Geçmiş yıllarda Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Karacasu Belediyesi Meclis Üyeliği de yapan Kenan Tabak, zeytin fiyatlarındaki belirsizliğe dikkat çekip, “Yüksekten açılan fiyatlardan sonra üretici tarlaya girip ürününü topluyor ama fiyatlar bir anda geri çekiliyor. Böyle şey olur mu? Bunda birlik olamadığımız için Ziraat Odası, çiftçi kuruluşları ve biz üreticiler de suçluyuz” ifadelerini kullandı. Üreticinin her hasat sezonunda her gün fiyatlar düşecek korkusu yaşadığını, ürünün elinde kalmaması için düşük fiyattan da olsa ürünlerini tüccara vermek zorunda bırakıldığını ifade eden Tabak, “Bu oyun her sene oynanıyor. Tüccarın yaptığını işportacılar yapmaz. Bunu burada sahipsiz bırakan ben dahil herkes suçlu. Ticaret Borsası, Ziraat Odası hepsi suçlu. Üreticinin zeytini elinde kaldığında bunu değerlendirebileceği bir tesisi maalesef ilçemizde hayata geçiremedik” dedi.

DÜŞÜK OLSA DA ÜRÜNÜ VERMEK ZORUNDA KALIYOR

Tabak, “Zeytin üreticisi fiyatların geri çekileceğinden korkuyor. 6 buçuk, 5 buçuk, 4 lira 75 kuruş şeklinde giden fiyatlar şu an 6 buçuk, 5 buçuk, 4 şeklinde. Mayıs’ın başındaki sıcak hava nedeniyle zeytinde mahsul az bu yıl. Buna rağmen fiyatlar geçen senekiyle aynı hatta daha düşük. Üreticiler fiyatlar yüksekten açılınca işçisini buluyor, düzenini kuruyor, toplamaya başlıyor. Sonra tüccarın keyfine kalmış bir şekilde hop fiyatlar aşağıya çekiliyor. Üretici fiyatlar geri çekilse de işçileri ayarladığı için eli mahkum zeytinlerini toplayıp tüccara vermek zorunda kalıyor. Çünkü elinde kalırsa verebileceği bir işletme de yok Karacasu’da” dedi.

“HER SENE BU OYUN OYNANIYOR”

“Her sene bu oyun oynanıyor” diyerek sözlerini sürdüren Tabak, “İlçemizdeki müstahsillerle iş yapan dışarıdan gelen tüccarlar bunu her sene yapıyor. Bu korkuyu her sene yaşıyoruz. Burada Ziraat Odasına da görev düşüyor. Karacasu’da kurulan bir kooperatif var ve bu kooperatif alım için herhangi bir şey yapmış değil. Bu işin bir sahibinin olması lazım. Ama sahibi yok. Üretici fiyat düşer korkusuyla yaşıyor. Üretici de burada suçlu. Birlikte hareket etme niyetini gösteremiyor. Gösteremeyince de yem oluyor. 6, 5, 4, 3, 2 buçuk olduğu şeklinde bir duyum aldım. Sen topluyorsun gittiğinde fiyat düşmüş oluyor. En azından bir haftalık olmalı. Haftalık ya da 15 günlük fiyat açıklamak çok mu zor? Bunun bir adının olması lazım. Aslında rekabet kurumunun devreye girmesi lazım” dedi.

ZİRAAT ODASI DA SUÇLU

“Pamuk, fındık, incir fiyatları açıklanıyor da zeytin fiyatları neden açıklanmıyor?” diye soran Tabak “Böyle ticaret olur mu? Bunu burada sahipsiz bırakan ben dahil herkes suçlu. Ticaret Borsası, Ziraat Odası hepsi suçlu. Sahibi olsa bir çözüm geliştirilir ama sahibi yok. Birlik kurmaya çalıştık, kuramadık. Bu da bizden kaynaklanmadı. Bazı insanlar bize yardım ediyor gözüktü ama yardımcı olmadılar. Tüccarın yaptığını işportacılar yapmaz” dedi.

“BİZ MODERN KÖLELERİZ” DEMİŞTİ

Kenan Tabak, Ses Gazetesine 2016 yılında verdiği demeçte de, “Biz üretici değil çağdaş köleleriz, canımızla ve bizim zannettiğimiz malımızla başkalarına hizmet ediyoruz. Aydın’da üretim değil pazarlama problemi var. Gerekirse zeytini toplamayarak tepki gösterme yoluna gidilmesi gerekiyor. Birlik olunursa her şeyin çözülür. Üretici en az 1 sene öncesinden fiyatları bilmeli. Hasat günü fiyat açıklanması çok anlamsız” ifadelerini kullanmıştı.