AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Arı, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu eleştirdi. AK Parti Aydın İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, MHP İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Gürşat Kale, AK Partili ve MHP’li İlçe Başkanları ile meclis üyeleri yer aldı.

“AYDIN GÜNDEMİ, ÇERÇİOĞLU’NUN GÜNDEMİNDEN İBARET DEĞİL”

Toplantıda açıklamalarda bulunan Arı, “İlimizin bütün sorunlarının görüşüleceği, görüş, teklif ve eleştirilerin ifade edileceği ve saygıdeğer Aydın halkının beklenti, talep ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kararların alınacağı, Aydın Büyükşehir Belediyesinin en üst karar organı Büyükşehir Belediye Meclisinin bu maksada uygun çalışması, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından engellenmektedir. Sayın Çerçioğlu’na göre, kendi ifadesiyle meclisin gündemi, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 8’inci maddesi uyarınca kendisinin hazırladığı maddelerden ibarettir ve bu maddelerle sınırlıdır. Oysa Aydın’ın gerçek gündemi Sayın Çerçioğlu’nun gündeminden ibaret değildir. Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinin görevi ve bu meclisten beklenen, Sayın Çerçioğlu’nun belirlediği gündem maddelerinin ilgili komisyona havalesi ve komisyondan gelen raporların kabul ya da red şeklinde oylanmasından ibaret değildir” diye konuştu.

“ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜL EDEMİYOR”

AK Partili Arı, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Sayın Çerçioğlu’nun meclisi bu şekilde çalıştırmak konusundaki ısrarının nedeni, Aydın’ın gerçek gündeminin mecliste tartışılmasını önlemektir. Demokrasi havariliğini kimselere bırakmayan Sayın Çerçioğlu, kendisine ve yönetmekte olduğu Büyükşehir Belediyesinin icraatlarına yöneltilecek en ufak bir eleştiriye dahi tahammül edememektedir. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 11/4’ncü fıkrası açıktır. Burada geçen “Gündem konusunda ve usul hakkında leh ve aleyhte olmak üzere birer üyeye söz verilir. Yapılacak konuşmalar en fazla on dakika ile sınırlıdır” cümlesi, gündem maddelerinin müzakeresine geçilmeden önce meclisin iki üyesine lehte ve aleyhte görüş ve eleştirilerini ifade etme imkanı verileceği, cümledeki “verilir” ifadesinden de bunun meclis başkanının takdirine bırakılmayıp usulün bir gereği olarak anlaşılması gerekmektedir. Yönetmeliğin bu cümleyi takip eden 11/5’nci fıkrasında “Daha sonra gündem maddeleri sırası ile okunur ve görüşülür” denilmektedir ki buradan da lehte ve aleyhte iki üyenin 10’ar dakikayı aşmayacak şekilde görüşlerinin ifade etmesinin ardından, toplantı öncesinde belediye başkanı tarafından belirlenmiş olan gündem maddelerine geçileceği açıkça anlaşılmaktadır. Bizler, saygıdeğer Aydın halkının bize verdiği muhalefet görevini Büyükşehir Meclisinde yerine getirmemiz Sayın Çerçioğlu tarafından engellendiği sürece, belirli aralıklarla görüş, teklif ve eleştirilerimizi sizin vasıtanızla Aydın kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

“SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR”

Arı, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Üzülerek ifade ediyoruz ki, Sayın Çerçioğlu yönetimindeki Aydın Büyükşehir Belediyemiz, ilimizin trafik, otopark ihtiyacı, kanalizasyon-atıksu altyapısı ve atıksu arıtması, Büyük Menderes Nehrindeki kirlilik ve yaz döneminde Aydın genelinde yaşanan susuzluk gibi sorunlarına çözüm üretememektedir. Bize göre bunun sebebi kaynak ve bütçe imkanlarının yetersizliği değildir. 2014’ten bugüne kadarki bütçe gerçekleşme oranlarının çok düşük oluşu, yatırımcı dairelere ayrılan bütçenin kimi yıllarda yüzde 60’a varan oranlarda kullanılmamış olduğu dikkate alındığında ortada bir yönetim yetersizliği ve bir işletme beceriksizliği olduğunu görmek gerekir. Büyükşehir Belediyesinin gelirleriyle oluşan kaynağın yetersizliği ileri sürülürse de şunu belirtmek isteriz ki, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanınca, yapılacak bir yatırıma kaynak temini amacıyla meclis gündemine getirilen hiçbir teklife ya da borçlanma talebine karşı oy kullanmadık. Buradan Sayın Çerçioğlu’na sormak istiyoruz; 2014 yılından bugüne kadar, İl Özel İdaresi ve İlçe/Belde belediyelerinden Büyükşehir Belediyesine intikal edenlere ilave olarak, bunların tamir, tadilat ve revizyonu dışında, hangi mahallelerimizde kanalizasyon atıksu altyapı projesi uyguladınız ? Proje maliyetleri kaç liradır? Tesis/tesisler hangi tarihte hizmete alınmıştır? 2014 seçimlerinde Büyük Menderes Nehri kenarında rekreasyon alanları yapılacağı vaad edilmesine rağmen, Menderes’in kirliliğini azaltmak için, “Menderes Nehri Aydın sınırına girdiği noktada zaten kirli” demagojisi dışında hangi projeyi uyguladınız? Kaç adet Kanalizasyon Atık Suyu Arıtma Tesisi inşa ettiniz? Proje maliyetleri kaç liradır? Tesis/tesisler hangi tarihte hizmete alınmıştır? Otopark sorununa çözüm olarak hangi ilçemizde, hangi projeyle, hangi parsel üzerinde, kaç araçlık kapalı ve kaç araçlık açık yeni otopark projesi gerçekleştirdiniz? Proje maliyetleri kaç liradır? Tesis/tesisler hangi tarihte hizmete açılmıştır? Yaz boyunca onlarca mahallemizde, bazen haftalarca süren su kesintilerini, “Elektrik Kesintisi” ve “Fazla Su Kullanımına Bağlı Yetersizlik” dışında hangi geçerli mazeret ile açıklıyorsunuz? Altı yıldır Aydın’ı yönettiğiniz halde ilçe ilçe, mahalle mahalle hangi ayda kaç metreküp su tüketildiğini tespit ve buna göre yatırım yapmak ve tedbir almaktan aciz olmayı, yönetim ve işletme beceriksizliği dışında nasıl açıklıyorsunuz? Bu vesileyle Sayın Çerçioğlu’nun 2014 seçimlerinde, ilimiz genelinde vaat ettiği yatırımların ne aşamada olduğunu da sormak istiyoruz. Birkaç ilçemize vaat ettiği yatırımlardan bazılarını sual ediyor ve kendisini, bu yatırımların akıbeti hakkında Aydın kamuoyuna bilgi vermeye davet ediyoruz.”