Geçmişi antik Afrodisias kentine kadar dayanan Karacasu ilçesinde doğal ortamda bulunan kırmızı toprak kullanılarak el ustalığı ve geleneksel üretim metoduyla üretilen Karacasu Çömleği ve geçmişi 700 yılı aşan Dedebağ Hayrı’nda yapılan ilçeye özgü keşkeğin coğrafi işaretini almak için Nazilli Ticaret Odası Türk Patent Kurumuna iki başvuru yaptı. Nazilli Ticaret Odasının 10 Mayıs 2019 tarihinde Karacasu Çömleğini tescil ettirmek üzere Türk ve Patent Kurumuna başvurduğu öğrenildi. Karacasu’da yıllardır tescillenmesi yönünde adımlar atılması beklenen Karacasu Çömleğini tescilletmek için Karacasu’daki kurumlardan önce Nazilli Ticaret Odası harekete geçti. Türk Patent Kurumu tarafından 17 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan 83 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde Karacasu Çömleği de yer aldı. Bültende Karacasu Çömleği başlığı altında; ürünün tanıtımı ve ayırt edici özellikleri, üretim metodu, coğrafi sınır içerisinde gerçekleşmesi gereken üretim, işleme ve diğer işlemlere yer verildi.

DETAYLI BİLGİLER YER ALDI


Bültenin denetleme başlığı altındaki bölümünde, “Denetimler Nazilli Ticaret Odası koordinasyonunda; Nazilli Ticaret Odası, Karacasu Belediyesi ve Karacasu Halk Eğitim Merkezinden ürün hakkında bilgi sahibi en az birer kişiden oluşan denetim mercii ile yılda bir kez ayrıca şikâyet veya gerekli görülmesi halinde her zaman denetim yapılır. Yapılan denetimler 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu uyarınca raporlanarak her yıl düzenli olarak Nazilli Ticaret Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulur. Denetim mercii; Yazır toprağının kullanılması, çömlek toprağının hazırlığı, üretim metodu ve fırınlama aşamaları ile Karacasu Çömleği ibaresi ile mahreç işareti ambleminin kullanımını denetler. Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür” ifadeleri kullanıldı.

BİR GİRİŞİM DE DEDEBAĞ KEŞKEĞİ İÇİN


15 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan 85 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde de yine Nazilli Ticaret Odası tarafından Dedebağ Keşkeği için girişimde bulunulduğu görüldü. Dedebağ keşkeğinin ayırt edici özellikleri, üretim metodu, Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemlere yer verilen bültende denetimlerin Nazilli Ticaret Odası koordinatörlüğünde; Nazilli Ticaret Odası, Karacasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Karacasu Belediyesinden birer üyenin katılımıyla 3 kişiden oluşan denetim mercii tarafından gerçekleştirileceği vurgulandı.

"KARACASU NEDEN GEÇ KALDI?"


Sorumluluk alanı Karacasu, Kuyucak, Buharkent, Bozdoğan, Sultanhisar, Yenipazar, Nazilli olan Nazilli Ticaret Odasının bu hamlesi, kendi adına başarılı bulunurken, "Bu girişimleri yapmak için Karacasu'daki kurumlar neden geç kaldı?" yorumları yapıldı. Başvuru öncesi ve çok yakın bir zamanda kadar bu başvurulardan bu mesleklerle ilgilenen esnaf ile Dedebağ Hayrını gerçekleştiren paydaşların haberdar olmaması dikkat çekti. Karacasu Pidesinin tescil başvurusu Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından yapılırken Esnafı Odası bunu başarıyla sonuçlandırmış ve önümüzdeki süreçte Karacasu çömleğini tescillemek için çalışmalara başlayacağı ifade edilmişti.

ZEKİ İNAL NEDEN İMZALADI?


Öte yandan Nazilli Ticaret Odasının denetleme komisyonuna almak için Karacasu’daki kurumlara başvurduğu ve bu kurumların imza atarak onay verdiği öğrenildi. Nazilli Ticaret Odasının yaptığı girişime onay verenlerden biri olan Belediye Başkanı Zeki İnal’ın, buna imza atması ve esnafları bu konuda uyarmaması dikkat çekti. İnal’ın kendisini, “Her gün bir sürü kağıt geliyor, ben okumadan imzaladım” şeklinde savunduğu iddia edildi. Kendisine bu konuyu sorduğumuz Zeki İnal, bu iddiayı kabul etmezken, "Böyle bir imza attığımı hatırlamıyorum" dedi. Öte yandan tescil sürecinin Karacasu'dan kurumlar da dahil edilerek ortak yürütülmesi için Karacasu'daki paydaşların girişimlerde bulunduğu ifade edildi.