Pandemi sonrası piyasanın durgun olması sebebiyle işlerin önceki yılları arattığını ifade eden üreticiler, “Arabistan yönetiminin bu yaptığı hem bizim ürünlerimizi kullanan Arabistanlıları, hem orada bizim ürünlerimizi satarak para kazanan esnafı, hem de biz küçük üreticiyi mağdur ediyor. Olan yine vatandaşa oldu, küçük esnafa oldu” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Karacasulu üreticiler ile Suudi Arabistan’daki alıcılar arasında aracılık yapan tüccarlar Suudi Arabistan halkının son derece ilgisini çeken testi, güveç, küp, termos gibi çömlek ürünlerini 6 yıldır Suudi Arabistan’a taşıyordu. Esnafların birlik beraberlik içerisinde hazırladığı ürünler TIR’lara yüklenerek İzmir Limanı’na doğru yola çıkıyordu. Yılda 12 TIR olmak üzere 20 bin parça malı Suudi Arabistan’a gönderen Karacasulu çömlekçiler dış pazar anlamında sağladıkları bu girdilerle ilçe için önemli bir iş yapıyorlardı. Yaşanan son gelişmeler hem Karacasulu çömlekçileri, hem de aracılık yapan tüccarları mağdur etti.

“YETKİLİLER ÇÖZÜM BULSUN”


Yetkililerden bu boykot konusuna çözüm bulmalarını isteyen Karacasulu çömlek ustası Ümit Öztürk, “6 yıldır Suudi Arabistan’a çömlek ürünlerimizi satıyoruz. Aracı firma şu anda Türk mallarına boykot olduğu için malları Suudi Arabistan’a sokamıyor. Türk gümrüğünde sıkıntı yok ama Suudi Arabistan’daki Gümrük’te sıkıntı oluyor. 1,5 aydır mallar gümrükte kaldı. Yeni mallar da gönderecektik, gönderemiyoruz. 5 bin parça 3 TIR ürün bekliyor” dedi.

“OLAN KÜÇÜK ÜRETİCİYE OLUYOR”


Geçen yıl 9, önceki yıl 12 TIR mal gönderdiklerini ifade eden Öztürk, “Yılda 15-20 bin parça gidiyor. Suudi Arabistan bizim için önemli bir pazar. Dış pazar anlamında zaten sadece Suudi Arabistan var. 6-7 esnaf sadece Suudi Arabistan’a çalışıyor. Yetkililerden bu sorunların giderilmesini talep ediyoruz. Küçük esnaf olarak kıt kanaat geçiniyoruz. Büyük işletmeler değiliz. Küçük esnafın hali zaten pandemi dolayısıyla kötüydü, şimdi bir de böyle olunca işler daha da kötü” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZ 1,5 AYDIR GÜMRÜKTEN GEÇEMİYOR”


Hataylı Tüccar Ümit Yılmaz, yaşananlar sebebiyle sıkıntılarını SES Gazetesi ile paylaştı. Yılmaz, “Son zamanlarda Suudi Arabistan’ın yaptırım ve Türk ürünlerine boykot süreci bizi maalesef etkiledi. Riyadh Ticaret Odası Başkanı resmi Twitter hesabından 2 defa Suudi Arabistan vatandaşlarına ve tüccarlara seslendi. Türk ürünlerine boykot ve Türk iş yerlerinden alışveriş yapmama çağrısında bulundu. Süper market zincirleri başta olmak üzere Türk ürünlerine boykot koydu. Bunlardan al othem, hyper panda, bindawod, DANOBE form zincirleri gibi süpermarketler vatanımı seviyorum Türk ürünlerini satmıyorum diye bir kampanya başlattı. Karacasu’dan aldığım ürünler 1 aydır gümrükte takılmış durumda. Maalesef ürünleri çekememekteyim. Caydırıcı üslupla Türk ürünlerinin ithalatını durdurmuş durumdalar. Maalesef caydırıcı muamele ile karşı karşıyayız. Yetkililerden bir çözüm bulmalarını bekliyoruz” dedi.