Aydın’ın Nazilli ilçesinde haklarında çeşitli suçlardan soruşturma açılan 2 kişi, uzlaşma yoluyla ceza almaktan kurtuldu. İlçede “Konut Dokunulmazlığını İhlal Etme” suçundan hakkında soruşturma başlatılan şüpheli M.E, mağdur Şeyda Çakırer’in Sultanhisar ilçesi Atça Mahallesinde faaliyet gösteren zihinsel engelli çocukların koruma ve barınma altında bulunduğu Atça Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’nün ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 3 bin TL bağış yapma şartını kabul etti. M.E, bu sayede yargılanmaktan kurtuldu.

MAMA BAĞIŞ ŞARTINI KABUL ETTİ


Diğer uzlaşmada “Hakaret” suçundan hakkında soruşturma başlatılan R.K.Ö, mağdur Suzan Bayrak’ın Aydın ilinde faaliyet gösteren Minik Patiler isimli sokak hayvanları barınağına bin TL mama bağışı şartını kabul etti. R.K.Ö. de bu vesileyle ceza almadı. Her iki anlaşmazlık bu şekilde mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşturulmuş oldu.

BİNLERCE DOSYA ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU


Uzlaştırma, mağdur ile fail arasındaki uyuşmazlığın çözümlenmesinin yanı sıra toplumsal barışa da büyük katkı sağlıyor. Mağdurlar suç nedeniyle uğramış oldukları maddi ve manevi zararların giderilmesini istemenin yanı sıra genellikle toplumsal dayanışma örneği olan edimler (anlaşma konusu alan şey) üzerinde de anlaşıyorlar. Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu tarafından mağdur ve faillerin uzlaştığı bu edimler arasında “ihtiyaç sahiplerine bağış”, “gıda yardım paketi”, “kurumsal bağışlar”, “Mehmetçik Vakfı, LÖSEV hesaplarına bağış” yer alıyor. Uzlaştırma sisteminde sadece 2019 yılında Türkiye genelinde 240 bine yakın dosya mahkemeye gitmeden çözüldü. Böylece mahkemelerin iş yükü de azaltıldı.