Covid-19 konulu çalıştayın açılış konuşmasını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener gerçekleştirdi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, kısa bir açılış konuşması yaptı. Akşener, "Büyükşehir Belediye başkanlarımızın da katıldığı çalıştayı çok önemli görüyorum. Millet İttifakının başkanlarına çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum." dedi.

ÖZCAN: 'EN ÖNEMLİSİ HAYAT HAKKI'

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan yaptığı konuşmasında; “Korona salgını sürecinde fark ettiğimiz en önemli şey hayat hakkı olduğunu gördük. Toplum sağlığı ve refahının sonra geldiğini ilk olarak hayat hakkı önceliğine dayanarak belediyecilik hizmetlerini de bu yönde planladık“ dedi. 'Hak Allah'ın ismidir, hiçbir yerde bırakmaz, hiç kimseye de bırakmaz' diye Özcan; "Eninde sonunda mutlaka tecelli ettirir. Çalışmalarınızla gayretleriniz ile bizlere önderlik yaptınız. Daha iyisinin yapılabileceğini tüm Türkiye’ye çalışmalarınızla gösterdiniz. Belediyeciliğin, memlekete hizmet etmenin sadece birilerinin tekelinde olmadığını gösterdiniz. Hep birlikte gösterdik. Bu manada hepinize çok teşekkür ediyorum. Yine özellikle Aydın Büyükşehir Belediye Başkanım Özlem Çerçioğlu hanımefendiye de sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Süreçte bize katkıları çok büyük oldu. Biz Korona salgını başlamadan önce zaten hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Bu hazırlık aşamasını Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli olarak başlatmıştık. Olası bir durumda vatandaşlarımız evlerinden çıkmayacak hale gelirse nasıl bir yol çizeriz planlaması bile yapmıştık. İşte tam bu süreçte 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza kısıtlamalar ve daha sonrasında da gençlerimize kısıtlamalar geldi. Türkiye'de ilk defa sadece bir ilçede Vefa destek hattı belediyemizde kuruldu. Bu konuda Kaymakamımız ile koordineli olarak çalıştık. Belediye binamızda araç ve personel alt yapımız ile hizmet verdiğimiz vefa destek hattına 120 bin çağrı geldi. 62 bin aileye gidilmiş bu süreçte. Bu çok ciddi bir rakamdı. Neredeyse Nazilli’nin yarı nüfusuna hizmet verildi” ifadelerini kullandı.

"TEDBİRLER ÖNCESİ DEZENFEKTE ÇALIŞMASINI BAŞLATTIK"

Aydın Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları planlamada ilaçlama çalışmalarını 19 Şubat'tan itibaren başlattıklarını hatırlatan Başkan Özcan; “Türkiye’de daha korona vakası hiç görülmeden biz Nazilli’de Büyükşehir ve kendi ekiplerimiz ile ilaçlama çalışmalarına başlamıştık. Erken başlayan mücadele çalışmaları ve vatandaşlarımızın da bilinçli hareket etmesiyle Nazilli’mizde Korona vakaları neredeyse yok denecek haldeydi. Ancak son süreçte normalleşmeye geçilmesi sosyal yaşama dönülmesi ve sosyal aktivitelerin eski haline gelmesi salgının önemli derecede yeniden artmasına neden oldu. Türkiye ortalamasının, hatta Aydın ortalamasının çok çok altında olan Nazillimizde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Sosyal mesafe uygulamaları, Pazar yerlerinin düzenlenmesi, dışarıdan gelen vatandaşların kontrolü gibi ekiplerimiz ile ciddi çalışmalar yaptık. Kanuni olarak böyle bir hakka sahip olmadığımızı söyleyenler olmasına rağmen biz tüm kontrollerimizi yaptık. Özellikle Perşembe günü olan büyük pazarımızla ilçemizin nüfusuna 60 bin kişi ekleniyor olması sebebiyle pazar yeri uygulamalarında dezenfekte istasyonları kurduk. Belirli bir süre Perşembe pazarını kaldırdık. Pazar yerlerinde maske ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmeleri için vatandaşlarımıza uyarılar ve bildiriler dağıttık." diye konuştu.

