28 Eylül 2020 tarihinde yasağın kalkmasıyla birlikte deniz patlıcanının yeniden avlanmaya başlanacak olmasına, kamuoyunda tepkiler sürüyor. Didim Turizm Derneği Başkanı Şentürk de yaptığı açıklamayla duruma tepki gösterdi.

"BU KARARDAN DÖNÜLMELİ"


Şentürk, deniz patlıcanı avcılığına karşı olduklarını ifade ederek, “Deniz patlıcanı diğer adıyla deniz hıyarı, denizleri temizleyen varlıklar. Onlar denizlerin çöpçüsü. Bir deniz patlıcanı 150 ton kumu temizliyor. Burada şunu düşünmek lazım; deniz patlıcanları denizleri temizleyen ve koruyan canlılar. Bunların toplanıp satılmasıyla elde edilen gelir ile turizmden elde edilen gelir aynı mı? Denizler kirlenirse turizmi nerede yapacaksınız? Denizler kirlenirse Didim’e kimi getirecek ve denize girdireceksiniz? Didim’de bu konu siyaset üstü bir konu.10 ya da 20 yıl sonrasını düşünerek bu kararlar verilmeli. Denizimizi kaybedince ondan sonra herkes bakar biz ne yaptık diye. Bu noktada verilen bu karardan dönülmeli” dedi.
Didim’in içinde bulunduğu ve adı Mandayla Körfezi olan bu bölgenin Yunan Adaları'na kadar dayandığını kaydeden Şentürk, yıllık 3 milyon insanın bu denizden yararlandığını ifade ederek bu tür bir avcılığın denizlerin geleceği açısından sakıncası olduğunu ifade etti.