokta denizden ekmek yiyen sizlersiniz ve bunun öneminin de farkına vararak çalışma yapmanızı isterim.” dedi.