Didim Altınkum Plajı’nda gerçekleşen etkinliğe Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMAR) Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak, Aydın Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden Mühendis İstemihan Kahraman ile doğaseverler katıldı.
Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının yaralı olarak bulunmasının ardından Muğla’da tedavi edildiğini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Aydın ve çevresinde doğal hayatı korumak için çalışıyoruz. Bu kapsamda DEKAMAR ile ortak çalışıyoruz. Bu kaplumbağa 2 ay önce Didim’de bulundu. Bu süreçte tedavisi tamamlandı” diyerek bu tür canlıların yeniden doğaya kavuşturulmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

"DUYARLI OLUNMASI GEREKİYOR"


DEKAMAR Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ise Muğla ve Aydın’ın bu kaplumbağaların yaşam alanı olduğunu ifade ederek, “Bizim için bir bölgeden gelen kaplumbağanın o bölgeden yeniden bırakılması, o bölgede bilinçlendirme için önemli. Bize gelen ihbarları biz kendimiz alıyoruz ya da o bölgedeki iş birliği yaptığımız kurumlar ihbarları alıyor. Bu kaplumbağanın başına gelen ilginç bir durum var. Denize bırakılan hayalet ağlar var. Bunlar dolaşınca kollarını koparıyor. Nitekim sağ kolu kopmuş durumda ve 2 ay içinde tedavisi tamamlandı. Erkek bir kaplumbağa ve 45 yaşlarında. Baş kısmında da sorunlar vardı. Bir kaplumbağanın yeniden hayata döndürülmesi önemli. Bu kaplumbağa 2 aylık sürede iyileştirildi. Ortalama bu kaplumbağa doğumunda bin adet yumurta bırakıyor. O yumurtaların bu seviyeye gelmesi ortalama 25 yıl, biz bu kaplumbağaya bakmakla 25 yıllık bir popülasyona katkı veriyoruz. Didim bölgesi bizim için bu bölgede yuvalama olmasa da bazıları hariç ama beslenme yuvaları burada. Bu çerçevede çağrımız denizin içinde hayalet ağlar görürseniz bize haber verin. Bu kaplumbağaların denize bırakılan atıklardan dolayı zarar görüyor. Bu noktada daha duyarlı olunması gerekiyor” dedi.

"DOĞANIN DENGESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"


Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise, “Gerçekten çok önemli bir durum, bizim gibi can taşıyor. Bir misina bu kadar güzel bir hayvanı ya da popülasyonu devam etmesi noktasında yaşamdan alıyor. Can çok kıymetli, doğanın dengesi için çok önemli. Hocalarımıza ve görevli arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hep beraber doğayı koruyacağız ve onun içinde dikkatli olacağız. Bu hayvanlar demek ki yalnız değil. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası Altınkum Plajı’nda denize bırakıldı.