Kuşadası ilçesi, Bayraklıdede Mahallesi açıklarında, su yüzeyinde hareketsiz duran yunusu fark eden kaptan Orhan Vural, tekneye aldığı yunusu, kıyıya çıkardı. Vural’ın haber vermesi ile gelen EKODOSD yetkilileri, yunusu inceledi.
Yapılan kontrollerde öldüğü belirlenen 'Stenella coeruleoalba' türü çizgili yunus, Kuşadası Belediyesi TİM Müdürlüğü iş birliğiyle kıyıdan alınarak, gömüldü. EKODOSD Başkan Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, geçen hafta da kıyıya ölü olarak 'Tırtak' türü yunus vurduğunu hatırlattı.

"TEHLİKE ALTINDA"


Yunusların genellikle yanlış bir tanımlamayla balık olarak bilindiğini dile getiren Sürücü, şunları kaydetti:
"Yunuslar aslında küresel ölçekte tehlike altında bulunan bir deniz memelisidir. Ne yazık ki denizlerimizin bu hassas canlılarını deniz kirliliği, plastik atıklar, trol ağları bazen de kasti olarak öldürme gibi nedenlerle kaybetmekteyiz. Denizlerimizde gittikçe azalan balık popülasyonu, yunusların olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır."

KAYITLARI TUTULUYOR


Sürücü, yunusların avlanmasının yasak olduğunun altını çizdi. Bölgelerinde ölen yunusların kayıtlarını tuttuklarını ve doku örneklerini topladıklarını dile getiren Sürücü, "Yeni ölen yunusların araştırılması için Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’yle iş birliği yapmaktayız” dedi. Denizlerin temiz tutulması çağrısında bulunan Sürücü, yunus sayısının fazla olmasının, deniz ekosisteminin ne kadar sağlıklı olduğunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.