İstasyon Meydanı’nda başlayan 5 Eylül Kurtuluş töreni Nazilli Eğriboyun Mezarlığı’nda yer alan Milli Mücadele Kahramanları Hacı Süleyman Efendi ve Demirci Mehmet Efe ailelerinin mezarlıkları ile Şehitler ve Gaziler Mezarlığı ziyaretleri ile devam etti. Nazilli Belediyesi tarafından ilk kez şehir dışında Milli Mücadele'ye ve Milli Mücadele Kahramanlarına farkındalık yaratmak için gerçekleşen program kapsamında Sultanhisar’da Atça Çomaklı Ovası Şehitliği, Yenipazar Yörük Ali Efe Evi Müzesi ve Mezarlığı, Köşk Karatepe Şehitliği ve Umurlu Çayyüzü Şehitliği ziyaret edildi. Ziyaretlerde hem kahramanları, hem de şehitliklerde gerçekleşen olayları ve hikayeleri anlatan Başkan Özcan, bu duyguları tüm Aydınlıların tatması gerektiğini belirterek, önümüzdeki yıl etkinliklerin daha geniş kapsamlı gerçekleşmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.

“NEREDE ADALARA KARŞI İKTİDARIN TAVRI?”


Törenlerin ardından açıklama yapan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, ülkenin 98 yıl önce emperyalist güçlere karşı Türkiye’nin kurtuluşunu sağladığını dile getirdi. Milletvekili Süleyman Bülbül; “Emperyalizme karşı 98 yıl önce bütün insanlarımızla yaptığımız mücadele ile kurtuluşu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla sağladık. Artık bizim yapmamız gereken Türkiye’nin bugünkü durumunda Türkiye Cumhuriyeti olarak var olmak ve haklarımızı savunmak, sonuna kadar mücadele etmek. Geçtiğimiz yıllarda mecliste açıklamada bulundum. Eşek Adası'nda Yunanistan Cumhurbaşkanı gelip, mangal yapıyor. Eşek Adası'nı silahlandırıyor. Hükümete çağrıda bulundum, Aydın ilinin milletvekiliyim, ilimizin içerisinde bulunan adada Türkiye Cumhurbaşkanı değil, Yunan Cumhurbaşkanı orada mangal keyfi yapıyor. Nerede bu devlet dedim, nerede adalara karşı iktidarın tavrı dedim. Sustular, sustular, sustular ve şimdi konuşmaya başladılar” dedi.

“KENDİ TOPRAĞINI KORUYAMAYAN BİR İKTİDAR VAR”


"Bu zamana kadar ne için sustunuz?" diyen Bülbül; “18 yıldan bu yana neden susuyorsunuz? Adaların Yunanlılar tarafından silahlandırmasına niye sustunuz? Hep söyledik, dün de söyledik, önceki dönemde de söyledik. Şu andaki Yunanlıların adaları işgaline karşı topyekun bir millet refleksi vermek zorundayız. Dün böyle söylemiştik iktidar yanımızda olmamıştı, şu anda bizim dediğimiz yere geldiler. 98 yıl önce emperyalist devletlerin buradaki uşağı Yunan güçlerine karşı kurtuluş mücadelesi verdik. 5 Eylül’de Nazilli’nin kurtuluşunu sağladık. Şimdi ise Lozan Anlaşması'nda almış olduğumuz adalarımızı parçacıklarımızı yeniden alma peşindeyiz. İşte 18 yılda memleketin geldiği nokta bu. Kendi toprağını koruyamayan bir iktidar var. 98 yıl önce biz Yunan'ı Ege Denizi'ne döktük ama şu anda vatan topları Yunan işgali altında. Buradan iktidara sesleniyorum; Aydın milletvekili olarak Eşek Adası'ndaki Yunan işgaline ne zaman son vereceksiniz? Yunanlıların bu adaların üzerindeki işgaline ne zaman son vereceksiniz? Neden önceki yıllarda bir hareket etmediniz?” ifadelerini kullandı.

“İCAP ETMESİ HALİNDE TEKRAR DENİZE DÖKECEK GÜÇTE VE KUDRETTEYİZ”


27 ay süren işgalin Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele kahramanları tarafından sona erdirildiğini hatırlatan Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, şunları kaydetti: “Nazilli’de düşman esaretinden kurtulmak için 3 tane kongre yapılmış, 2 tane cephe hattı oluşturulmuş. Sonuna kadar bütün mücadelelerini sürdürmüş insanların yaşadığı, neticesinde de Atatürk'ün iltifatına mazhar olmuş, gayretlerinden dolayı bu topraklar ve bu insanlar. Cömert toprakların yiğit ve cesur insanları vardır onların başında gelen Demirci Mehmet Efe vardır, Yörük Ali Efe vardır. Efe'siyle, kızanıyla, genciyle yaşlısıyla büyük gayret sarf etmişler ve ülkemizi işgalden kurtarmışlardır. Zor günler geçirdik, yine zor günler geçiriyoruz. Hem yerelde, hem genelde Covid-19 mücadelesi olsun, ekonomik sıkıntılar olsun, hem de dış politikada ciddi sorunlar yaşıyoruz. Ülkemizin menfaatleri söz konusu olduğunda bu ülkenin bütün insanları bir araya geldiğini 100 yıl önce göstermişlerdir. Yine bugün görüyoruz ki 98 yıl önce denize döktüğümüz bir milletin efradı şimdi tekrar aynı tehditleri savurmaktadır. Buradan şunu açık yüreklilikle söylüyorum, ‘Ecdâdımızın heybeti ma'rûf-ı cihândır Fıtrat değişir sanma! Bu kan yine o kandır.’ 98 yıl önce nasıl denize döktüysek, icap etmesi halinde tekrar denize dökecek güçte ve kudretteyiz. Bu millet hiçbir zaman aciz duruma düşmemiştir. Özgürlüğünden de hiçbir zaman taviz vermemiştir. Tüm dünya bunu böyle bilmelidir.”

“TÜRK GENCİ, GEÇMİŞİNİ BİLMEK ZORUNDA”


Bugünlere gelinmesinde emeği olan, kanı olan şehitlerimizi ve gazilerimizi ziyaret ettiklerini hatırlatan Başkan Özcan; “Yunanlılar, bölgemize geldiğinde ciddi zalimlikler yapmışlar. İnsan hayatına kast etmişler ve bunun karşısında duran ve özgürlüğüne tutkun olan Türk Milleti, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde birleşip düşmanı 98 yıl önce bu topraklardan def etmişlerdir. İnşallah bir daha bu zor günleri bir daha yaşamayız. Türk milleti ve Türk Gençliği bunu bilmek zorunda. Bu değerleri takip etmek zorunda. Geçmişini bilirse geleceğe daha güçlü bakacağına inanıyoruz. Türk milleti dimdik ayaktadır. Güçlü olmamızın nedeni birlik beraberliklerin her zaman gösterilebilmesidir. Tarih yapmıştır, tarih yazmıştır. Tarih her zaman Türk’ü yazmıştır” ifadelerini kullandı.