Geçmişte Lidya'ya komşu olmasının etkisiyle çok sayıda tümülüs mezar bulunan Aydın'da tarihi mezarlar, defineciler tarafından her geçen gün parçalanıyor. Yenipazar'ın Direcik Mahallesi güney kısmında bulunan ve Karya uygarlığının bir yerleşkesi olan Orthosia Antik Kenti'nin yakınlarında bulunan Laletepe tümülüsü, 2 yıl önce kaçak kazı yapan defineciler tarafından kepçelerle girilerek tamamen yok edilmişti. Bozdoğan'ın Kavaklı Mahallesindeki tümülüs de definecilerin talanına uğramıştı.

İŞ MAKİNALARIYLA PARÇALAMIŞLAR

Nazilli ilçesindeki Harpasa Antik Kenti’nin yakınında Büyük Menderes Ovası'ndaki bir başka tümülüsün ise definecilerin değil bir şirket tarafından iş makinaları ile dağıtılıp yağmalandığı ileri sürüldü. Tümülüsten geriye bir şeyin kalmamasına ve yok edilmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

GELECEĞİMİZİN TEMELLERİNİ YOK EDİYORLAR

Doğasever Varol Aydın, Antik Harpasa Antik Kenti’nin çevresinde çok sayıda tümülüs olduğunu ve bu tarihi mezarların korunamadığını söyledi. Harpasa’da gezisinde kendisinin gördüğü 10’dan fazla tarihi mezardan parçalanmayan 2-3 mezarın kaldığını belirten Aydın, “Harpasa Antik Kenti’nin hemen yakınında Büyük Menderes Ovası'ndaki bir başka tümülüsün, definecilerin değil Nazilli'nin büyük bir şirketi tarafından iş makinaları ile dağıtılıp yağmalandığı söyleniyor. Tümülüs iş makinaları ile ikiye bölünmüş, geride hiçbir şey bırakmadan yok edilmiş. Gözü dönmüş bir hırsla maddi kazanç arayışındaki defineciler sadece bu toprakların geçmişinden bize kalan mirasları değil, geleceğimizin temellerini de yok ediyorlar” diye konuştu.