"NAZBOT FAALİYETE GEÇİRİLDİ"

Nazilli Belediyesi'nin tedbirler kapsamında yaptığı çalışmaları anlatan Özcan; "Dezenfekte ve İlaçlama faaliyetlerinde Büyükşehir ile koordineli çalışmamamızın yanı sıra yapay zekâya sahip NAZBOT isimli bir robot tasarlanarak faaliyete geçirildi. Ultraviyole ışınlar ile kapalı ortamda tüm virüs ve bakterilerle mücadele edebilecek kapsamda geliştirilen NAZBOT ile personele ihtiyaç duymadan cami gibi kapalı mekânların dezenfektelerini yaptık. Bu robot üzerinde hala modifiye çalışmalarını arkadaşlarımız sürdürüyor. Hiçbir personelimizin sağlığını riske etmeden daha büyük ortamlarda çalışmalar yapabilmek için. Bu robotumuz ile tüm riskli alanlarda dezenfekte ve ilaçlama yapabileceğiz. Bunun yanı sıra korona timleri kurduk. Bu timlerimiz ile Nazilli’deki tüm konutlarımızı, tüm işyerlerimizi ve vatandaşlarımızın kullanacağı tüm ortamların temizlik ve dezenfektesini yaptık. Can dostlarımızı da unutmadık. Sokakta yaşayan dostlarımızın bakımlarını yaptık. Değerli kent konseyindeki hayvan dostu arkadaşlarımız ile birlikte onların beslenme ve su ihtiyaçlarını karşıladık. Mamalarının takibi, sağlıklarının takibini yaptığımız can dostlarımızın da hayat hakkı olduğunu hiçbir zaman unutmadık. Vatandaşlarımızı terk etmediğimiz gibi dostlarımızı da kendi kaderlerine terk etmedik. En önemli şeyin hayat hakkı olduğunu düşünerek hareket ettik. Tarımda çalışan arkadaşlarımızın ulaşımlarını kolaylaştırdık. Bahçelerine arsalarına ulaşabilmeleri için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Jandarma kuvvetlerimizin de bu konuda bizlere desteği çok önemliydi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

"HER EVE KİTAP KAMPANYAMIZ VARDI"

Süreçte çok ilginç olaylar da yaşadıklarını söyleyen Kürşat Engin Özcan; "Ama her daim sahada hazır olan ekibimizle görevimizi yerine getirdik. Her eve kitap kampanyamız vardı. Sokağa çıkma yasakları olduğunda vatandaşlarımızın evlerinde daha kaliteli zaman geçirebilmeleri için neredeyse her eve bünyemizde var olan ve yeni temin ettiğimiz kitapları ulaştırdık. Nazilli Kaymakamlığı ile yine koordineli olarak çalışamadıkları için zor durumda kalan ailelerimize gıda yardımlarında bulunduk. Muhtarlarımız ile bu konularda sürekli temas halinde çalıştık. Gençlerimiz çok sıkılmışlardı. Onlar için top sahalarımızda sosyal mesafe kurallarına uyarak uçurtma şenliği düzenledik. Gökyüzünü geri veriyoruz size dediğimizde yaşadıkları mutluluk çok güzel bir duyguydu. Milli Bayramlarımızı bu süreçte kısıtlı kutlamak zorunda kalmıştık. 23 Nisan ve 19 Mayıs'ta Kaymakamlığımız Jandarmamız ve Emniyetimiz önderliğinde tüm şehrin ana arterlerinde sesli, ışıklı ve bandolu kortejler yaptık. Sosyal mesafe ve maske kurallarına uyarak vatandaşlarımıza bayrak dağıttık. Yaşlı vatandaşlarımızın ve evlerinden çıkmaları yasak olan gençlerimizin sosyal hayatlarına renk katabilmek için ziyaretlerde bulunduk. Doğum günlerini, özel günlerini elimizden geldiğince kutlamaya ve onlarla olamaya çalıştık. Biz anladık ki Sosyal Belediyecilik yaparken bile önceliğin vatandaşlarımızın hayat hakkı olduğu gerçeğiydi."

