Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nin doğrultusunda İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan tedbirler açıklandı.

ALINAN KARARLAR

Okul servis araçlarıyla ilgili alınan kararlar şunlar: “Eğitim- öğretim kurumlarında görevli öğretmen, idari/yardımcı personel ile öğrencilerde ve/veya ailesinde koronavirüs salgınına dair semptomların görülmesi ve/veya pozitif vaka tespiti halinde ilgili birimlerle gerekli koordinasyonun sağlanarak izolasyon/tedavi/izleme süreçleri yakından takip edilecek. Eğitim-öğretim kurumlarının temizliğine, dezenfekte edilmesine hassasiyet gösterilecek. Servis şoförleri işveren tarafından Covid-19 hakkında bilgilendirilecek ve servis şoförleri, rehber personel, öğrenciler ve servisle ulaşım sağlayan öğretmen, çalışanların kişisel temizlik kurallarına uygun şekilde hareket ederek aracın içinde mutlaka tıbbi maske kullanılacak. Araç içine Covid-19 ile ilgili uyulması gereken kuralların görünür bir şekilde asılması, şoför, rehber personel ve yolcuların bu kurallara uyması sağlanacak. Araçlarda giriş kapısının yanına el antiseptiği konulması ve araç içinde öğrenciler için tıbbi maske bulundurulması sağlanacak. Serviste bir mecburiyet olmadıkça su dahil içecek ve yiyecek tüketilmeyecek. Servislerde pencerelerin uygun olan her fırsatta açılarak servisin iç havasının temizlenmesi sağlanacak. Servislerde koltuk numarası verilerek oturma listesi oluşturulacak, listenin serviste görünür yerde asılı olmasının sağlanarak servis kullananların aynı yerde oturmaları sağlanacak. Öğrencilerin servise binerken ve inerken mesafe (1 metre) kuralına uygun davranmasına, sosyal mesafe kuralının bozulmaması için önlemlerin alınmasına özen gösterilecek. Her servis turu tamamlandıktan sonra sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, kol dayama, kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı bezle silinmesine, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya yüzde 70’lik alkol ile dezenfekte edilmesi sağlanacak. Servisin genel iç temizliği gün sonunda su ve deterjan ile yapılacak. Ayrıca servislerde Sağlık Bakanlığı ‘Covid-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler’e de titizlikle uyulacak.”

UYMAYANLARA CEZA KESİLECEK

Öte yandan alınan tedbir ve kararlara uymayanlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi.