Germencik’te Millet İttifakı’nın adayı olarak girdiği 2019 yerel seçimlerini kazanarak belediye başkanlığı görevini, MHP’li eski Belediye Başkanı Ümmet Akın’dan devralan CHP’li Fuat Öndeş, yaklaşık 34 milyon lira borçla teslim aldığı belediyede, mali disiplini sağlamayı başardı. Görev süresi boyunca yaklaşık 20 milyon lira borç ödemesine rağmen belediye hizmetlerini aksatmayan Öndeş’in belediye hesaplarına verdiği önem, Sayıştay denetimine de yansıdı.

RAPOR BELEDİYEYE TEBLİĞ EDİLDİ

Germencik Belediyesi, Sayıştay denetiminden geçti. Belediyenin geçen yıla ilişkin mali dosyalarını inceleyen Sayıştay, denetim sonucu hazırladığı raporu, belediyeye sundu. Ayrıntılı bilgilerin yer aldığı raporda, Öndeş’in göreve geldiği Nisan 2019’dan itibaren belediyede yapılan tüm işlemlerin usulüne uygun ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiği belirtildi. Rapor, sürekli olarak açık, şeffaf ve disiplinli bir mali düzen vurgusu yapan Öndeş’in hedefine ulaştığını da gösterdi.

110 BİN LİRA KAMU ZARARI

Sayıştay, eski Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın görevde olduğu geçen yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarını da denetledi. Denetim raporunda, usule uygun olmayacak bir şekilde Akın’ın talimatıyla yapılan bir takım mali işlemlerde toplamda 110 bin TL kamu zararı oluştuğu ifade edildi. Ayrıca raporda Akın’ın “Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı” olarak gazetelere ilan verdiği, bu ilanları belediyeye fatura ettirdiği yer aldı.

“TEŞEKKÜR ALDIK”

Sayıştay denetimi ile ilgili, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş açıklamalarda bulundu. Belediyede açık, şeffaf ve disiplinli bir mali düzen kuracaklarına ve halkın hakkını koruyacaklarına söz verdiklerini belirten Başkan Öndeş, bu anlamda çok önemli işler başardıklarını dile getirdi. Hiçbir bahaneye sığınmadan yaptıkları önemli hamlelerle belediyenin borç yükünü ciddi ölçüde hafiflettiklerini ve tıkanmış haldeki mali düzeni yeniden işler hale getirdiklerini ifade eden Öndeş, şunları kaydetti: "Sayıştay tarafından 2019 yılına ait göreve geldiğimiz günden itibaren tüm mali işlemlerimiz bir denetimden geçti. Hedeflediğimiz ve beklediğimiz sonuç nihayetinde tebliğ edildi ve Sayıştay’dan bir nevi teşekkür almış olduk. Bundan sonra da halkın bizlere emaneti olan belediyemizi bu şekilde açık ve şeffaf bir şekilde yönetmeye devam edecek ve hizmetlerimizi aksatmadan sürdüreceğiz."