Aydın’ın Nazilli ilçesinde bölgede turizmi canlandıracak, toprak altında bulunan Mastaura Antik Kenti’nin turizme kazandırılması için kazı çalışmaları öncesi kısa bir sürede yüzey araştırmaları tamamlandı. AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in girişimiyle başlatılan ve yüzey araştırması tamamlanan çalışmalarda sıra kazı çalışmalarına geldi. Antik kentin sınırları içinde bulunduğu Bozyurt Mahalle Muhtarlığı önünde düzenlenen basın toplantısı ile kazı çalışmaları resmen başlamış oldu.
Düzenlenen basın toplantısında AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim, Aydın Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Nazilli ilçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, AK Parti Nazilli ilçe Başkanı Mustafa Abak, arazi sahipleri ve mahalle sakinleri hazır bulundu.

ARAZİ SAHİPLERİYLE ANLAŞILDI

Kazı çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz sorumluluğunda başladı. Yüzey araştırma çalışmaları tamamlanan ve kazı çalışmalarına başlanacak olan Mastaura Antik Kenti için arazi sahiplerinin de katıldığı toplantıda 18 parselden oluşan 55 bin 175 metrekare için arazi sahiplerinden muvafakatnameler imzalatılarak törenle alındı. İlerleyen zamanlarda arazi sahiplerinin ücretleri gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından ödenecek.

“ARA VERMEDEN DEVAM EDECEK”

Yüzeysel çalışmalar tamamlanarak kazı çalışmalarına başladığını ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer, şunları kaydetti: “Bakanlığımız Aydın il genelinde bulunan antik kentlerimizin bulunduğu bölgelerde kazı izinlerini verdi. Bunların bir tanesi de Nazilli ilçesinde bulunan dünyada ilk bakır paranın da basıldığı Mastaura Antik Kenti. Buradaki yüzeysel çalışmalarımız tamamlandı. Şu anda da kazı çalışmaları için startımızı verdik. Kazı çalışmalarımız Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz başkanlığında yapılacak. Kazı çalışmaları ara vermeden devam edecek.”

“EŞİNİN VE BENZERİNİN OLMADIĞINI GÖRDÜK”

“Çalışmalar ülke için, Aydın için, Nazilli için hayırlı olsun” diyen ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, düzenlenen basın toplantısında yapılacak kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Akkurnaz, “Yaptığımız yüzeysel çalışmalar ve araştırmalarımız sonrasında Mastaura Antik Kenti’nin konumu itibarı ile dünyada eşinin ve benzerinin olmadığını gördük. Bugün itibarı ile de ekiplerimiz ile birlikte kazı çalışmalarını başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNANIN Kİ ÇOK HEYECANLIYIZ”

Bölgenin adeta bir tarih zengini olduğunu dile getiren AK Parti Aydın Milletvekili Erim, antik kentlerin toprağın altında yattığını ifade etti. Erim, “Bizler bu antik kentlerimizi gün yüzüne çıkarmak, bölgemizin turizm gelirleri ile kalkınmalarını sağlamak için startımızı verdik. İnanın ki çok heyecanlıyız. Mastaura Antik Kenti bölgesinde bulunan arazi ve arsa bahçe sahiplerimiz de mağdur edilmeyecek. Arazi ücretleri kendilerine devletimiz tarafından ödenecek. 55 bin 175 metrekare alan üzerinde kazı çalışmaları için startımızı verdik” şeklinde konuştu.

“BAŞKA AYDIN YOK”

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “Bizler Aydın’ımızın kalkınması için çaba harcıyoruz. Her şeyimiz Aydın’ımız için. Çünkü başka Aydın yok. Aydın bölgemizin bir tarihi harabeler bölgesi olmasına rağmen, tarihi antik kentlerimiz gün yüzüne çıkarılmadığından tur operatörleri bölgemize turist getirmiyorlar. Bizler bunun için çaba harcıyoruz. Bunu da inşallah el ele vererek başaracağız” ifadelerini kullandı. Basın toplantısının ardından kazı alanına gidilerek incelemelerde bulunuldu ve bilgiler alındı.