Dernek binasında gerçekleşen toplantıya Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk başkanlık ederken, dernek yönetim kurulu üyeleri ile AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP ilçe başkanları katıldı.

DUYARLILIK İSTEDİ


Toplantıda konuşan Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Mart ayından bu güne kadar devam eden salgın döneminde tüm Türkiye’de olduğu gibi Didim’de de sıkıntılar yaşandığını ancak buna rağmen başlayan turizm sezonunda Didim’deki büyük otellerden bazılarının açılmadığını, açılanların da yüzde 60 gibi bir doluluk oranı ulaştığını belirtti.
Didim’de deniz, güneş, kültür ve doğa turizminin önemli olduğunu vurgulayan Şentürk, denizlerin çöpçüleri diye tanımlanan deniz patlıcanı avının serbest bırakılması tehlikesinin, denizlere zarar vereceğini belirtti. Deniz patlıcanı avcılığının bu bölgede yasaklanmasının çözüm olmadığını, bu canlı türünün korunması gereken canlılar kategorisine alınması gerektiğini belirten Şentürk, başlatılan çalışmaların meclis gündemine de getirilmesi için mecliste temsilcileri bulunan siyasi partilere çok iş düştüğünü kaydetti ve bu siyasi partilerin temsilcilerinin görüşlerini bir kez daha almak istediklerini belirtti.

ZARARA İŞARET ETTİLER


İlk olarak konuşan AK Parti Didim İlçe Başkanı Maşallah Subaşı, konuyu dikkatle takip ettiklerini, kaymakamlık ve İlçe Tarım’dan konuyla ilgili bilgi aldıktan sonra Aydın milletvekillerine durumun önemi hakkında görüşlerini bildirdiklerini, denizlerin ve doğanın korunmasının siyaset üstü olarak gördüklerini, engellenmesi adına parti olarak her türlü ortak çalışmaya katılacaklarını söyledi.
CHP Didim İlçe Başkanı Nurettin Koçak da, önümüzdeki ay 400 tekne ile başlayacak av serbestliğinin Didim’i de içine alan Mandalya Körfezi’nde geri dönülemeyecek zararlar yaratacağı belirtti. Koçak, avcılığın sınırlandırılması değil, tamamen yasaklanarak koruma kararı çıkarılması konusunda Didim’deki bazı STK’lar ile imza kampanyası başlattıklarını belirtti.

AKADEMİK ÇALIŞMA TALEBİ


İYİ Parti Didim İlçe Teşkilat Başkanı Erol Öktensoy da, “Parti olarak denizlerimizin korunması için bizler de parti olarak elimizi taşın altına koyarız, bu konuyu önemsiyoruz ve genel merkez düzeyinde ve Aydın milletvekilimizin bu deniz canlısının korunması ile ilgili bir yasanın hazırlanması durumunda destek veririz” dedi. MHP Didim İlçe Başkanı Fikret Alkaya, parti olarak çevre mücadelesini bir bütün olarak düşündüklerini, deniz patlıcanı avcılığını da bu kapsamda kabul ettiklerini ve Didim’de yaşayan herkes gibi denizlerin temiz kalması adına bu karara katıldığını belirterek birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti. Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, konunun önemli olduğunu, bunun mutlaka yasa ve yönetmeliklerle engellenmesi gerektiğini, bu çalışmaya destek olması bakımından konuyla ilgili akademik bir de raporun olması gerektiğini, akademik bir rapor için Ege Üniversitesi başta olmak üzere bu konuda çalışan akademisyenlerden de destek alınması gerektiğini söyledi. Toplantı sonunda meclisin açılması durumunda Didim’de oluşturulacak bir komitenin akademik raporlarla birlikte Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Aydın, Muğla milletvekillerini de bir ziyaretle bilgilendirip, tamamen yasaklanması konusundaki talebin tüm siyasi partilerin görüşü olarak aktarılması gerektiğine karar verildi.