Kuşadası Belediyesi tarafından, Yaylaköy’de deneme parseli olarak ayrılan ve bitkinin korunması için desteklenen arazide ADÜ Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özkan Eren ve Doç. Dr. Yelda Emek tarafından bilimsel çalışmalar sürdürülüyor.

TÜLÜŞAHIN HİKAYESİ PROJE KAPSAMINA ALINDI

Tülüşahın endemik bitki olarak Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Aydın Milli Eğitim Müdürlüğıü’nün ortaklaşa hazırladığı, EKODOSD’un da destekçi olarak katıldığı, TÜBİTAK doğa eğitimi ve bilim okulları destek programı kapsamında “Zenginliğe Farklı Bir Bakış, Endemik Bitkilerimiz ve Tülüşah’ın Hikayesi” projesi kapsamında, öğrencilerle birlikte Tülüşah vadisindeki çalışmalara devam edildiğini söyleyen EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü, "Kuşadası Belediyesi tarafından ayrılan deneme arazisine farklı renklerde çakılan kazıklarla parsellere ayrılan alanda yapılacak çalışmalar başarılı olduğu takdirde, tohumdan üretilecek Tülüşahlar, Kuşadası’nın caddelerini, parklarını yeşil alanlarını süsleyecek. Belediye tarafından halka da dağıtımı sağlanacak. Deneme parselinde; yerli yabancı ziyaretçilerin gezmesine, bitkiyle ilgili bilgi almasına, fotoğraf çekmesine uygun koşullar yaratacak peyzaj çalışmaları, Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olup, alanın bakım ve temizlik çalışmaları yapılmaktadır." dedi.

İLK KEZ ENDEMİK BİR BİTKİNİN ŞARKISI YAPILDI

Tülüşah Parkında Kantoron, Hatmi, Sığır Kuyruğu, Kuşkonmaz, Tarhana Otu, böğürtlen gibi arazinin doğal bitki örtüsünün de korunması sağlanarak, Tülüşahlarla birlikte, botanik turizmine kazandırılacak. Proje içinde ayrıca, proje yürütücüsü Prof. Dr. Mesut Kırmacı tarafından yazılan şarkı sözleri, beste yapılarak ilk defa endemik bir bitkinin şarkısı yapıldı. Şarkının tanıtımı ve ilk konseri öğrencilerle birlikte, Tülüşah vadisinde verildi. Başta Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı olmak üzere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şubesi, Kuşadası Belediyesi’nin büyük destek verdiği Tür Koruma Eylem Planı, ADÜ Biyoloji Bölümünün bilimsel çalışmaları, Yaylaköy Muhtarlığı ve EKODOSD’un destekleriyle ilk defa endemik bir bitki için tüm kurumlar ve sivil toplum örgütleri bitkinin korunması için işbirliği yaptı.