Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da 2020-2021 kuru incir sezonu açılış töreni gerçekleşti. İncirliova’nın Erbeyli Mahallesinde tamamlanan Aydın Ticaret Borsası Soğuk Hava Deposu'nda gerçekleşen törene, Hatay’da çıkan orman yangını için bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yerine Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç katılırken, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın milletvekilleri, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur ile davetliler eşlik etti.
Törenin açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, incir üretiminin yüzde 61’inin Aydın’da yapıldığını belirterek, “İncir üretiminde dünya lideriyiz. 284 milyon dolar ihracatla dünya piyasasına yön veriyoruz. Hayata geçirdiğimiz lisanslı depoculuk ile ürünlerimiz saklanarak dünya pazarlarına ulaşacak. İncirin vadeli işlem borsalarında değerlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

DEVLET TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYACAK

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, "Geçen yıl bu zamanlar incir alınıp satılamıyordu. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla TMO devreye girdi ve incirde fiyat istikrarı sağlandı. Bu yıl da TMO ile incir fiyatlarında istikrar sağlanacak” diye konuştu. AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, şunları söyledi: “İlimizde 7 milyon incir ağacı var. İlimizde 151 incir işletmesi var. İhracatımız 750 milyon civarında, ilimiz ihracatının üçte biri incirden sağlanmış. İncirde markalaşma adımlarımız var. Rakamlara baktığımızda dünya incir deposu olmalıyız. Devletin imkanlarıyla yatırımları arttırmalıyız. Bu yolla uluslararası değerimizi de artırabiliriz. Daldaki değeri katma değerle artırabiliriz. Vatandaşlarımızın yatırımlar konusunda sağlanan devlet desteklerine yeterince idrak edemediklerini düşünüyorum. Geçen yılki gibi devletin incire fiyat anlamında bir müdahalesi olmaz inşallah ama gerek duyulursa görevlerimizin yetkilileri taşın altına elini koyacaktır."

TÖREN GELENEKSEL HALE GETİRİLECEK

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Bakan Bekir Pakdemirli’nin Aydın’ın sorunlarıyla yakından ilgilendiğini belirterek, “Tarım kentindeyiz. Bu değerli toprakların en önemli ürünlerinden biri incir. Yeni sezonun bereket getirmesini diliyorum. Bu bir başlangıç. Bu kuru incir sezonu açılış töreni geleneksel hale gelişmesini talep ediyorum. Artık inciri sigortaladık. Tarlada ürettiğimizle karnımızı doyururuz. Ürünlerimizi tesiste işlersek zenginleşiriz. Soğuk Hava Deposu türündeki tesislerin sayısının artırılarak ilimizin gıda ambarı olacağına inanıyorum. Afiyetle yiyelim ve afiyetle yedirelim" ifadelerini kullandı.

REKOLTE İKLİM NEDENİYLE DÜŞTÜ

Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bu yılki kuru incirde rekolte tahminini açıkladı. Aydın’ın incirde baş şehir olduğunun altını çizen Tunç, şunları kaydetti: “Aydın incirin baş şehri olmuştur 7 milyon ağaçla. Bire bin veren toprakların çalışkan ve emektar çiftçilerine teşekkür ediyoruz. 3.5 milyon tarım arazisinden verim alınıyor. Ülkemizde üretilen 325 bin ton incirin yüzde 61’i Aydın’dan karşılanıyor. 273 bin dekar alanda yaptığı üretimle 16 bin ailenin geçim kaynağı. 2020 yılının ilk yarısında 320 milyon ihracatın 92 milyon doları incirden karşılandı. İncir katma değerli bir üründür. Japonya'ya incir ihracatı çalışmaları başladı. Aydın incirini dünyada tatmayan kalmayacak. Rekolte tahmin komisyonları, çalışma tamamladı. İklimsel şartlardan rekolte etkilendi. Ege Bölgesi'nde 85 bin 585 ton olacağı belirlendi.”

14 EYLÜL'DE GEREKİRSE ALIMA BAŞLAYACAĞIZ

TMO’nun incir alım fiyatıyla ilgili kesin bir açıklamada bulunmayan Tunç, “Üreticiye mazot, gübre, organik tarım desteği veriyoruz. Aydın’da 50 tarımsal projeye 22 milyon destek verdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile üreticinin yanındayız. Bu yıl kuru üzüm fiyatı 12,5 liranın altına düşmeyecek. İncir rekoltesinin 85 bin 585 ton olacağını bekliyoruz. Geçen yıl TMO olarak Cumhuriyet tarihinde ilk kez alım yaparak 16 lira açıklandı. Ve bu fiyat memnuniyetle karşılandı. Cumhurbaşkanımız
bu yıl da kuru incir alımı için TMO'yu görevlendirildi. Fiyat konusunda çiftçi memnuniyetlik noktasına gelirse TMO hemen alım yapacaktır. Geçen yıl olduğu gibi Tariş ile iş birliği protokolü imzalayacağız. TMO 14 Eylül'den itibaren Nazilli ve Germencik’te gerekirse incir alacak. Üretimin tamamını alacak kapasitemiz var” ifadelerini kullandı.

İNCİRDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy da incir sezonunun hayırlı olmasını dileyerek, “Aydın tarım potansiyeli yüksek bir şehir. İncirde de sadece Türkiye’de değil dünyada birinciyiz, il genelinde 16 bini aşkın çiftçimiz incir üretimi yapıyor. Özellikle bölgemizde incir üretiminde her geçen gün yeni çalışmalar ortaya konmaktadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan arasında kuru incir alım protokolü imzalandı. Bakan Yardımcısı Tunç, soğuk hava deposunda incelemelerde bulunduktan sonra tarım sektörü temsilcileriyle toplantı gerçekleştirildi.