Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin büyük önem verdiği, kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların kaliteli, ucuz ve sağlıklı gıda ihtiyaçlarının karşılanması, ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynakların gelecek nesillere aktarılması için su ürünleri kaynakları balıklandırılmaya devam ediliyor. Aydın İl Müdürlüğü tarafından ildeki su kaynakları balıklandırıldı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu proje kapsamında, Aydın’a tahsis edilen 91 bin 210 adet sazan yavrusundan 50 bin adedi, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, şube müdürleri, kooperatif yetkilileri ve mahalle muhtarlarının katılımı ile Söke İlçesi Yeşilköy Mahallesi’nde bulunan Azap Gölü’ne bırakıldı.

1.5 MİLYON BALIK SUYLA BULUŞTURULDU

İl Müdürü Ökdem, Aydın’da 2000-2020 yıllarında 1 milyon 516 bin 210 adet pullu/aynalı sazan ve yayın balığı yavrusunun balıklandırma programı kapsamında su kaynaklarına bırakıldığını belirterek, “Azap Gölü’ne bırakılan yavru balıkların gelişmesi tamamlandığında gölün balık avcılığı hakkının su ürünleri kooperatifine kiraya verilmesi ve bölge ekonomisine katkı sağlaması, diğer kaynaklara bırakılan yavru balıkların amatör avcılığın gelişmesine katkıda bulunması amaçlanmaktadır. ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen sazan balığı yavrularından toplamda 91 bin 210 adedi ilimizde bulunan 23 adet göl/gölet ve azmağa bırakıldı” dedi.

40 SANTİMDEN KÜÇÜK BALIKLARI AVLAMAYIN

Balık stoklarında azalma olduğuna dikkat çeken Ökdem, “Yeryüzünde bulunan su kaynaklarında ekolojik ve ekonomik açıdan dikkat çekici gelişmeler yaşanmaktadır. Bunlar; balık stoklarında azalma, üreme başarısının düşmesi, değerli türlerin ortadan kalkması ve verimliliğin düşmesidir. Sucul ekosistemlerde görülen biyolojik çeşitlilik kayıplarının temel nedenleri ise; aşırı balık avlanması, yasadışı avcılık, kirlenme, habitat tahribatı ve su rejimine müdahalelerdir. Ülkemiz biyoçeşitliliğinin korunması ve su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması suretiyle balık başta olmak üzere su ürünlerinin en az bir kez üremelerine imkan tanınması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, 40 santimetreden küçük sazan balıklarının avlanmaması, avlandığı takdirde idari işlem yapılacağının bilinmesi önem arz etmektedir” diye konuştu.