"SAĞLIK PERSONELLERİNE MİNNETTARIZ"

Salgın sürecinde hayatlarını kaybeden vatandaşlara rahmet dileyen Başkan Özcan “Sağlık sektöründe bu mücadele sürecinde hayatlarını kaybetme pahasına görevlerinin başında yer alan personele minnettar olduğunu iletirken, yitirdiğimiz sağlık çalışanlarına Allah'tan rahmet geride kalan acılı ailelerine de başsağlığı ve sabırlar diliyorum” diye konuştu.

'BELEDİYE OLARAK SALGINA TEDBİRLİ YAKALANDIK'

Panele konuşmacı olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanlarından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen; "Salgına biraz tedbirli yakalandık. Mart ayında haritaya bakıp çevremizde salgının olduğunu gördüğünde biz de tedbir almaya başladık. Yaptığımız toplantılarda yönetici personelleri eğittik. Hükümet resmi olarak açıkladığında biz de şok yaşamadan atlattık" dedi.

'ÜLKE OLARAK SALGIN SÜRECİNİ BAŞARILI YÖNETEMEDİK'

Zamanında düzenlenmiş bir panel ve önemli bir konuyu ele alındığı için İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener’e teşekkür eden Ekrem İmamoğlu da; "Ülke olarak bu süreci yönetmek konusunda çok başarılı olduğumuzu söyleyemiyorum. Kaybettiğimiz canlardan sonra daha iyi bir süreç yönetimi yapmamız gerekirdi. 6 ayda daha iyi bir mücadele gösterebilirdik. Tıbbi boyutta sağlık çalışanlarının büyük emeği var. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet diliyorum. Sağlık çalışanlarının emeği ile sağlanan başarıyı tümden bir salgınla mücadele başarısı olarak görmemek lazım. Pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanlarında ne yazık ki dünyada ilk sıradayız. Sağlık çalışanlarının ciddi uyarıları ve haklı serzenişleri var. Elbette bir planlamaya, eş güdümlü çalışma ve şeffaflıkla sürecin yönetilmesine ihtiyaç var. 11 Büyükşehir Belediyesi olarak bir çok kez bir araya geldik eş güdümlü çalışabilmek adına. Olağanüstü kararlar aldık, motivasyonumuzu yükselttik. Ankara’nın yaptığı çok güzel bir uygulamayı hemen hepimiz paylaştık. Eş güdümlü çalışabilme noktasında çağrılar yaptık, resmi yazılarımızı yazdık. Bütçe konusunda büyük sıkıntılar yaşadığımız yönünde çağrı yaptık ama hiçbirine olumlu ya da olumsuz cevap alamadık" diye konuştu.

'YAN YANA MESAİ YAPTIĞIM ARKADAŞIMDA VİRÜS ÇIKTI'

Pandemi döneminde zoomu keşfettiklerini hatırlatan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da; "Bence insanlara panik yaptırmak lazım. Panik yaptırmazsanız korkmuyorlar. İşin tehlikesinden bahsediyorsunuz ama diğer yandan TFF yüzde 30 seyirciyle maç oynayacağız diyor. Bu konuda bir bütünlük sağlayamadık. Bizler hemen kriz masamızı topladık. Dedik büyük bir sokağa çıkma yasağı olacak. Kurduğumuz kriz masasıyla yapılması gereken her şeyi hazır edip bekledik. Sonra hükümet baktık ki bize çağırmıyor. Sonra Umre’den gelenler oldu onlara hemen otobüs tahsis ettik karantinaya girmeleri için. Toplumun önünde covid üzerinden bir tartışma başlatmak istiyorlar biz buna alet olmayalım dedik 11 büyükşehir belediye başkanı olarak. Ayrıca Yerel Yönetimler yasası ile bizim yetkilerimizi almaya çalışıyorlar. Bu belediye başkanları olamasaydı bu hükümetin hali nice olurdu" ifadelerini kullandı.