Nazilli Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda Başkanvekili Erol Angın başkanlığında gerçekleştirildi. CHP’li Erol Angın başkanlığında yapılan meclis toplantısında 9 madde görüşülerek oybirliğiyle karara bağlanırken, ek maddeler olarak görüşülen iki konu ise mecliste gerginliğe neden oldu. Tansiyonun yükseldiği meclis toplantısında Esenköy, Bozyurt ve Dallıca mahallelerinde bulunan üç iş yerinin içkili yer olarak ruhsatlandırılması teklifi Millet İttifakı’nın oy çokluğuyla kabul edilirken, Cumhur İttifakı’nın usül hatası ve emsal tepkilerine neden oldu.

2 KARARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEDİ


Meclis toplantısı Cumhur İttifakı Grup Sözcüsü AK Partili Meclis Üyesi Bülent Sayar’ın Ağustos ayı olağan toplantısında 2 gündem maddesinde grupları adına verilen kararların yanlış zabıtlara geçildiğini ifade ederek düzeltilmesini istemesi ile başladı. Sayar’ın; “Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmaması için ruhsat verilmemesi konusunun komisyona sevki için ‘Evet’ oyu vermemize rağmen ‘Red’ oyu olarak geçmiş ayrıca Kıbrıs’a öğrencilerin gitmesine ‘Red’ oyu verdik ama ‘Çekimser’ olarak yazılmış onu da düzeltmenizi istiyoruz. Ayrıca grup olarak katılmasını da ‘Red’ olarak verdik ama ‘Çekimser’ olarak yazılmış onun da düzeltilmesini istiyoruz” diyerek belirttiği talep uygun görülerek Yazı İşleri Müdürlüğü’ne talimatı verildi.

GÜNDEMİN İLK 7 MADDESİ OY BİRLİĞİYLE ANINDA ONAYLANDI


Gündemin ilk maddesinde Teftiş Kurulu Müdürlüğü Yönetmeliği ve ikinci maddesinde ise Kadro Derece Değişikliği görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Gündemin üçüncü maddesinde yer alan Çapahasan Mahallesi Trafo Alanı ve Park Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, gündemin dördüncü maddesinde yer alan Cumhuriyet Mahallesi Trafo Alanı ve Park Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, gündemin beşinci maddesinde yer alan Dallıca Mahallesi Trafo Alanı Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, gündemin altıncı maddesinde yer alan Zafer Mahallesi Trafo Alanı Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ve gündemin yedinci maddesinde yer alan Zafer Mahallesi M20-B-06-C-2-C,M20-B-07-D-1-D ve M20-B-07-D-4-D-A Trafo Alanı ve Park Amaçlı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği görüşülerek ilgili komisyonlara gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

ARZUHALCİLERİN İŞGALİYE KARARLARI İPTAL EDİLDİ


Galericiler Sitesi’nin tamamen dolması nedeniyle İkinci El Oto Galericilerin işletmeleri için yetersiz olan alan nedeniyle yeni bir Galericiler Sitesi yapılana kadar geçici ruhsat alabilmeleri için Yeni Sanayi Mahallesi’nde bir alan belirlenmesi için geçici olarak yer gösterilmesi görüşü Cumhur İttifakı’nın konunun detaylarını öğrenmesinin ardından oy birliğiyle kabul edildi. Gündemin dokuzuncu maddesinde ise Avukatlık Yetkilerinin başkaları tarafından dile getirilerek ‘Arzuhalcilerin’ işgaliye bedelinin iptal edilmesi görüşüldü. 5 arzuhalcinin işgaliye olarak belirtilen yer tahsislerinin iptal edilmesi Millet İttifakı’nın tamamı ve Cumhur İttifakı’ndan iki meclis üyesinin oylarının ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

