Ağrıların genç yaşlı farketmeksizin dönem dönem hepimizin yaşam kalitesini sınırladığı bir gerçek. İster iş yerinde çalışırken yanlış duruş şeklimizden ister spor yaparken meydana gelen yaralanmalardan isterse bir kaza sonucu meydana gelen sakatlanmalardan kaynaklı olsun... Pek  çok nedenle vücudumuz yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu bizlere ağrı yoluyla anlatır. Bazen bu ağrılar sadece yaşlılık ya da hareketsizlik kaynaklı da olabilir. Nedeni ne olursa olsun bizleri günlük hayatın içinde aktif bir şekilde var olmaktan uzaklaştıran hayatımızı kısıtlayan ve zorlaştıran bu ağrılardan kurtulabilmenin yollarını ararız.  İlaçla tedavi yöntemi geçici bir çözüm sunmakta, sorunun kaynağını yok etmek yerine üzerini kapatmaktadır. Fakat bu durum her zaman ilaç kötüdür yada kullanılmamalıdır gibi bir anlama gelmemelidir. Bahsi geçen durum gereksiz ilaç kullanımına yönelik düşünülebilir.

Fizyoterapi Nedir ?

Sorusuna, cinsiyet ve yaş farketmeksizin kişide ağrı ve hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılık durumlarının uzman hekimin teşhisi sonrası fizyoterapi için değerlendirme yöntemlerini kullanarak yine bir çoğu dünyada fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş olan tedavi yaklaşımlarını planlayıp uygulamaya yönelik bilgi ve beceriyi kazanan, sağlık ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli görevleri olan bir meslektir cevabı verilebilir. Bu alanda çalışan sağlık profesyonellerine ise ‘ fizyoterapist ‘ ünvanı verilmektedir. Fizyoterapi, patolojik olmayan problemlerin hareket fazlalığına yada azlığını bağlı olarak iskelet sistemimizde, sinir sistemimizde, dolaşım sistemimizde ve kas sistemimizde oluşturduğu ağrıların nedenini anlayarak multidisipliner(diğer branşlarla irtibat) çalışma ilkesi içerisinde mevcut problemi azaltmakta veya yok etmektedir.

Neden Ağrı Tedavisinde Fizyoterapiye Başvurulmalı ?

Ağrı tedavisinde fizyoterapiden faydalanan hastalardan gelen olumlu dönüşlerden de anlaşıldığı üzere doğal yollarla uygulanan, ameliyatsız ve ilaçsız bir tedavi yöntemidir. Fizyoterapi’de amaç; kişinin ilgili hekimin teşhis tanısı sonrası fizyoterapist değerlendirmesi doğrultusunda yaşam kalitesini yükseltmektir. 18’den fazla tıp alanıyla çalışabilen fizik tedavi branşı temsilcisi fizyoterapistlerin uyguladığı metotlarda hastaların günlük yaşamda çok daha aktif bir rolde olması hedeflenir.  Uzman fizyoterapistinizin hekiminiz ile işbirliği içerisinde ağrı tedavisi için oluşturacağı bir program ile yaşamınızda neler değişeceği şöyle özetlenebilir:
  • Ağrı kaynaklı ilaç kullanımınız azalır.
  • Cerrahi müdahaleye duyulan ihtiyaç azalır veya cerrahi bir müdahaleye gerek kalmaz.
  • Vücudunuzda özellikle ağrıların kendini gösterdiği bel, boyun, kalça ve bacak gibi bölgelerdeki ağrılarınız azalır.
  • Kan dolaşımınızı harekete geçirir, dolaşım sisteminiz daha düzenli çalışır hale gelir.
  • Kaslarınız gevşer, rahatlar ve güçlenir.
  • Duruş bozukluğuna yönelik tüm iskelet-kas sistemi problemleri çözülür ve doğru duruş tekrardan kazanılır.
  • Eklem yapılarınızda oluşmuş olan kısıtlılıklar açılarak daha rahat bir hareket sistemi oluşturulur,
  • Sağlıklı ve ağrısız bir yaşamın kapıları aralanmış olur,
  • Sadece ağrılardan kurtulmak değil, ağrının tekrarlama ihtimalide ortadan kaldırılır,
  • Bütüncül ve fonksiyonel tıp çizgisinde doğru beden sistemi, doğru haraket, doğru egzersiz, doğru beslenme gibi yaklaşımlarla da ilaç kullanımının azaltılmasıyla gelişen bağışıklık sisteminiz bir çok hastalığın oluşmasını da önlemiş olacak.

