Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle Aydın’da bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında resmi geçit töreni yapılmadı. Sağanak yağış nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni, Valilik binasında gerçekleştirildi. Törene AK Parti Aydın Milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim ve Metin Yavuz, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın Büyükşehir Başkan Vekili Evrim Karakoz, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri ve daire müdürleri katıldı. Vali Hüseyin Aksoy, kent protokolünün tebriklerini kabul ederken salgın nedeniyle tebrikat sırasında tokalaşma yapılmadı.

"CUMHURİYET COŞKUSUNU YAŞIYORUZ"

Herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Vali Aksoy, “Bugün geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede emin adımlarla, birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, dirilişimizin sembolü olan cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’nci yıl dönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu anlamlı günde cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi de minnet ve şükranla yâd ediyorum” dedi.

“ÇAĞDAŞ BİR YÖNETİM ŞEKLİ”

Konuşmasına devam eden Vali Aksoy, şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyet, 29 Ekim 1923’te, ‘Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İdari usulü, halkın mukadderatını, geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayalıdır. Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuriyettir’ ifadeleriyle ilan edildi. O günden bugüne cumhuriyetimiz, aziz milletimizin geleneklerine uygun olarak erdemli, faziletli insanlar yetiştiren, bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyen, çağdaş dünyada hak ettiği onurlu yeri alma kararlılığını tüm dünyaya gösteren çağdaş bir yönetim şekli olmuştur. İnanıyorum ki, asırlardır hürriyetinden ve onurundan taviz vermektense ölmeyi tercih eden asil milletimizin her bir ferdi, milletimizin şahlanışı ve yeniden doğuşunun nişanesi olan bu özel günü büyük bir coşkuyla idrak etmekte ve en samimi duygularla kutlamaktadır.”

“EL ÜSTÜNDE TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“Büyük Türk milletinin ve kahraman ordumuzun Büyük Önder Atatürk’ün yanında tek yürek ve tek yumruk olarak yer almasıyla yürütülen ve binlerce şehit verilerek kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından cumhuriyetin kurulması, tarihin ender kaydettiği başarılardan birisidir” diyen Vali Aksoy, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Aziz milletimiz, tüm zorluklara göğüs vererek şanlı bir destan yazmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurarak bugünkü seviyesine adım adım ulaştırmıştır. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, dünyanın en güçlü ekonomisine ve ordusuna sahip ülkeler arasında saygın yerini almak için özel çalışmalar ortaya koymuştur. Bizler de atalarımızdan aldığımız ve devletimizin temeli olan bu güzel cumhuriyeti büyük bir heyecanla el üstünde taşıdık ve taşımaya devam ediyoruz.”

VALİ AKSOY, GENÇLERE SESLENDİ

Gençlere, “Çağdaş ülkeler düzeyine çıkarmak ve devletimizin ülkesiyle milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak gençlerin en büyük amacı olmalıdır” sözüyle seslenen Aksoy, “Tıpkı Malazgirt’te, 1453’te İstanbul surları önünde, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında korkmadan devlete, vatana, cumhuriyete ve milli iradeye sahip çıktığınız gibi yarın bizden devralacağınız bu bayrağı daha büyük bir heyecan ve yüreklilikle yükseklere taşımalısınız” şeklinde konuştu. Türkiye Cumhuriyeti’nin huzur, güven ve barışı için toplumun tüm fertlerine önemli görev düştüğünü kaydeden Aksoy, “Ulusumuzda var olan birlik ve beraberlik ruhu, yardımlaşma ve dayanışma duygusu, vatan ve bayrak sevgisi sayesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, varlığını sonsuza dek muhafaza edecektir” dedi. Vali Aksoy, '29 Ekim Cumhuriyet ve Milli İrademize Sahip Çıkmak' konulu yarışmada dereceye giren öğrencilerden resim dalında birinci olan Azra Ceren Arıca, şiir dalında birinci olan Gürsel Çelen ve kompozisyon dalında birinci olan Tülin Türkerol'a ödüllerini takdim etti.