Portekiz Golden Visa, Portekiz'de yapılan nitelikli bir yatırım karşılığında verilen oturma vizesidir. Program Ekim 2012'den beri aktiftir ve 2020 ortası itibariyle, Portekiz’e 5,4 Milyar € doğrudan yabancı yatırım çekilmesine yardımcı olmuştur. Programa başvurmak için başvuru sahibinin temiz bir sabıka kaydı ve Avrupa Birliği dışında bir ülke vatandaşı olması gerekir. Sekiz yılda, programın en popüler yatırım rotası 500.000 € ‘luk gayrimenkul yatırım seçeneği olmuştur ve hala en popülerliğini korumaktadır. Ancak alternatif rotalardan birinin son zamanlarda yükselişe geçtiği görülmekte. Girişim sermayesi fonlarına yapılan 350.000 € 'luk yatırım rotasına başvuruların sayısı giderek artıyor. Bu kılavuz, Portekiz Golden Visa Programının yatırım fonu seçeneğini kısaca açıklamaktadır.

Yatırım Fonu Seçeneği nedir?

Portekiz Golden Visa Programı, 2017 yılına kadar yatırım fonu seçeneğine sahip değildi. Kasım 2018'de Portekiz Parlamentosu, risk sermayesi fonlarını Portekiz'in Golden Visa'sına başvurmak isteyenler için uygun bir yatırım kabul eden yeni yasayı kabul etti. Yatırımcılar artık, yatırım fonuna minimum 350.000 € yatırımla, yatırım programı ve tüm avantajlarıyla Portekiz vatandaşlığına başarılı bir şekilde başvurabiliyorlar. Girişim Sermayesi adı korkutucu ve karmaşık gelebilir, ancak bu, güçlü büyüme potansiyeline sahip start up veya orta ölçekli projelere yatırım yapmak isteyen bu alandaki kurumsal uzmanlar tarafından yönetilen yatırım fonları için bir isimlendirmedir. Her bir fonun tanımlanmış bir yatırım yetkisi vardır ve enerji, endüstri, teknoloji veya gayrimenkul gibi sektörlere odaklanabilir. Fonlar, Portekiz’in düzenleyicisi CMVM tarafından düzenlenmektedir.

Yatırım Fonu Seçeneğinin Faydaları

Portekiz Golden Visa Programı yatırım fonu seçeneğinin çok sayıda avantajı vardır. Bu avantajlardan biri, güzergahın daha düşük asgari gerekliliğidir. Programın 1 milyon EUR tutarında bir sermaye transferi seçeneği vardır. Yine programın ana emlak rotası da 500.000 € gerektirir. Bu opsiyonlar ile kıyaslandığında, yatırım fonu seçeneği yalnızca 350.000 € gerektirir. Yatırım fonu seçeneği daha düşük vergilere sahiptir. Portekiz'de mülk edinimi çeşitli vergilerle birlikte gelir. Bu vergilerden bazıları damga vergisi, IMI transfer vergisi ve yıllık vergilerdir. Yatırım fonu seçeneği bu vergilerden hiçbirine tabi değildir. Yatırım fonu seçeneği aynı zamanda en güvenli yatırım yöntemlerinden biridir. Portekiz'deki fonlar kapsamlı bir düzenleme ağından geçmektedir. Bu ağ, Portekiz Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu (CMVM), Portekiz Bankası, Portekiz Vergi Daireleri ve harici Fon Yönetimi şirketini içerir. Bu düzenleyici kurumlar sayesinde, bu opsiyon yatırım yapmanın güvenli bir yolu haline gelir. Portekiz Golden Visa Programı’nın yatırım fonu seçeneği, yüksek potansiyel getiri sağlar. Çoğu durumda, bu seçenek, program içindeki diğer güzergahlardan daha yüksek yıllık ve nihai getiri sağlar. Fonlar genellikle çeşitlendirildiğinden, daha yüksek getiri daha düşük kayıp riskiyle birlikte gelir.

Portekiz Golden Visa için Fon Uygunluğu

Portekiz'deki her özel sermaye fonu Golden Visa programına başvurmayı sağlamaz. Seçilen fonun Portekiz Sınır Servisi “Serviço de Estrangeiros e Fronteiras” (SEF) tarafından listelenen tüm gerekli teknik gereksinimleri karşıladığından ve yatırım fonunun uygun şekilde Portekiz CMVM tarafından düzenlendiğinden emin olmanız gerekir.