Kıymalı, kuşbaşılı, kaşar peynirli, beyaz peynirli, yuvarlak kıymalı ve tahinli çeşitleri ile değişilmez lezzetler arasında yer alan Karacasu pidesini sahiplenmek, geleceğe yazılı bir metin bırakmak, ürünün kriterlerini saptayarak dünyanın her yerinde aynı ölçüler ve özelliklerde yapılmasını sağlamak anlamı taşıyan ve ilçe adını markalaştırma yolunda önemli bir adım olan ilçenin tanıtımına da katkı sunan tescilleme işlemi için kapsamlı bir dosya hazırlanırken çalışmalar olumlu sonuçlandı.

BAŞARIYLA SONUÇLANDI


Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulacak dosyanın hazırlanmasında Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odasına, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu (MİMYO) Müdür Yardımcısı ve Öğretim Görevlisi Mehmet Taşdelen yardımcı oldu. Karacasu ile özdeşleşmiş, yöresel bir ürün olan Karacasu pidesini Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirmek için yapılan çalışmalarda sona gelindi. Öğretim Görevlisi Mehmet Taşdelen, dosyanın hazırlanmasında öncelikle ilçedeki pide ustalarının bilgilerine başvurulduğunu, daha sonra da elde edilen bilgiler ışığında ortak bir metin üzerinden Karacasu pidesi ile ilgili dosyanın son halinin oluşturulduğunu ifade etti. Taşdelen, dosyada Karacasu pidesinin kısaca tanımı, pide hamurunun ve içinin hazırlanışı, pide çeşitlerinin fiziksel özellikleri ile üretim metodu ve denetimi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığını aktardı.

KARACASU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Oda Başkanı Sefa Töz, “Öncelikle bu değerli dosyayı hazırlayan Öğretim Görevlisi Mehmet Taşdelen hocamıza, oda ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Hocamın da belirttiği gibi Karacasu pidesine kimlik kazandırmak adına bu süreci başlatmıştık. Karacasu pidesinin Karacasu’ya ait olduğunu bir nevi ispatlamak adına bu başvuruyu yaptık. Dosyanın ilgili kuruma gönderilmesi ile sürecin takip edilmesi hususunda Oda olarak üzerimize düşenleri yaptık. Bu konuda süreci birlikte takip ettiğimiz değerli hocamıza ve pide ustalarımıza ve kuruluşlara teşekkür ederim. Tescil ve coğrafi işaret alma hakkı kazandık. Bununla ilgili belgelendirme işlemleri önümüzdeki günlerde yapılacak. Çalışmalarımız Karacasu bardağı ile devam edecek” dedi.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?


Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Coğrafi işaret ürünün üretildiği bölgenin tanıtımına katkı sunar. Coğrafi işaret ile konu olan ürünün kalitesini korumak, bilinen özellikte üretimin sağlanması, ürün taklidini engellemek, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek, ülkenin milli ve kültürel değerlerini korumak, turizme katkıda bulunmak amaçlanır.