Olay ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki Geyre Mahallesi Ören Yolu üzerinde Geyre Sulama Kooperatifine ait su sondaj kuyusunda meydana geldi. Bozulan sistemle birlikte 10-15 bin lira gibi bir zararları olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Metin Sarıdayı, “Gerekli önlemler alınmalı. Kamera sistemi şart. Caydırı cezalar verilip bunların önüne geçilmeli. Yoksa kıt kanaat geçinen üretici hep mağdur oluyor” dedi.
Kooperatife ait sondaj kuyusunun kilidinin kırık, kapısının açık olduğunu gören Geyre Sulama Kooperatifi Başkanı Metin Sarıdayı, kuyuya gidip baktığında motora giden enerji kablolarının çalındığını gördü. Hemen Geyre Jandarma Karakoluna olay hakkında bilgi veren Sarıdayı, hırsızların bulunmasını istedi. Çalınan kablolarla birlikte sisteme verilen zararla 10-15 bin lira gibi zararları olduğunu ifade eden Sarıdayı, “Biz üreticilerin sırtına ekstra yük biniyor” dedi.

“CAYDIRICI CEZALAR OLMALI”


Olayı anlatan Sarıdayı, “Geyre’de Devlet Su İşleri tarafından yaptırılıp Geyre Sulama Kooperatifine tahsis edilen sondaj kuyusunun henüz çalışmadığı bir zamanda elektriğin de kesik olduğunu anlayan hırsızlar motora giden enerji kablolarını keserek çalmışlar. Hırsızlar zaman zaman bu eylemlerde bulunuyor. Daha önce de farklı yerlerde benzer vakalar yaşandı. Bu hırsızlar yakalanıyor, cezalar caydırıcı olmadığı için rahatlıkla aynı işlemleri yapıyorlar. Bizler kooperatif ortakları olarak mağdur oluyoruz. İnsanların sulamaları aksıyor. Maddi külfet ortakların sırtına biniyor. Zaten zor durumda olan üreticiler için artı bir masraf oluşuyor. Buna son verilmesi ve bir daha böyle olayların olmaması için caydırıcı kararların alınmasını talep ediyorum. Emniyetimiz, jandarmamız, devletimiz her nasıl olacaksa bunların önüne geçsin. Yıllardan beri bu hırsızlar yakalansalar da bu işi yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“KAMERA SİSTEMİ ŞART”


Sözlerini sürdüren Sarıdayı, “Kamera sistemleri gerek Büyükşehir, gerek ilçe belediyesi, gerek jandarma tarafından giriş çıkışlara kamera kurulması gerekiyor. Daha önce bunları önerdik. Söz verildi ama yapılmadı. Köylerin giriş çıkışlarına belli arazi geçişlerine güvenlik kameraları, gece görüş kameralarının konulmasına acil ihtiyaç var. Yoksa bizim başımıza gelen diğer kooperatiflerin, diğer vatandaşların başına da gelir. Yaklaşık bu kabloların tutarı 2 bin lira civarında. Sökerken zarar verdikleri sayaç ve panoları da düşünürsek sistemin yenilenmesi 10-15 bin lirayı bulur. Bu üreticiye bir yük. Sulama kooperatifi kendi ayakları üzerinde durmaya çalışırken bu tür zararlardan çok etkileniyoruz. Sulama sezonuna kadar bunu yaptırmamız lazım. Bir takım önlemlerin alınması için herkes üzerine düşeni yapmalı” dedi.