Fizyoterapi Nasıl Uygulanır ?

Hastanın yaşamımızı keyifli bir şekilde sürdürebilmesi için uygulanan ve her geçen gün daha da çok gelişen fizyoterapi ilaç ya da iğne uygulaması olmaksızın tamamen doğal bir ağrı tedavi şeklidir. Fizyoterapi’de tüm sağlık alanları gibi özelleşmiş uzmanlık alanlarından oluşur. Ortopedik rehabilitasyon, solunum rehabilitasyonu, yanık rehabilitasyon vb. bu alanların bir kaç tanesidir. Ağrıalanında manuel terapi, osteopati, psikonöroimmünoloji gibi başarılı uzmanlık alanları gelmektedir. Bu programlar mutlak egzersiz ile desteklenmelidir. Egzersiz programı fizyoterapinin ağrı tedavisinin en önemli uygulama alanıdır. Uzman fizyoterapistinizin hazırlayacağı egzersiz programı ile vücudunuzun ağrı üreten zayıf bölgelerini kuvvetlendirerek, kas iskelet sistemi güçlendirebilirsiniz. Duruş bozukluklarınıza istinaden hazırlanacak size özel bir program ile kan dolaşımınız artarak günlük yaşam içinde daha aktif olmanız hedeflenir. Manuel terapi ile eklemlere ve ilgili yumuşak dokulara uygulanan özel bilimsel teknik uygulamalarla gevşeme sağlanır. Böylece ilgili bölgedeki blokaj(kısıtlılık) çözülerek problemli bölgenin sağaltımı sağlanır ve ağrı azaltılır.  Yine manuel terapiye ek olarak psikonöroimmünoloji gibi doğrubeslenme protokolü uygulamalarıyla kas spazmı azaltılır, hücre dayanıklılığı artırılarak inflamasyon süreci azaltılır. Özellikle akut rahatsızlıklarda ve ya ameliyat sonrası doku iyileşmesini hızlandırmak için ise yine cerrahi öncesi ve sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyon branşı kullanılır, kullanılmaktadır. Bunlara ek olarakta fizyoterapi ve rehabilitasyona uygun tıbbi cihaz statüsünde olmayan elektroterapiye özgü aletlerle elektrik akımının fiziksel etkileri sayesinde duyu sinirleri uyarılarak ağrı bloke edilir, dolaşım arttırılarak ödem azaltılır ve hücresel düzeyde kaslarda gevşeme sağlanır.

Fizyoterapi ile Tedavinizi Ertelemeyin !

Güvenilir bir fizyoterapist ile çalıştığınızda alacağınız sonuçlar sizi memnun edecektir. Hekim-Fizyoterapist işbirliği içerisinde multidisipliner çalışma ilkesiyle ağrı problemlerine bütüncül bakış kalıcı iyileşmenin temel ilkesidir. Hekim tarafından teşhis ve tanınız var ise mutlaka bir fizyoterapiste de danışmalısınız. Marmara Üniversitesi Ortopedik Manipulatif Fizyoterapi (manuelterapi) alanında uzmanlığını yapmış olan uzman fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin ameliyatsız, iğnesiz ve ilaçsız bir tedavi programıyla hekim tarafından teşhis ve tanısı koyulmuş hastalara hizmet vermektedir. Aklınıza takılan soruların cevaplarını alabileceğiniz gibi daha fazlasını öğrenmek ve ağrı tedavinizde bir an önce destek almak istiyorsanız önce ağrınızın kaynağını anlamak için hekiminize, daha sonrasında ise mutlaka  fizyoterapistinize danışın. Sağlıklı günler. Randevu ve iletişim numaralarımız Telefon: 0212 543 0 ABS (227) Cep & WhatsApp: 0532 345 89 16