Ege İhracatçılar Birliğinden alınan verilere göre, geçen yıl ihraç edilen 14 bin 305 ton kestaneden 36 milyon dolarlık gelir elde edildi. En fazla ürün 11 bin 394 tonla İtalya'ya gönderildi. TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'de üretilen 63 bin 580 ton kestanenin ise yüzde 42'sini Aydın karşılıyor. Kentte yaklaşık 74 bin dekar alanda yılda 27 bin tonluk kestane üretimi yapılıyor. Havaların bu sezon kurak olmasından dolayı bir hafta geç başlayan hasat dolayısıyla üreticiler, yaklaşık 3 hafta konaklayacakları yüksek kesimlerdeki yaylalara göç etti. Kestanelerin büyük bir bölümü ömrü yarım asra ulaşan 10-15 metrelik ağaçlardan toplanıyor. Ürünün dışının dikenli olması ve ağaçların bulunduğu alanın da yamaçta bulunmasından dolayı hasat dönemi oldukça zor geçiyor. Bölgede "sırıkçı" adı verilen erkek işçiler, ağaçlara tırmanarak ellerindeki 4-5 metrelik sırıklarla adeta bir cambaz dikkatiyle kestaneleri yere düşürüyor. Kadınlar ise eldivenlerle kestaneyi tek tek toplayıp çuvallara dolduruyor. Daha sonra toplanan kestaneler ağaç kenarlarına kazılan derinliği 3 metrelik su dolu kuyulara boşaltılıp istenilen kıvama gelmesi için yaklaşık 1 ay bekletiliyor.
AB tescilli kestanede hasat heyecanı
Türkiye'nin Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret tescili verilen son ürünü olan Aydın kestanesinde, yarım asırlık ağaçlarda zorlu hasat dönemi başladı.
Trend Haberler
Didim'de o süreç başladı! İncelemeler ve keşif yapılacak
Kuşadası'nda yasaklara uymayanlara ceza var
Aydın pilot il oldu
Konserde evlenme teklifi Kuşadası’na damga vurdu
Aydın'da 48 kişi zehirlenmişti, artık yasak geldi!
İncir ağacının altında uyumak, bakın nelere yol açıyormuş