EK MADDELER MECLİSİ GERDİ


Meclisin ek gündeminin birinci maddesinde yer alan Esenköy, Bozyurt ve Dallıca mahallelerinde bulunan üç iş yerinin içkili yer olarak ruhsatlandırılması talebi görüş ayrılığına neden oldu. İçkili yer taleplerinin sık sık meclise getirilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Bağımsız Meclis Üyesi Ali Ertürk, "Emniyet ve kaymakamlıktan görüş aldınız mı? Buralarla ilgili olumlu görüş geldi mi? Bu arkadaş Florya’yı yaparken buranın içkisiz olduğunu bilmiyor muydu? Vakıf arazisi orası. Orada katkısı olan insanların kemikleri çürüyor orada. Vakıf arazisi olan bir yerde nasıl içkili yer ruhsatı vereceğiz ki biz. Kimin buna gönlü razı olacak. Her toplantıda bu konuyu gündeme getiriyorsunuz. Bizim başka işimiz yok mu?” diyerek tepkisini dile getirdi.

İÇKİLİ YER TARTIŞMASI ALEVLENDİ


Ertürk’e destek verdiğini dile getirerek daha önce de belediyeye ait Hangar Kafe’ye içkili yer ruhsatı vererek bu tür işletmelerin önünün açıldığını hatırlatan AK Partili Meclis Üyesi Bülent Sayar, “Hangar için izin alınırken biz sizi o zaman da uyarmıştık. Bundan sonra bunun önüne geçemezsiniz taleplerin demiştik. Her gelen talebi kabul etmek zorunda kalırsınız dedik, bunun önünü açarsınız diye uyarıda bulunmuştuk. Ve şuan da onu yaşıyoruz. Şimdi bu emsale göre talepler geliyor. Şu anda her gelen talep önümüze geliyor ve baskı altındayız. Önceki dönem belediye başkanımızın yapmış olduğu bir çalışma var. İçkili yerlerin şehir dışına alınmasıyla ilgili güzel bir çalışması var ve güzelde bir çalışma. Şuan Nazilli bu konuda rahatlamış durumda. Ama şu anda biz giderek çoğaltıyoruz. Bundan sonra şehir içinden de talep gelecek. Bu baskıya dayanamayacağız. Sürekli gelen talepleri reddetmek zorunda kalacağız. Oraya verdin, buraya vermedin soru ve ithamlarıyla muhatap olacağız” sözleriyle itiraz gerekçelerini dile getirdi. Meclis Başkanı Erol Angın ve bazı meclis üyelerinin Ticaret Odası bölgesinde verilen ruhsat kararını hatırlatarak Cumhur İttifakı’na verilen ruhsat nedeniyle taleplerin geldiğini dile getirmesi üzerine ise Sayar; “Bizler yeni bir dönemiz ve bu konulara set çekebilirdik” ifadelerini kullandı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”


İçkili alanların tespiti konusuyla ilgili mevzuatı hatırlatan MHP’li Meclis Üyesi Mustafa Akkaya da, “Bu tür kararlar için mülki idare amirinin ve emniyet müdürlüğünün oluru gerekiyor. Bu olurlarınız varsa ‘Evet’ diyelim. Yasa bu izinler gelecek, mecliste tartışılacak diyor. Bu konuda karar alırsanız yasaya aykırı iş yapmış ve suç işlemiş olursunuz. Oylarsanız suç duyurusunda bulunacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi. Akkaya’nın uyarısına rağmen yapılan oylamada teklif, Cumhur İttifakı’nın 11 oyuna karşılık, Millet İttifakı’nın 15 oyuyla kabul edildi.

“İŞLETMECİLERİN GÖNLÜNÜ ALMAK İÇİN GÜNDEME GETİRDİNİZ”


Gündemin siyaseten işletme sahiplerinin gönlünü almak için 'bakın biz görevimizi yaptık' denmesi için yapıldığını iddia eden Bülent Sayar; “Bu tamamen siyaset oyunu. Kaymakamlık ve Emniyetin bunu kabul etmeyeceğini siz de biliyorsunuz. Bu başvuruyu yapan işletmecilerin gönlünü almak için bunu yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Zabıta Müdürünün mevzuatı anlatmasını isteyen Mustafa Akkaya, “Verdiğimiz red oyu içkili anlara değil, yaptığınız usulsüzlüğü reddediyoruz. Bunu kayıtlara alın lütfen. Siz hiç müfettiş görmediniz, hiç mahkemeye gitmediniz” diye konuştu.

