“Adalızade Mezar Taşları Sergi Reyonları” adı verilen bu proje 3 ana bölüm olarak hazırlanırken, tarihi mezar taşlarının tamamı önce temizlenecek, gruplandırılacak, tahsis edilen bin 90 metrekarelik alanda taşlardan 165 adedi 9 reyonda istiridye ve çark-ı felek motiflerine göre sergilenecek. Tarihi taşları tanıtmak için özel müfredatlı ve TUREB onaylı uzman mezar taşları rehber eğitim kursu açılacak, seyahat acentelerine verilmek üzere mezarlık paket turları üretilecek ve proje sonunda Adalızade Mezarlığı, AB Seçkin Tarihi Mezarlıklar Birliğine üye olup akredite edilecek.

9 ANA REYONDA TARİHİ MEZAR TAŞLARI KİTABELERİ OLACAK

Konu ile ilgili bilgilendirmede bulunan, Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz, Adalızade Mezarlık Amirliğinin yanında bulunan, eski park ve bahçeler müdürlüğünün terk ettiği 639 ada 5 parseldeki alanın Kuşadası Belediyesi Meclisince bu proje için tahsis edildiğini söyleyerek, “Bin 90 metrekarelik alan imar planında park olarak gözükmektedir ve yapılacak proje için Aydın Anıtlar Kuruluna başvurulup izin alınacaktır. Gerekli izinler alınıp, kurul tarafından mezar taşlarının yerleşim planı onaylandıktan sonra Türk defin kültürü geleneklerine uygun olarak 9 ana reyona dağılan 165 tarihi mezar taşı yerleştirilecektir. Tarihi taşların yerleşim işini alanında uzman ve bugüne kadar çok sayıda tarihi mezarlık kazı ve onarımları yapmış uzman bir ekip yapacaktır. Görünümleri ile bozulmamış, kitabeleri okunabilen, tarihi öneme haiz ve 1690-1922 tarihleri arasındaki yüzyıllara ait 165 tarihi mezar taşı 9 ana gruba ayrılacak ve üzeri mebran adı verilen özel bir koruma ile 9 ana reyonda sergilenecektir. Sergi alanının girişinde büyük bir levhada mezarlık tarihçesi ve Mustafa Bin Hamza hakkında bilgiler sunulacaktır. Ana sergi reyonları, cami tasvirliler, Kuşadası meslekleri, hotoz başlıklar, tarikatlar, erkek serpuşları, İlyaszadeler, semboller, erkek şahideler ve kadın şahideler olarak ayrılacaktır. Her grubun önünde genel bilgilendirme levhaları, taşların altında kısa kitabe özetleri ve gerekli çizimler yer alacaktır. Ana levhalar, Türkçe ve İngilizce dillerinde olacaktır” dedi.

KUŞADASI İÇİN ALTERNATİF TURİZME KATKI SAĞLAYACAK

Kuşadası için bu projenin önemli olduğunun altını çizen Ökçesiz, “Tarihi mezar taşlarından 165 tanesi 9 ana reyona yerleştirilip gerekli tanzim ve teşhir düzenlemeleri yapıldıktan sonra bu taşları kentimize gelecek yerli ve yabancı konuklara, mezar taşı meraklılarına, araştırmacılara ve özel tematik kültür gruplarına tanıtacak uzman rehberler yetiştirilecektir. Öncelikle kentimizde ikamet eden, resmi ruhsatname sahibi, ATRO üyesi, eylemli profesyonel turist rehberlerinden istekli olanlardan seçilecek uzman rehberlere 22 konuda , 22 uzman akademisyen ve mezar taşları araştırmacıları tarafından, 112 saatlik özel müfredatlı bir kurs verilecektir. Yaklaşık 2 hafta sürmesi planlanan bu uzman rehberlik kursu TUREB onaylı sertifikalarla desteklenecek ve bu kursu bitirenler sadece mezarlık rehberi olarak çalışabileceklerdir. 15 dilde, toplam 45 uzman rehber yetiştirilmesi planlanmaktadır. Bu rehberler 1 kısa ve 1 uzun tur paketini ilk etapta tanıtacaklardır. Adalızade Mezarlığı Teşhir, Tanzim, Levhalandırma, Uzman Rehber Yetiştirme, Paket Turlar Üretme projesinin son etabı AB Seçkin Mezarlıklar Birliğine üye olmaktır. Yaklaşık 10 yıl önce kurulan AB ülkelerini bir ağ ile saran ve yaklaşık 10 milyon civarında bir tarihi mezarlıkları gezen insanlara hitap eden bu kuruluşa mezarlığımızı üye yaparak akreditasyon almak ve AB ve Amerika’dan gelecek yabancı konuklara da hizmet vermektir. Association of Significant Cemeteries of Europe adlı bu kuruluşun merkezi Malibor-Slovenia’dır. http://www.significantcemeteries.org/ ASCE adı verilen bu kuruluştan alınacak akreditasyon hem kentimize bir değer katacak, hem de alternatif turizm kollarından biri olan Mezarlık Kültür Turları icra edilecek, yeni rotalar belirlenecek ve yeni tur paketleri üretilecektir, proje için yapıcı eleştirilerinizi ve projede uygulanabilecek önerilerinizi bekleriz” diyerek katkı sağlayan herkese teşekkür etti.