Türkiye'de yıllık ortalama 250 bin ton üretilen Antep fıstığı, Aydın'da da yetiştiriliyor. Sultanhisar ilçesi Uzunlar köyünde 1946 yılında başlayan serüven, 2020 yılında 25 bin ağaca ve 150 ton kapasiteye ulaştı. Gaziantep'te askerlik yaptığı 1946 yılında Ali Altınbeyaz tarafından yapılan ilk aşıyla başlayan Aydın'daki Antep fıstığı üretimi, dağ köylerinde incir ve zeytin bahçelerindeki hiçbir ekonomik kazanç sağlamayan menengiç ağaçlarına uygulanan aşıyla yapılıyor. Fıstık ağacı dikildiğinde 10-15 yıl sonra meyve verirken, menengiç ağacına yapılan kalem aşıyla 3-5 yıl sonra meyve alınabiliyor. Antep fıstığının çiftçiye ekonomik katkısını keşfeden köylüler, menengiç ağaçlarını aşılatarak üretiyor. Bu konuda proje yapılarak Aydın Valiliği'nden sağlanan kaynakla Sultanhisar'ın Uzunlar ve Yenipazar'ın Hacıköseler mahallelerinde 25 bin menengiç ağacı aşılandı.

ÜRETİM ARTACAK

Antep fıstığının köylerinde üçüncü ürün haline geldiğini ve ağaç sayısının her geçen gün arttığını belirten Hacıköseler Mahallesi Muhtarı ve fıstık üreticisi Alaattin Sarıoğlu, "440 kişi nüfusa sahip köyümüzde 140 aile Antep fıstığı üretimi yapıyor. Bin 500 dekar alanda geçen yıl 100 tona yakın Antep fıstığı üretimi yaptık. Fıstığı Antep ve Urfa'dan gelen baklava üreticilerine satıyoruz. Fıstıktan 3 milyon lira civarından kazanç elde ettik. Fıstığımızı tanıtımı amacıyla 2013'ten bu yana fıstık festivali düzenliyoruz. Antep fıstığı denilince ilk akla gelen yerlerden biri Hacıköseler Mahallemiz geliyor. Aşılanan ağaç sayısı ile birlikte fıstık üretimimizi de arttırmayı hedefliyoruz" dedi.