TANSİYON YÜKSELDİ


Cumhur İttifakı Grup Sözcüsü Bülent Sayar ve meclis üyesi Mustafa Akkaya ile Bağımsız Üye Ali Ertürk’ün itirazları nedeniyle madde üzerindeki tartışmaların uzamasına tepki gösteren Belediye Başkan Yardımcısı CHP’li Meclis Üyesi Mert Öreroğlu’nun, ‘Hadi bitirelim de cenazeye gidelim’ sözleri üzerine gerilen meclis toplantısı CHP’li Yezdan Yıldırım’ın uzun süren itirazlar üzerine ‘Meclisi sabote ediyorsunuz’ sözleri tansiyonun yükselmesine neden oldu. Kendilerinin cenaze nedeniyle baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia eden Sayar; “Gideceksen git. Sen burada bize sınırlama yapamazsınız. Cenazeye gideceksen kalkar gidersin. Burası meclis istediğimiz kadar konuşuruz” diyerek tepki gösterdi. Sesinizi yükseltmeyin diyerek tepkisini dile getiren Mert Öreroğlu’nun; “Siz de sürekli konuyu uzatıyorsunuz. Oylama yapıldı. Oy çokluğu oluştu. Madde kabul edildi. Hala neyi uzatıyorsunuz?” ifadeleri gerginliği tırmandırdı.

İKİNCİ KEZ TEMİNAT KONUSU GÜNDEME GELDİ


Toplantıda ikinci ek madde olarak ise Ağustos ayı meclisinde gündeme gelen ve oy çokluğuyla kabul edilen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’a yatırım ve cari harcamalar için İller Bankası’ndan 60 ay vadeli 5 milyon 828 bin liralık kredi çekilmesi için teminat mektubu alınması için tüm işlemleri yapma ve ipotek verme teklifi görüşüldü. Toplantıya başkanlık eden Erol Angın, söz konusu maddenin bir önceki toplantıda görüşülüp kabul edildiğini ancak ipotek kelimesi ile birlikte iki kelime eklendiği için tekrar görüşüldüğü bilgisini kaydetti.

“İDARE MAHKEMESİ'NE DAVA AÇACAĞIZ”


Ağustos ayında gelen ve Eylül ayı meclisinde yeniden gündeme getirilen teklifin ilk olarak Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini hatırlatan Bülent Sayar, “Geçtiğimiz ay alelacele alındığı söylenen teklifinin zaman kaybı yarattığını görüyoruz. Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeyen bütçe kararının yarın tekrar sıkıntı olacağını ifade ediyoruz. 5 milyon 828 bin bin liralık ipotek isteniyor. Biz bu paranın nerede kullanılacağını bilmek istiyoruz. Eğer gerekçesini öğrenebilir ve Nazilli’nin menfaati için olumlu olduğunu bilirsek destek vereceğimizi söylemek istiyoruz. Gerekçesini bilmediğimiz için Cumhur İttifakı olarak bu teklifi reddediyoruz. Plan Bütçe Komisyonuna gitmediği için İdare Mahkemesi'ne dava açacağımızın da bilinmesini istiyoruz. Daha sonra bu kararın İdare Mahkemesi’nden dönmesi halinde hizmetin önünü kesiyorsunuz söylemlerine muhatap olmak istemiyoruz. Biz bu paranın nereye gittiğini bilmek istiyoruz, eğer uygunsa bizler de destek vermeye hazırız” dedi. Yapılan oylamanın ardından Cumhur İttifakı üyelerinin red oyuna rağmen gündem maddesi Millet İttifakı’nın oylarıyla kabul edildi.