Türkiye’de tapu işlemleri için yeni bir düzenleme yapıldı. Artık satış, bağış ve mal değişim işlemlerinde, taraflar farklı illerdeki tapu müdürlüklerinde de olsa devir işlemleri yapılabilecek. İşlemlerde tarafların imzaları aynı anda alınacak ve tarafların birimlerde bulunup bulunmadığı görüntülü ve sesli arama yöntemi ile teyit edilecek. Daha önce 26 tapu müdürlüğünde 352 işlemde gerçekleştirilen uygulama 15 Eylül 2020 tarihinde tüm tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilecek.

Taşınmaza ilişkin emlak beyan değeri de aranıyor

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Mülkiyeti devreden taraflar birden fazla ise başvurunun aynı birime yapılması gerekiyor. Ancak, devralan taraflardan birinin veya birkaçının devreden ile aynı birimde bulunması ise kabul edilen bir durum. Taşınmaz, devredenin bulunduğu tapu müdürlüğünün yetki alanında ise ayrıca taşınmaza ilişkin emlak beyan değeri de aranıyor. İşlem gerek ipotekli gerekse yabancılara satış işlemlerinde de mümkün olabilecek. Bu aşamada gerekli evraklar TAKBİS üzerinden paylaşılacak” açıklamalarında bulundu.

Yurt dışında hizmet bedelinin 4 katı

İşlemler için öner sermaye hizmet bedelinin 2 (iki) katı oranında tahsil edildiğini bildiren Özelmacıklı konuya ilişkin açıklamasında, “Yetki alanı dışında yapılan işlemler için döner sermaye hizmet bedeli yöresel katsayısı daha yüksek olan müdürlüğün döner sermaye hizmet bedelinin 2 (iki) katı oranında tahsil ediliyor. Yurt dışından tapu işlemi yapılması halinde, yurt dışı yöresel katsayı esas alınarak işlem için belirlenen döner sermaye hizmet bedelinin dört katı tahsil ediliyor” ifadelerini kullandu.