Gün doğmadan mesaiye başlayan kestane işçileri, akşam karanlığı ile mesaiyi tamamlıyor. Ağaçların yüksek olması ve kestanenin dikenli kozalak içinde gizli olması işin zorluk derecesini katbe kat artırıyor.
BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORLAR
Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başlaması üzerine hasat çalışmaları başta Efeler, Köşk, Nazilli, Sultanhisar ve Çine ilçeleri olmak üzere il genelindeki kestane üretim bölgelerinde hemen hemen aynı anda büyük bir yoğunlukla gerçekleşiyor. Diğer ürünlere göre hasadı daha çabuk ve kısa bir dönemde gerçekleşen kestanede bereketli bir sezon bekleyen üreticiler, önemli bir ihraç ürünü olan kestanede kalite ve rekolte kaybının yaşanmaması için büyük bir mücadele veriyor.
KISA SÜREDE TOPLANMASI GEREKİYOR
Köşk’ün Kıran Mahallesinde ikamet eden kestane üreticisi Ramazan Tosun, gençliğinde kendi elleriyle diktiği kestane ağaçlarına gözü gibi bakıyor. Evlatları ve işçilerle birlikte Aydın dağlarının AB tescilli ürününü büyük bir hassasiyetle işleyen Ramazan amca, yağışların olmaması dolayısıyla geçmiş yıllara göre kalite konusunda sorunlu bir yıl yaşadıklarını söyledi. Kıran Yaylası’nda üreticisini beklemeyen kestanenin hasadını yapan 80 yaşındaki Ramazan Tosun, bu meyvenin ayrı bir özelliğe sahip olmasından dolayı toplama işleminin geciktirilemeyeceğine işaret ediyor. Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başladığı bilgisini veren Tosun, toplama işlemlerinin gecikmesi durumunda kestanelerin kozakların açılan kısımlarından yere düşmeye başlayacağını söyledi. Yere düşen kestanelerin hemen toplanmaması durumunda güneş ışıklarına maruz kalarak kurtlanmaya başlayacağını belirten Tosun, “Bölgemizde 5 gün önce başlayan toplama işlemleri yaklaşık 5 gün devam eder. Kestane üretiminde ülkede birinci sırada bulunan ilimizde üretilen yaklaşık 16 bin ton kestanenin tamamının bu kadar kısa bir sürede toplanması gerekiyor” dedi.
KUYULARDA BEKLETİLİYOR
Kestaneleri, ağaçlardan sırıklar yardımı ile çırparak yere düşürdüklerini dile getiren Ramazan Tosun, toplanan meyvelerin bahçe içerisine daha önceden kazılan kuyulara doldurulduğunu belirtti. Kuyulara konulan kestanelerin üzerlerinin eğrelti otlarıyla örtüldüğünden söz eden Tosun, “Kestaneler bu kuyularda yaklaşık 2 ay süresince bekletiliyor. Yağan kar ve yağmurlar ağaçta tam olarak olgunluğa gelmemiş kestanelerin biraz daha gelişmesini ve kozakların çürüyerek kaybolması sağlanıyor. Kestanelerin tam olgunluğa ulaşmasının ardından, Aralık ayı sonlarından itibaren kuyulardaki kestaneleri çıkarmaya başlayacağız. Kozak ve ot artıklarından ayrıştırılan kestaneleri çuvallara konularak tüccarlara teslim ediyoruz” diye konuştu.
AYDIN KESTANEDE LİDER
Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 30’nu karşılayan Aydın, bu sektörden yılda ortalama 40 milyon TL gelir elde ediyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor.