Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi Meşelikuyu mevkiinde bulunan Kocagöl’de kirlilik nedeniyle yüzlerce balık telef olarak kıyıya vurmuştu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği üyeleri tarafından gölün güney kısmında yapılan incelemelerde, 2 yağmur suyu kanalının göle bağlı olduğu ve her iki kanaldan fosseptik verildiği görüldü. Doğaseverlerin girişimleriyle uzun süredir kapalı kalan ve Kocagöl’ün denizle buluşmasını sağlayan kanal, Kuşadası Belediyesi ekipleri tarafından açıldı. Gölde meydana gelen balık ölümleri nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü mühendisleri tarafından gölde inceleme yapılarak, tutanak tutuldu. İlgili kurumlara gölde iyileştirme sağlanması için yazı gönderileceği belirtildi.

YAPTIRIMLAR UYGULANMALI

Kocagöl’ün kurtulması için gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini belirten EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Uzun süredir kapalı kalan ve Kocagöl’ün denizle buluşmasını sağlayan kanal, Kuşadası Belediyesi ekipleri tarafından açıldı. Ancak bu işlem geçici bir çözüm olup, Kocagöl’ün ekolojik yapısının düzelmesi ve tekrar doğallığını kazanabilmesi için, ilgili tüm kurumlar tarafından mutlaka akılcı ve gerekli yaptırımların uygulandığı çözümler bulunması gerekmektedir” dedi.

İKİ KANALDAN FOSSEPTİK VERİLİYOR

Sürücü, Kocagöl’ün çevresinde onlarca site bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Gölün güney kısmında yapılan incelemelerde, 2 yağmur suyu kanalının göle bağlı olduğu ve her iki kanaldan foseptik verildiği görüldü. İlgili kurumların kanalı açarak, gölü kirleten ve dolayısıyla denizinde kirlenmesine neden olan kaçak bağlantıları bulup, gerekli işlemleri yaparak, dış kaynaklı kirletici unsurları durdurması gerekir. Gölü kirleten vatandaşlar, kendilerinin ve çocuklarının da girdiği denizin kirlenmesine neden olduklarını bilmeliler ve duyarlılık göstermelidirler. Ege Bölgesi'nin en güzel plajlarının bulunduğu bölgede, böyle bir sulak alanın hemen kumsalın yanı başında olması büyük bir avantajdır.”

KOCAGÖL ÖNEMLİ İŞLEVE SAHİP

Gölünün sucul canlılar için yaşam alanı olduğunun altını çizen Sürücü, “Birçok su kuşunun geldiği, balıkların, yengeçlerin, kurbağaların, su kaplumbağalarının, su yılanlarının ve birçok sucul canlının yaşadığı bu doğal alan korunabilirse, hem ekolojik denge sağlanacak, hem de binlerce insanın yaşadığı sahil sitelerinde, insanların nefes alabileceği, çocuklarının yaban hayatını izleyebileceği doğal bir alan kazanılmış olacaktır. Kocagöl’ün önemli bir işlevi daha bulunmaktadır. Gölün çevresindeki yüzlerce konutu, yağmurlar yağdığında suyu bünyesinde toplayarak evlerin su altında kalmasını önlemektedir. İlgili tüm kurumlar birlikte iş birliği yaparak Kocagöl sağlıklı bir hale getirilmelidir. Bundan hem Kocagöl kazanacak, hem de çevresinde yaşayan binlerce insan mutlu olacaktır” diye konuştu.