İnşaat mühendisi olan Mustafa Günday, iş hayatına Seydişehir Alüminyum tesislerinde başlayıp, ardından otomotiv sanayinde yedek parça üretimiyle profesyonel iş yaşamına devam etti. Dünyada 72 ülke ve 216 noktadan satış yaparken, global bir şirket olan dünya devi Mahle GmbH Germany şirketi ile ortak olan Günday, bir süre sonra bu ortaklıktan ayrılarak ana faaliyet konusu olan inşaat sektörüne yöneldi. Uluslararası birçok firma ile işbirliği ve ortaklık anlaşmaları gerçekleştirerek global iş dünyasında, inşaat sektöründe, endüstriyel tesisler konusunda kazandığı deneyimlerini konut inşaatlarına aktarmak ve geliştirmek üzere Aryom İnşaat’ı kurdu ve dünya standartlarıyla yarışacak düzeyde özgün ve yüksek kalitede yapı projeleri üreten bir kurum düzeyine getirdi. Sanayici işadamı kimliği altında detaycı kişiliğini çalıştığı tüm projelere yansıtan Mustafa Günday, projelerini modern ve ölçümlendirmeye dayalı araştırma geliştirme yöntemleriyle kendi kulvarında uzman kadrolar merceği altında oluşturduklarını söylerken, "Aryom İnşaat olarak gerçekleştirdiğimiz konut projelerinde yeni jenerasyon yaklaşıma paralel olarak her biri kendi konusunda profesyonel bir ekip ile çalışarak İzmir genelinde yarattığımız konut projeleri ile farklılık ve katma değer yaratıyoruz” dedi.

SANAYİDEN İNŞAATA

Aydın Karacasu’da dünyaya geldiğini ifade eden Günday, “1978 yılında üniversiteyi bitirerek inşaat mühendisi oldum. İki yıl Seydişehir Etibank Alüminyum Tesislerinde çalıştıktan sonra aile mesleği olan otomotive yöneldim. 1980’li yıllarda küçük bir atölyede araç motorlarında kullanılan motor silindir gömleği ve piston üretimine başladık. İlk başlarda traktör, kompresör ve sabit motor piston üretimiyle başlayan işimizi, 80’li yıllarda kamyon, otobüs ve iş makinalarıyla çeşitlendirdik. 1988 yılında şirket kurucu ortağımız kayınpederim Mehmet Yüksel’ in vefat etmesi üzerine, aile şirketimiz olan Mopisan’da Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak yolumuza devam ettik. Konya İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 bin metrekare kapalı alanı olan ilk fabrikamızı kurduktan sonra yavaş yavaş ihracata yönelerek Kuzey Afrika ülkelerine, Ortadoğu’ya, İran ve Pakistan’a ihracatımızı geliştirmeye başladık. Yedek parça üretiminde ihracatın firma için artı değerler oluşturduğunu görerek firmanın büyüme trendini hızlandırması nedeniyle üretimin yüzde 90’ını ihracata yönlendirmek suretiyle yüzde 25 gibi her yıl yükselen bir büyüme trendi yakaladık. 1995 yılında ikinci fabrikamız olan motor silindir gömlekleri üretiminin hizmete girmesiyle birlikte sekman konusunda dünyada öncü marka olan Japon Sumitomo grupla anlaşarak, Avrupa serilerinde dünyada tek yetkili satıcı olduk” dedi.

