Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, video konferans yöntemi ile görüştüğü TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a, çiftçilerin başta sulama, pamuk primi, koruma ve turizm yolu olmak üzere birçok talep ve beklentisini anlatarak, kendisinden taleplerin yerine getirilmesi için bakanlıklar nezdinde girişimde bulunmasını istedi.

"KALDIRILSIN VEYA DÜŞÜRÜLSÜN"


Söze, sulama birlikleri ile ilgili sıkıntıları olduğunu ifade ederek başlayan Başkan Öztürk, şunları kaydetti:
"Şimdi sulama birlikleri tamam, bize Menderes Nehri'nden veya kanallardan akıttıkları sular için kendilerine dönüm başına aidat ödüyoruz. Ama bizim çiftçimizin kendi sondajları olan, traktörle çektiğimiz pompalardan da dönüm başına geçen sene 20 lira diye bir fiyat açıkladılar, sonra bu fiyatı 10 liraya düşürdüler. Şimdi yine bir 15 lira. Çiftçinin böyle bir isyanı var. Kendi sondajı, devletimizin orada yaptığı bir yatırım yok. Bunların düşürülmesi veya kaldırılması için çalışma yapılması lazım."

KIRMIZI ÖRÜMCEK VERİMİ ETKİLEDİ


Öztürk, pamuk hasadında yüzde 50 oranına geldiklerini söyledi. TARİŞ'in genel piyasanın çok altına pamuk fiyatı açıkladığını savunan Öztürk, "Onlar fiyatları biraz daha yukarıya çekerse iyi olur. Böylelikle pamuk fiyatlarının biraz daha yükselmesi bekleniyor. Bu da çiftçimizi biraz daha ayağa kaldırır. Bir diğer sıkıntımız kırmızı örümcek. Bundan dolayı Söke’ye yakın bölgemizde 350 kilogram civarında verim düşüklüğü var. Belli kesimde 550-600 kilogram olan arkadaşlarımız da var. Kırmızı örümcekle ilgili bir çalışma olursa iyi olur. Çiftçimiz kırmızı örümcekle mücadele ediyor ama karşılığını alamıyor" dedi.

PRİM DESTEKLEMESİ


Çiftçinin tarlaya kafası rahat inmesi için devletin prim destekleme miktarını bir an önce açıklaması gerektiğini dile getiren Öztürk, "Devletin olağan durumundan dolayı 1,5 lira olmayabilir ama 1 lira olur, 1,20 lira olur, 1,10 lira olur" değerlendirmesinde bulundu.

TURİZM YOLU


Öztürk, ilçesinde yapımına devam edilen turizm yoluna da değindi. Yolun yapılması ile birlikte tarım arazilerinin bir kısmının yok olacağına dikkat çeken Öztürk, toprak kayıplarını önlemek için turizm yolu ile ilgili neler yapılabileceği üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.

"KORUMA GÖREVİ GÜVENLİK KOLLARINA VERİLMELİ"


Çiftçi malları koruma ile ilgili sadece Koçarlı’da değil, Türkiye genelinde sorun yaşandığına inandığını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, "Çiftçi mallarını koruma ya lav edilmeli, ya da bunun görevi güvenlik kollarına verilmeli. Bu, belediye zabıtası olur, emniyet olur, onu bilemem" şeklinde konuştu.