AK Parti Aydın İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen AK Parti Büyükşehir Meclisi Grup Sözcüsü Mustafa Arı, ASKİ Genel Kurulu’nda yaşananlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Toplantıya AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen ve AK Partili Meclis üyeleri de katıldı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin amir hükümlerini her toplantıda bir kez daha ihlal ettiğini savunan Arı, “Sayın Çerçioğlu’nun meclisi ve müzakereleri yönetim biçimi izaha muhtaçtır ve hukuka aykırıdır. 10 Kasım 2020 tarihinde yapılan ASKİ Olağan Genel Kurulunda gündeminin, ‘ASKİ adına tapu kayıtları bulunan taşınmazların Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi hususunun görüşülmesi’ konulu 6’ncı maddesinin müzakeresi, daha doğrusu müzakere edilmemesi sırasında Sayın Çerçioğlu’nun tavır ve davranışı ibretliktir” dedi.

GÖRÜŞÜMÜZÜ İFADE ETME İMKANI BULAMADIK

ASKİ’ye ait taşınmazların Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesine karşı olduğunu dile getiren Arı, “Bahse konu taşınmazlar ASKİ‘ye, 6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici Birinci maddesinin 1’inci fıkrasına göre Vali tarafından kurulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunca ve maddenin diğer fıkralarında belirtilen esaslar uyarınca, ASKİ’nin görev ve faaliyeti ile olan ilgisi nedeniyle ve bedelsiz olarak intikal etmiştir. Aradan geçen süre içerisinde, ASKİ Genel Müdürlüğünün ASKİ Genel Kuruluna yazılı beyan ve teklifinden de anlaşıldığı üzere, bu gayrimenkuller ve üzerindeki tesisler ASKİ tarafından kullanılmamakta ve gelecek dönemde de görev ve faaliyetleri için ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu durumda bu gayrimenkullerin başka bir kuruma devri halinde ASKİ’nin görev ve faaliyetlerinde bir aksama olmayacak ise devir işlemi elbette yapılabilir. Bizim AK Parti Büyükşehir Meclisi olarak bu konuya biri usul, biri esas yönünden olmak üzere iki itirazımız vardır. Ve maalesef Sayın Çerçioğlu’nun tavrı nedeniyle görüşümüzü ve gerekçemizi ASKİ Genel Kurulunda ifade imkanı bulamadık” diye konuştu.

YANLIŞ BULUYORUZ

“168 adet parselden oluşan taşınmazın devrinin ihtisas komisyonunca incelenmeden, alelacele oylanmasını usul bakımından yanlış buluyoruz” diyen Arı, sözlerine şöyle devam etti: “Biz, söz konusu devir işlemine kategorik olarak karşı değiliz. Ancak ilgili herkesin malumu olduğu üzere, kabul edilmiş ve uygulanmakta olan bir bütçenin iki faslı arasında, miktarı ne olursa olsun bir aktarma yapılması söz konusu olduğunda dahi konu ilgili ihtisas komisyonunda değerlendirilip bir rapora bağlandıktan sonra meclisin oyuna sunulduğu halde, muhtelif büyüklüklerde 168 adet parselden oluşan taşınmazın devrinin ihtisas komisyonunca incelenmeden, alelacele oylanmasını usul bakımından yanlış buluyoruz. Usul esasa mukaddemdir. Konu ilgili ihtisas komisyonunda, bize göre Plan Bütçe Komisyonu ve Hukuk Komisyonunda incelendikten sonra Genel Kurulda oylanması gerekirdi. Söz konusu parsellerden, konumu itibariyle halihazırda Büyükşehir Belediyesinin uhdesinde bulunan cadde, bulvar, park, meydan gibi yerlerde olup amaca uygun kullanılması mümkün olanların Büyükşehir Belediyesine, diğer parsellerin ise ilgili İlçe Belediyesine devri gerektiği kanaatindeyiz.”

HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

ASKİ Genel Kurulu’nda alınan kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için idari ve hukuki yollara başvuracaklarının altını çizen Arı, “2014-2019 döneminde ilgili ihtisas komisyonuna havale edilerek incelenmeksizin yine alelacele yapılan bir oylamayla Aydın Büyükşehir Belediyesine ait bir bağlı kuruluşun bir başka bağlı kuruluşa devri oylamasında olumlu oy kullanan değişik parti gruplarından 54 meclis üyesi maalesef soruşturmayla karşı karşıya kalmışlardır. Bu sebeple, hiçbir aciliyeti olmadığı halde yangından mal kaçırırcasına alınan bu kararın sakat olduğunu düşünüyoruz. Arz ettiğim tüm bu nedenlerle, 10.11.2020 tarihli ASKİ Olağan Genel Kurulunda gündemin 6’ncı maddesi ile ilgili, red oyumuza rağmen oy çokluğuyla alınan kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için idari ve hukuki yolları kullanacağımızı saygıdeğer Aydın halkının bilgisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.