Osmanlı Devleti zamanında ilk turizm çalışmalarının başlamasından itibaren günümüze kadar geçen 140 yıllık sürede ülke turizmine katkı sunan ve bu anlamda iz bırakan isimlerin biyografilerinden oluşan Türkiye'de turizm sektörüne yönelik en kapsamlı eser olan 6 ciltlik kitapta Karacasulu bir ismin kendisine yer bulması büyük gurur kaynağı oldu. Detay Yayıncılık tarafından Nazmi Kozak-Metin Kozak editörlüğünde 6. cilt olarak hazırlanan ‘Türk Turizmine Kanat Gerenler’ isimli kitap serisinde Karacasulu işletmeci Zihni Doyurum’a da yer verildi. Türkiye’de turizmin gelişmeye başlamasından bu yana tanınmış, sektöre emek vermiş turizm değerlerine yer verildiği ‘Gastronomi ve Eğlence İşletmecileri’ adı altında yayımlanan 4. ciltte Türkiye çapında tanınan işletmecilerle birlikte kendine yer bulan Zihni Doyurum bu bölümde ailesi, arkadaşları ve sektör temsilcileri tarafından anlatıldı. Kitapta 10 sayfa ile yer alan Zihni Doyurum bölümü, Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü İşletme Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Önlem Ersöz ve Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi İsmail Mert Özdemir tarafından hazırlandı. İlçeye dair bir değeri ölümsüzleştirmesiyle önemli bir anlam ifade eden kitap bu topraklarda turizm ve restoran işletmeciliğinde başarılı olmak isteyenlerin başvurabileceği önemli bilgiler içeriyor.

YABANCI YAYINLARDA DA KENDİNE YER BULDU

Detay Yayıncılık için bu çalışmayı yapan Nazmi ve Metin Kozak’tan kendilerine böyle bir teklif geldiğini ifade eden Öğretim Görevlisi İsmail Mert Özdemir, “Yaptığımız çalışmalardan tanıyorlardı. Katkımız olsun diye düşündük. İlçemizin önemli bir değerini yazıya geçirip kalıcı hale getirmiş olmaktan dolayı son derece memnunuz. Zihni Doyurum, bu sektöre getirdiği yeniliklerle öncü bir işletmeci. Hatta öyle önemli bir isim ki R.A. Butler’in ‘Türkiye’de Nereye Gidilir’ kitabında Zihni Doyurum’a rastlıyorsunuz. Zihni Doyurum, kendine özgü içecekleri, menüsü, yerel dans ve müzikleriyle fark yaratmış bir mekan olarak adından söz ettirmiş bir işletmeci” dedi. Tur rehberi, eski çalışanları, arkadaşları, oğlu ve torunu ile görüşüp araştırmayı tamamladıklarını ifade eden Özdemir, “Her bilgi yeni bir bilgiye ulaştırdı bizi. Çok keyifli bir çalışma oldu” ifadelerini kullandı.

“TÜRK KÜLTÜRÜNÜ EN İYİ ŞEKİLDE YANSITTI”

Doyurum’un Karacasu’nun ilk turizm işletmecilerinden olduğunu dile getiren Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Önlem Ersöz ise, “İçinde olan yeteneği dışa vurmuş. Kendi kendine dil öğrenmiş. Daha işletme ortada yokken gelen turistleri evinde ağırlamış. Hem Türk kültürünü turistlere en iyi şekilde aktarıyor, hem de ilçeye para kazandırıyor. Maniler yazmış, şarkılar yazmış. Girişte türkü ve bağlama ile karşılama alışkanlığını o başlatmış. Çobanlık ve kasaplıkla başlıyor. Gelen kafileleri görünce böyle ilgi göstermeye başlıyor. Kasap Zihni olarak biliyorlar Türkiye’de, turistler de Nomand Zihni olarak biliyor. Kasaplık yaparken turistler gelip et alıyorlar ama nerede yiyecekler? O dönemde alabalık grupları ağırlayacak bir restoran yok Karacasu’da. Bir kısmını evinde ağırlıyor, bir kısmını başka şekilde ağırlıyorlar. Zaman içinde işletmeyi açıyor ve Türkiye ve dünyada iz bırakan bir mekan haline getiriyor” dedi.

“DEDEMİ DİNLEYEREK BÜYÜDÜM”

Dedesi Zihni Doyurum’un adını nerede söylese mutlaka bir hikayeyle karşılaştığını ifade eden torun Zihni Doyurum, “Dedem rahmetli olduktan sonra ben dünyaya geldim ama hayatım onun hikayelerini dinleyerek geçti. Nerede kendimi tanıtsam herkes dedemden bahsetmeye başlıyor. İlçede hemen herkeste dedemle ilgili bir hikaye vardır. Hiç görmedim ama herkesten daha iyi tanıyorum diyebilirim. O günün şartlarında böyle bir işletmeyi hayata geçirebilmek ilçemize, ülkemize böyle bir emanet bırakabilmek gerçekten bir başarı. Onu örnek alarak turizme yöneldim. Antalya’da Turizm Otelcilik ve Aşçılık Lisesinde okudum. Üniversite eğitimimi de Gaziantep’te aşçılık üzerine tamamladım. Atamı, dedemi bir anlamda ölümsüzleştirdiler. Çok mutluyum, teşekkür ediyorum” dedi.

ZİHNİ DOYURUM KİMDİR?

İlkokul mezunu olsa da kendi kendini yetiştiren hayata bakışını çalışma hayatına yansıtan renkli kişiliği ile turistlerle yıllarca süren arkadaşlık bağları kuran Zihni Doyurum, el kitaplarından öğrendiği İngilizce ve Fransızca ile ilçenin adeta bir turizm elçisi oldu. Çobanlık ve kasaplıkla geçen ilk gençlik yıllarının ardından ilçeye gelen ve yemek yiyecek ve kalacak yer bulamayan turistleri evinde ağırlayan Zihni Doyurum, turistlerin ihtiyacını daha iyi karşılayabilmek için ilk olarak Geyre’de Doyurum Restoran’ı açtı. Bu restorantı daha sonra Esençay Mahallesi Çamlıbel Mevkii’ne taşıdı. Belinde kuşağı, başında sarı dastarı ile müşterilerini ağırlayan Doyurum, bağlama ve cümbüşlerle müşterilerini eğlendirdi. Yaratıcılık, güleryüz ve kalite ile başarının sırrını ortaya koyan Zihni Doyurum, çalışanları için de adeta bir turizm okulu olarak işlevi gördü. Okullarda ders olarak okutulan pazarlama tekniklerini bundan 40-50 yıl önce hiçbir eğitimi olmasa da başarıyla uygulayan Zihni Doyurum, gerek ilçede gerek turizm acenteleri üzerinde önemli izler bıraktı. O dönemde yabancı basına da konu olan Zihni Doyurum, 1994 yılında hayata veda etti.