Kaymakamlık çalışanlarının cep telefonu aracılığı ile sosyal medyaya canlı olarak aktardığı görüntüleri ilçe sakinleri doğrudan takip edebildi. Kaymakam Soley, halka hitabında, “Türk Ulusunun tarih sahnesinde yeniden varoluşunun, istiklalimizin ve istikbalimizin sembolü olan demokrasi ormanının görkemli çınarı Cumhuriyetimizin 97. yıl dönümünü kutluyoruz. Binlerce şehit ve gazinin tarihe kanlarıyla yazdığı bir destan olan İstiklal Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Ocak 1921’de çıkardığı Teşkilatı Esasiye Kanunu ile halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esas alınıp, egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu belirtilerek, yasama yetkisi meclise bırakılmışsa da kurulacak yeni devletin rejiminin ne olacağı henüz belirlenmemişti. İstiklal Savaşı kazanılıp, Lozan Antlaşması imzalandıktan ve yeni Türk Devletinin bağımsızlığı dünyaca kabul edildikten sonra, 2. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanıp, 13 Ekim 1923’te Ankara yeni Türk Devletinin hükümet merkezi olmuşsa da mevcut rejimin ismi hala açıklıkla konulmamıştı” dedi.

“TARİHİN AZ ŞAHİT OLDUĞU BİR MÜCADELE”

Mesajını sürdüren Soley, “Bazı yabancı ülkelerin Lozan Antlaşması’nın onayı için Türkiye’deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini beklemeleri ve 27 Ekim 1923’te İcra Heyeti vekillerinin istifası sonucu ortaya çıkan hükümet krizi gibi iç ve dış şartların doğurduğu gelişmeler sonucu 28 Ekim gecesi Ulu Önder Atatürk’ün hazırlayıp, arkadaşlarına verdirdiği kanun tasarısının 29 Ekim 1923 günü 364 sayılı Teşkilat Kanununun Bazı Maddelerinin Tecziyen Tadiline Dair Kanun adıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek Cumhuriyet ilan edilip, Cumhurbaşkanlığı Makamı oluşturuldu. Türkiye Devletinin yönetim şeklinin Cumhuriyet olarak belirlenmesi; Türk Toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan Türk Devriminin bir parçası, diğer yenileşme ve reformların önünü açan bir siyasal inkılap hareketi, tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Türk Ulusu Cumhuriyeti vatan toprakları üzerinde oynanan türlü oyunlara rağmen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, tarihin az şahit olduğu, omuz omuza sürdürülen tarihimize yaraşır bir mücadeleyle kazanılan İstiklal Savaşı ve büyük zorluklar içinde kavuşulmuş olan Cumhuriyetimizin 97 yıllık geçmişinde de zorlu dönemlerden geçerek bu günlere gelinmiştir” ifadelerini kullandı.

“YORULMADAN ÇALIŞMAK SORUMLULUĞUMUZDUR”

Kutlama mesajının devamında, “Son örneğine 15 Temmuz gecesi tanıklık ettiğimiz kardeşliğimizi, milli birliğimizi, demokrasimizi ve Cumhuriyetimizi bitirmek isteyen FETÖ’cü hain girişim; milletimizin 97 yıl önce Cumhuriyetimizin kurulmasına temel olan, yüksek karakteri ve canı pahasına ortaya koyduğu mücadele ile bir kez daha bertaraf edilmiştir. Vatanının bağımsızlığı için gözlerini kırpmadan canlarını veren çoğu isimsiz kahramanları hiçbir zaman unutmayıp, Cumhuriyetimizin 100. yılında belirlenen hedeflere ulaşmak ve ülkemizi çağdaş uygarlıklar üzerine çıkarmak; bu görevi layığınca yerine getirebilmek için de bıkmadan yorulmadan çalışmak, Atamıza, ecdadımıza, şehitlerimize karşı bugün bu topraklar üzerinde özgür olarak yaşayan bizler için yadsınamaz bir sorumluluktur” ifadelerine yer verildi.

“CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN”

Mesaj, “Bugün tüm dünyayı saran korona (Covid-19) virüsü ülkemizi, ilimizi ve ilçemizi işgal etmiş durumdadır. Bu nedenle Cumhuriyetimizin 97. yılını gerektirdiği görkem ve coşku ile kutlayamamanın burukluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Ancak şu da unutulmamalıdır ki Cumhuriyetimize ve Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkmak ve Cumhuriyet coşkusunu yaşayabilmek Cumhuriyeti Covid-19 salgını önlemleri çerçevesinde sınırlı kutlamaktan çok daha önemlidir. Cumhuriyeti yaşatmak, el ele birlik içinde olup, yaşadığımız koronavirüs (Covid-19) salgınından bir an önce kurtulmak ulusal bir sorumluluktur. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 97. yılını kutladığımız bugün Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bugüne kadar vatan savunmasında canını veren aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve saygıyla anıp, gazilerimize, değerli şehit ve gazi ailelerine şükranlarımı sunuyorum. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Saygılarımla” ifadeleriyle sona erdi.