Kooperatifin kuruluşluyla ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem’e kurucular kurulu listesiyle başvuru evraklarını teslim eden Galip Özel, Aydın’da bir ilk olarak kurulan kooperatif sayesinde, çiftçilere ismine doğru, sertifikalı ve hastalıktan ari fidan temin edeceklerini söyledi. Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı ve Özege Fidancılık Şirket Ortağı Özel ile Aydınlı fidan üreticisi Demirbaş, Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulması için düğmeye bastı. Kooperatifin kuruluşuyla ilgili kurucular kurulu listesiyle birlikte başvuru evraklarını Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ökdem’e teslim eden Özel ile Demirbaş, Aydın’da bir ilk olarak kurulacak kooperatif sayesinde ilerleyen dönemde Aydın’ın da Ödemiş’ten sonra ikinci bir fidancılık üssü olmasının önünün açılacağını kaydetti.

“AMAÇ ÜRETİCİLERİ KALİTELİ FİDEYLE BULUŞTURMAK”

Başvuru evraklarını Müdür Ökdem’e teslim etmesinin ardından açıklama yapan Mustafa Galip Özel, “Aydın’da ilk kez fidan üreten bir kooperatif kazandırılmış olacak. İlerleyen günlerde kooperatif yönetimiyle birlikte altyapısını da oluşturacağız. Aydın çiftçisine temiz, düzgün fide üretimi yaptırmayı hedefliyoruz. Kooperatifimizin ileriki süreçte Aydın çiftçisine çok büyük faydaları olacağını düşünüyoruz. 30 kişilik bir kurucu listemiz var. Bu sayıyı 50’ye kadar çıkaracağız. Bunun altyapısı da hazırlanıyor. Memleketimize ve çiftçimize hayırlı olsun diyoruz. Bizim amacımız çiftçimizi hastalıktan ari kaliteli fidan ve fideyle buluşturabilmektir. 17 ilçemizden kooperatifimize katılım var. Bu girişimimiz 17 ilçemizi de ilgilendiriyor” dedi.

“AYDIN ÜS BÖLGE OLACAK”

“Aydın’ı merkezi anlamda fidancılık konusunda bir üs bölge yapmayı planlıyoruz” diyen Özel, “İki ay içerisinde süreci tamamlamış olacağız ve kooperatifimizi tam olarak fidan dikim sezonuna yetiştireceğiz. Kaliteli fidan üretimi odaklı çalışmalar gerçekleştireceğiz. Aydın çiftçilerine hastalıktan ari ve kaliteli fidan temin etmeyi çok önemsiyoruz. Bunu ancak bir kooperatif sayesinde hayata geçirebiliriz. Adı doğru olmayan fidanlar geliyor. Hangi çeşit olduğu, zamanında meyve verip vermediği de bilinmiyor. Yanlış fidan çiftçinin 10 yılına mal oluyor. Bizim bu kooperatifi hayata geçirmekteki en büyük amacımız, çiftçimize ismine doğru ve sertifikalı fidan teminidir” ifadelerini kullandı.

“İLİMİZDE BİR İLK OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP”

Aydın’da kurulan kooperatifin Ödemiş’te de bir örneği olduğunu söyleyen Müdür Ökdem, “Oradaki kooperatif yıllar önce kurulmuş ve fidan üretiyorlar. Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de ilimizde bir ilk olma özelliğini taşıyor. İnşallah Aydın ve çevresi de kurulan bu kooperatif vesilesiyle Ödemiş gibi ikinci bir fidancılık üssü konumuna gelir. Bunun tabi bir de pazarlama kısmı var. Kurulacak bu kooperatif kanalıyla pazarlaması da daha kolay olacaktır. Kooperatif aynı zamanda tüzel kişilik hüviyeti de kazanacağı için daha güvenilir, daha doğru fidan, daha uygun fiyatlarla üreticiyle buluşmuş olacak” dedi.

“YANLARINDA OLMAYA HAZIRIZ”

Kurulan kooperatifin yanlarında olduklarını ve desteklediklerini belirten Müdür Ökdem, “Kooperatifle ilgili bizim maddi bir teşviğimiz yok ama sürekli kooperatiflerin arkasındayız. Bizden teknik destek istediklerinde de yanlarında oluruz. Biz kooperatiflerin kuruluş aşamalarında ihtiyaç olup olmadığıyla ilgili de fizibilitesini yaparak araştırmada bulunuyoruz. Kooperatif tüzel kişiliği adı altında zaten üretim faaliyetine bağlı olarak değişik destekler de var. Bu destekler pazarlama ve yatırım safhasında ortaya çıkıyor” diye konuştu.