DÜNYA MARKALARIYLA İŞ BİRLİĞİ

2000’li yıllara gelindiğinde tesislerinde 3 vardiya olmak üzere 550 kişinin çalıştığını ve şirketin büyümeye süratle devam ettiğini ifade eden Günday, “Üretim taleplere cevap veremez hale gelince, lojistik, ithalat, ihracat açısından çok önemli bir lokasyon olan İzmir Ege Serbest Bölge’de yatırım yapmaya karar verdik. 2002 yılında fizibilite ve projeye başlayarak 2004 yılında 15 bin metrekare alanda üretim ve lojistik tesislerimizi kurduk. Bu dönemde söz konusu tüm endüstriyel tesislerin ve lojistik tesislerin projeleri başta olmak üzere inşaatları Aryom İnşaat olarak gerçekleştirilmiştir. 2006 yılında 15 bin metrekarede yer alan tesislerimizde 4 vardiya olmak üzere 1200 kişi çalışıyordu ve dünyada 72 ülke ile 216 farklı noktadan satış yapar hale geldik. Yedek parça piyasasında, After Market ağırlıklı çalışıyorduk. Sektörün duayenlerinden Alman Mahle, Kolben Smith, Federal Mogul gibi uluslararası piyasalarda sektörü elinde tutan firmalara fason üretimler yapmaya başladık. Ayrıca Oem firmalarından Almanya’da Mercedes, Audi, Volkswagen, Fransa’da Renault, Peugeot, Volvo ve Renault kamyon motor, piston ve silindir gömlekleri after marketine de yüklü ürün vermeye başladık. Uluslararası standartlarda önce İSO TS 16949 kalite standardında, daha sonrasında toplam kalite standardında ürün üretip, tüm dünyaya belli başta markalara pazarlar hale gelmiştik” dedi.

ÖNCE İNSAN, SONRA TASARIM

Bu süreçte uluslararası pazarları elinde tutan büyük firmaların kendilerine ortaklık teklif etmeye başladıklarını kaydeden Günday, “Uluslararası pazarda büyümek için mutlaka bir yabancı ortağa ihtiyaç vardır. 2008 yılında konusunda dünya devi Alman Mahle Gmbh firması ile ortak olduk. 2011 senesinde uluslararası pazarda sektöre Çin ve Hindistan’ın girmesi ile dengelerin bozulması, ardından firmamızda yaşanan sendikal faaliyetler nedeniyle, kalan hissemi devrederek otomotiv sektöründen tamamen ayrıldım. Mesleğim ve uzmanlık alanım olan inşaat işlerine hız vererek uzun seneler oluşan bilgi birikimimi ve deneyimimi inşaat sektörüne aktardım. Amacım; önce insan sonra tasarım anlayışı çerçevesinde, insana ve doğaya saygı duyan, hassas bir mühendislikle sanatsal estetiği buluşturan, merkezi insan odaklı farklı projeler yaratmak” dedi.

YEPYENİ BİR YAŞAM KONSEPTİ

ARYOM KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ GELİYOR

"İNSANLARIN BEKLENTİLERİNİ İYİ ANALİZ EDİYORUZ"

Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla göç alan il olma özelliğini taşıyan İzmir'de nitelikli konut ihtiyacının da gündemdeki yerini koruduğunu ifade eden Günday, İzmir'in yoğun göç alan bir kent olduğunu söyledi. Aryom İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Günday, kentin dokusuna uygun ve insanların ihtiyaçlarına cevap verir özelliklerde konutlar üretilmesinin de önemine dikkat çekti. İzmir'de kentsel dönüşüm ve şehir planlaması konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu dile getiren Günday, “Kentsel dönüşüm konusunda bireysel uygulamaları saymazsak pek fazla mesafe kat edilemedi. Bu konuda geç kalınmasını aslında bir fırsata dönüştürebiliriz. Metropol kentlerin en büyük sıkıntısı olan otopark, çevre düzenlemesi, sosyal donatıların muhakkak yapılması ve Ege kültürüne uyacak binaların inşa edilmesi büyük önem taşıyor. Markalaşmanın temelini de zaten bu özellikler oluşturuyor” dedi. Aryom İnşaat olarak, kaliteli, nitelikli ve yaşanabilir projeleri yukarıda belirlediğimiz faktörleri de dikkate alarak yarattıklarını ve böylece çok farklı ve standartların üstünde kalite hedefiyle hareket ederek yeni nesil evler ürettiklerini söyleyen Günday, bunu sağlamak için müşteri beklentilerini iyi analiz ettiklerini ve attıkları her adımda detaylı planlamalar yaptıklarını kaydetti.

YENİ PROJELER

Mustafa Günday, bu keyifli sohbeti, “Aryom İnşaat olarak doğayla ve fonksiyonel insan yaşamıyla uyumlu sağlıklı yaşam alanları yaratma misyonumuza paralel olarak, ulusal ve uluslararası ödüller ile taçlandırılacak eşsiz yeni projelerimizi çok yakında gerçekleştireceğimiz basın toplantıları vasıtasıyla sizlerle paylaşıyor olacağız” sözleriyle noktaladı.