Çiğ süt fiyatlarında uzun süredir kayda değer bir artış yapılmadığını ifade eden Milletvekili Sezgin, “Süt üretimindeki girdi maliyetlerinin son dönemde hızlı bir şekilde artması nedeniyle çiğ süt üreticileri büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Başta yem fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlara rağmen, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt fiyatlarında uzun süredir kayda değer bir artış yapılmamıştır. Çiğ sütün litre fiyatı 15 Kasım 2019’dan bu yana brüt 2 lira 30 kuruşa sabitlenmiştir. Üreticilerin eline neredeyse bir yıldır net olarak litre başına 2 lira 13 kuruş geçmekteyken, bu tarihten itibaren yem fiyatları yüzde 15.4, saman yüzde 12.9, mısır silajı yüzde 21.1, yonca otu ise yüzde 15.2 oranında zamlanmıştır. Girdi maliyetlerinde ciddi artış yaşanmış olmasına rağmen, birkaç gün önce yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında, çiğ süt alım fiyatında herhangi bir artış yapılmaması kararı alınmıştır. Maliyetlerdeki bu artışlar nedeniyle çiğ süt üreticileri zor durumda kalmakta, dolayısıyla ülkemizde hayvancılık sektörü de darbe yemektedir” dedi.

“ÇİĞ SÜT ALIM FİYATLARI ARTMALI”

Dünya ülkelerindeki çiğ süt fiyatlarına bakıldığında Arjantin ve Uruguay gibi meraya dayalı ucuz maliyetli üretim yapan ülkelerden sonra en ucuz çiğ süt fiyatının Türkiye’de olduğunu belirten Milletvekili Sezgin, “AB ülkelerinde 100 litre çiğ süt fiyatı ortalama 32,50 avro iken Türkiye’de 27,24 avro civarındadır. Süt üreticilerine asgari düzeyde destek olabilmek için ya süt çiğ süt alım fiyatları artırılmalı, ya da maliyet artışlarını durdurmaya yönelik tedbirler hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde üreticilerimizin üretimi sona erdirerek hayvanları kesime göndermesi riski çok ciddi bir tehdit olarak hayvancılık sektörümüzün önünde durmaktadır” diye konuştu.

SORULAR YÖNELTTİ

Milletvekili Sezgin, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti: “Girdi maliyetlerindeki bariz artışa rağmen çiğ süt alım fiyatlarında artış yapılmamasının sebebi nedir? Yerli süt üreticilerinin göz göre göre mağdur edilmesi yoluyla hayvancılık politikanızın hangi hedefi ya da stratejisi gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır? 2002 yılından bu yana gerçekleştirilen süt ve süt ürünleri ithalatının yıllık maliyeti, beher yıl itibariyle nedir? 2002 yılından bu yana ülkemizdeki süt üreticilerinin sayısı yıllık bazda nedir? 2002 yılından bu yana çiğ süt alım fiyatları yıllık bazda nasıl bir değişim göstermiştir?”