Nazilli’de esnafların sıkıntılarını çözmek, çare bulmak için kurulan Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Belediye Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın sonunda yılın ahisi plaketi verilerek, ahilik cübbesi giydirildi. Basın açıklamasına Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, İYİ Parti Nazilli İlçe Başkanı Cihat Öztürk, dernek yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

“ESNAFA DESTEK OLMASI HALKIMIZDAN BEKLENTİMİZDİR”

“Esnafı olmayan bir mahallenin eksik olacağı muhakkaktır” diyen Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği Başkanı Meltem Tuğral, Ahilik geleneğinin unutulmaması gerektiğini belirtti. Başkan Tuğral, “Türk ticaret hayatının başlamasıyla beraber esnaflarda komşularına karşı sevgi, meslektaşlarına karşı saygı, çırak ve çalışanlarına karşı hoşgörü, müşterilerine karşı dürüst bir gelenek yerleşmiş, bu temeller üzerine kurulan esnaflık, Ahilik kavramı ile belli bir ritüel ve kurallara bağlanmıştır. Günümüz şartlarında temel kurallar devam etse de, gerek küresel ekonomik sebepler, gerekse bilgi ve teknolojide yaşanan gelişmeler klasik ahilik kavramında değişikliklere yol açmıştır. Özellikle bu yılın başlarında ortaya çıkıp, dünya ekonomileri gibi bizleri de derinden etkileyen pandemik Covid-19 salgını, zaten zor şartlarda devam eden esnafı tükenme noktasına getirmiştir. Yarı açık yarı kapalı çalışan, işkolunda belli faaliyetleri yürütebilen esnafı maalesef daha zor günler beklemektedir. Süresi belli olmayan ertelemeler, kısıtlamalar, kapatmalar küçük esnafımızı kepenk indirme noktasına getirmiştir" dedi.

ESNAFIN BEKLENTİLERİNİ AKTARDI

Esnafın beklentileri olduğunu söyleyen Tuğral, şunları kaydetti: "Bereketin simgesi siftahı bile yapamayan esnafımızın beklentileri vardır. Hükümetten beklentimiz ilk etapta sigorta, bağ-kur borçları ile daha önce verilmiş, ödeme zamanı gelen pandemi destek kredilerinin ödenmesinin faizsiz olarak en az 6 ay ertelenmesidir. Yerel yönetimi oluşturan belediye başkanlığı ile Kaymakamlık ve bağlı resmi kuruluşların, mal ve hizmet alımlarında yerel esnaf lehine tasarrufta bulunması, kaçak, vergisiz, sigortasız çalışan kişileri engellemesi yerel yönetimden beklentimizdir. Halkımızın da alışverişlerinde yerel esnafı tercih etmesi, harcadığı paranın ilçemizde kalmasına, dışarı kaçmadan ilçe ekonomisine katkı sağlamasına ve döngüyü tamamlamasına yol açar. Esnafı olmayan bir mahallenin eksik olacağı muhakkaktır. Yeri geldiğinde dost, arkadaş yeri geldiğinde abi, abla, kardeş olan esnafa destek olması halkımızdan beklentimizdir. Pandeminin yarattığı kısıtlı ortamda Ahilik Haftası etkinliği yapamasak da geleneksel yılın ahisi ödülünü siz basın mensupları eşliğinde vermek istedik. Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği yönetim kurulu olarak, 40 yıldan fazla süredir ilçemizde faaliyet gösteren, ülkemizin sayılı müzik marketlerinden Efes Plak sahibi Ahmet Sert, yılın ahisi seçilmiştir. Kendisinin daha uzun yıllar tecrübeli bir esnaf olarak bizlere yol göstereceğine inanıyorum."

“HER ZAMAN GÜZEL ŞEYLER KAZANDIRDI”

Yılın Ahisi seçilen Ahmet Sert’i çocukluğundan beri tanıdığını söyleyen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan da, “Ahmet abiyi küçüklüğümüzden hatırlıyoruz. Üzerimizde ve Nazilli’mizde emeği çok olan değerli bir abimiz. Ahmet abimiz beyefendi kişiliği ile yaptığı iş ile, hala gayreti ile misafirperverliği ile tam ahi. Sayın başkanımız Meltem Hanım’a da teşekkür ediyoruz. Gerçekten güzel ve yerinde bir tespit olmuş, yerinde bir ödül olmuş. Yönetim kuruluna ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Bu duyguların ve bu nezaketin Nazilli’ye her zaman güzel şeyler kazandıracağını düşünüyoruz” dedi.

“HAYATIMDA ALDIĞIM EN BÜYÜK ÖDÜL”

NEGBİRDER tarafından yılın ahisi seçilen Efes Plak sahibi Ahmet Sert, “Şimdiye kadar çok hediye aldım, çok plaket aldım. 44 senedir plakçılık yapıyorum. Türkiye’deki aktif müzik market bir ben varım. Değerli yönetim kurulu üyelerimiz bana bu ödülü layık görmüşler. Bu da hayatımda aldığım en büyük ödül. Çünkü bu ödül artık tüm Nazilli’yi temsil ediyor. Tüm esnaf arkadaşlarımız adına aldım bu ödülü. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Siz değerli basın mensuplarına da gösterdiğiniz ilgiden dolayı da teşekkür ederim” diye konuştu.