Zeytin üretiminde dünyada üçüncü sırada olan Türkiye’de üreticinin yüzünün gülmediğini belirten Milletvekili Bülbül, “Üretim maliyetlerinin altından kalkamayan zeytin üreticisi Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle de zarara uğradı. Yılın başına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından ‘müjde’ diye açıklanan kilogram başına 15 kuruşluk destek bu sene üreticiye verilmedi. Mart ayında yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle yapılması gereken hasar tespiti de hala tam olarak yapılmış değil. Yapılan yerlerin ödemelerinde aksaklıklar var. Çiftçinin üretime devam edebilmesi için desteklenmesine ihtiyaç var. Ancak hükümetten tek bir adım yok” diye konuştu.

“BAKAN, ÇİFTÇİYİ OYALIYOR”


Bülbül açıklamalarına şu şekilde devam etti: “15 kuruşu bile üreticiye çok gören Bakan, çiftçi yerine AKP’lilerin gelir kapısı haline gelen Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ndeki yönetici maaşlarını sır gibi saklıyor. Bakan Pakdemirli, ‘Ben zeytinin daha çok dikilmesi gerektiğine inanıyorum’ derken diğer yandan başka bir Bakan zeytin ağaçlarının yanı başındaki arazileri maden işletmeleri için ihaleye çıkarıyor.”

“AKP İKTİDARINDA TARIMSAL ÜRÜNLER KORUNAMIYOR”


Zeytin üretiminin önemli bir kısmının da Aydın’da olduğunu söyleyen Bülbül, “Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı verilerine göre Aydın’ın 384 bin 27 ton ile Türkiye zeytin üreticiliğinde payı yüzde 25,18’tir. Aydın’ın ülke genelinde zeytin üretimindeki payı bu kadar önemliyken üretici emeklerinin karşılığını alamıyor. Acilen zeytin üretimi hakkında bir çalışma yapılarak düşen rekoltenin sebepleri araştırılarak iyileştirme planları oluşturulmalı, üreticimize destek verilmelidir” ifadelerini kullandı.