Aydın’ın ilçesi Çine’nin Alabayır Mahallesi’nde bulunan tarihi Gerga Antik Kenti, gün yüzünü çıkarılacak. TBMM KİT Komisyon Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, Aydın Arkeoloji Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, kazı heyetinin başında olan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Murat Çekilmez, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, AK Parti Çine İlçe Başkanı Cemal Çakır, MHP Çine İlçe Başkanı Kazım Oluç, AK Parti Çine Gençlik Kolları Başkanı Egemen Yılmaz, AK Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Burhan Kandemir'in katılımıyla antik kentte ilk kazma vuruldu.

“ÇALIŞMALAR AYDIN’A DEĞER KATACAK”


Kazı çalışmalarının hayırlı olmasını dileyen Milletvekili Savaş, "Tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkarmak için buradayız. Aydın medeniyetler tarihi ve kültür şehridir. 23 tane antik kentimiz var. Bu antik kentlerimizi, daha fazla turist çekebilen alanlar haline getirmemiz gerekiyor. Geçen yıl ilimize 2 milyona yakın turist geldi. Ancak antik kentlerimizi ziyaret eden turist sayısı sadece 50 bin. Turizmi sadece güneş, deniz, kumun ötesine bir kültür turizmi haline getirmek adına bu tür antik kentlerimizi daha fazla ziyaretçi turistle buluşturarak ilimizin turizmden daha fazla pay almasını sağlamaktır. Bizim hedefimiz budur. Buradaki mirasta sabırla çalışılarak gün yüzüne çıkarılacak. Buradaki çalışmalarda bölgemize ilçemize ilimize ve ülkemize de önemli bir değer katacaktır. Burada yaşayan insanlara da katkı sağlayacaktır." dedi.

“KAZI ÇALIŞMALARI 12 AYA YAYILDI”


Milletvekili Erim ise, "Bu zamana kadar anitk kentlerimiz hep toprağın altında çıkarılmayı bekliyordu. Yılda sadece 2, 3 ay kazı çalışmaları oluyordu. Bu kazı çalışmalarını yılın 12 ayına yaydık. Burada yatan bir değer var. Artık kaybedecek zamanımız yok. 40 yılda gün yüzüne çıkacak kentlerimizi 3, 5 bilemedik 10 yılda belirli bir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bu çalışmalarımızı belediyeler, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile inşallah hızlandıracağız” diye konuştu.

REKTÖR ALDEMİR: KIYMETİ DAHA ÇOK ÖNE ÇIKIYOR


Gerga’nın bir tapınak olduğunu ve içerisinde iyileştirici bir su bulunduğuna dikkat çeken Rektör Aldemir, “Dikkat ederseniz burada bir iyileştirici su olabilme ihtimali çok yüksek. Günümüzde ise sağlık turizmi öncelikli noktalardan bir tanesi. Adnan Menderes Üniversitesi olarak uluslararası sağlık turizm sertifikasına sahip tek üniversiteyiz. Bu anlamda sağlık turizminin kıymeti daha çok öne çıkıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

GERGA GİZEMİNİ KORUYOR


İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, "Gerga Antik Kentinde çözülmeyi bekleyen büyük bir cevher var. Bizde tam olarak neyle karşı karşıya olduğumuzu anlayabilmek için yüzey araştırmasıyla birlikte kazı çalışmasını başlattık. Çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte yürütüyoruz” dedi. Kazı heyetinin başında olan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Arkeolog Doç. Dr. Murat Çekilmez, Gerga Antik Kenti'nin gizeminin henüz çözülemediğini belirterek, "Burası bir kutsal alan. Çevredeki bütün antik kentlerin ortak kullanım alanı. Bu tapınağın buraya yapılması için bir neden olmalı. Bu nedeninde iyileştirici su olduğuna inanıyoruz ancak gizemi henüz çözülebilmiş değil. Bu yapıda bir tapınak dünyanın hiçbir yerinde bulunmamakta. Bizde tam anlamıyla burada neler olduğunu henüz bilmiyoruz” diye konuştu.