Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya İlçe Kaymakamı Halil Avşar, Didim İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Akdemir, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul ile Başkan Yardımcısı Nihat Özçevik, Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Şap katıldı. Toplantıda ilk konuşan Milli Eğitim Müdürü Akdemir, Milli Eğitim Bakanlığının son çıkardığı yönetmelik kapsamında bu eğitimin verileceğini belirterek, ortaokul mezunu olup da fark derslerini alan kalfa ve ustaların, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması sahibi olacağını aktardı.

“TÜRKİYE’DE İLK OKUL OLARAK EĞİTİMLERE HAZIRIZ”

Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Şap ise bu yönetmeliği Didim’de hayata geçireceklerini ve ülke genelinde buna başlayan ilk okul olacaklarını ifade etti. Şap, Didim Esnaf Odasıyla iş birliği yaptıklarını da belirterek, şöyle dedi: “Hali hazırda kalfalık ve ustalık belgesi sahibi ve ortaokul mezunu olup da lise diploması olmayanlara, Ağustos ayında MEB’nin çıkarttığı yönetmelikle fark derslerini alarak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması sahibi olma imkanı verildi. Böylece usta ve kalfalarımız fark derslerini tamamlayarak teknisyen unvanı almaya da hak kazanmış olacak. Didim Mesleki Eğitim Merkezi olarak ders programımızı hazırlayıp, onay alan ilk Mesleki Eğitim Merkezi olduk ve çalışmalarımızı istekte bulunan diğer mesleki eğitim merkezleri ile de paylaştık.”
Kayıt için istenen belgeleri de açıklayan Şap, “Ustalık ve kalfalık belgesi, ustalık yoksa sadece kalfalık belgesi, ortaokul diploması, liseden ayrılmışsa tasdikname, açık lisede kayıtlı ise transkript (Halk Eğitim Merkezinden onaylı) biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı tüm belgelerin orjinalleri ve beraberinde fotokopileri getirilecek. Okulda hazırlanan matbu dilekçe doldurup imzalanacak” dedi.

EĞİTİM SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ

Eğitim süreciyle ilgili de bilgiler aktaran Şap, “Eğitim süreci, Didim Mesleki Eğitim Merkezi dersliklerinde yapılacak. Pandemi sürecinin devamlılığı ve bakanlığımızın talimatlarına göre eğitimler yüz yüze veya uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilecek. Ustalık belgesinin alındığı yönetmelik maddesine göre, haftalık 15 ile 34 ders saati arasında telafi programı uygulanacak. Haftalık telafi eğitim süresi personelimizce başvuru esnasında bildirilecektir. Kalfalık belgesi sahipleri telafi derslerinin yanında, 12. Sınıf ustalık derslerine de katılacaklar. Eğitimler imkanlar dahilinde gece dersi şeklinde 18:00’den sonra yapılmaya çalışılacak. Eğitimler 36 hafta bir eğitim-öğretim yılı sürecektir. Kayıtlar için MEB şu ana kadar son tarih tanımlamadı. Hazırlıklarımızı biz tamamladık ve MEB’in onayı ile en kısa sürede eğitimlere başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“ESNAF ODASI KATKI VE DESTEĞE HAZIR”

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul ise konuyla ilgili oda üyelerine bilgilendirme mesajları attıklarını ve odaya gelip bilgi isteyenleri de bilgilendirdiklerini ifade etti. Erul, “Bu eğitimin Didim’de ilk olması güzeli, şu an bizde 60’a yakın bir talep oldu. Bu rakamın süreç içerisinde biraz daha artmasını bekliyoruz. Son başvurular bitmeden esnaflarımız bu imkandan yararlansın. Biz de oda olarak elimizden gelen katkı ve desteği sunmaya hazırız” diye konuştu.
İlçe Kaymakamı Halil Avşar ise Milli Eğitim Bakanlığının sunduğu bu imkandan şartları tutan tüm esnafların faydalanmasının kendileri açısından iyi olduğunu belirterek, konuyla ilgili her türlü katkıyı vereceklerini ifade etti.