Kuyucak'ın Kurtuluş mahallesinde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi 37 yaşındaki Yasemin Korkut, girişimcilik ruhuyla kırsaldaki kadınlara örnek oldu. Evlendikten sonra Antalya'ya yerleşen ancak çocukluğunun geçtiği incir bahçelerinin hasretini çektiği için memleketi Aydın'a geri dönen Korkut, bahçesinden topladığı 3 kilo inciri kurutup satarak girişimciliğe ilk adımını attı. Geleneksel yöntemlerle incir kurutup paketleyerek satmaya başlayan Korkut, meyve kurutma işini KOSGEB'den aldığı 100 bin liralık destekle büyüttü.

1 MİLYONLUK YENİ YATIRIM

10 yılda günde 1.5 ton sebze meyve işleyen tesisin sahibi olan Korkut, işletmesinin kapasitesini 5 tona çıkarmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Türkiye'nin Kırsal Kalkınma Hamlesi programı kapsamında sözleşme imzaladı. Yarısı hibe desteği toplam 1 milyon liralık yatırımla işletmesinin alanını iki katına çıkartarak ekipmanlarını yenileyecek olan Korkut, ürünlerini yurt dışına ihraç edecek.

KALKINMA KIRSALDAN BAŞLAR

Kırsal kalkınmada kadınların söz sahibi olması gerektiğini belirten Korkut, "Her şey hayal etmekle başladı. Hayalimi projeye dönüştürdüm. Devlet desteğiyle projem yatırıma dönüştü. 10 yılda 1.5 ton meyve sebze kurutma kapasitesine sahip bir tesisin sahibi oldum. İşletmemi büyütmek için yarısı devletten hibe olarak 1 milyon liralık yatırımı hayata geçiriyorum. Bu yatırımla birlikte tesisin alanını 400 metrekareden 700 metrekareye çıkartarak makine ve teçhizatları yenileyeceğiz. Bununla birlikte kapasitemiz 1.5 tondan 5 tona çıkacak. İşletmemizde çalışan sayısını 30'dan 100'e çıkartacağız. Kadın istihdamına da önemli bir katkı sağlayacağız. Kalkınma kırsaldan başlar. Kırsalda yaşayan kadınların devlet desteğiyle hayallerini gerçekleştirmesini tavsiye ediyorum" dedi.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

İhracata başladıklarını belirten Korkut, "Yurt içinde 30 civarında firmayla ürünlerimizin satılması noktasında anlaşmamız var. Yurt dışından gelen talepler doğrultusunda Almanya ve Avusturya'dan 10 firmayla anlaştık. Yatırımımızı hayata geçirerek ihracatımızı arttırıp ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız" diye konuştu.